Video


Περισσότερες

Καταπολέμηση ευρύτομου

Ένα άρθρο του : Greko | 23 Φεβρουαρίου 2010 | 14 Σχόλια

ευρύτομο Ως γνωστό οι αμυγδαλιές είναι ο προάγγελος της άνοιξης, μαζί όμως με τα άνθη, αν προσέξουμε καλύτερα πάνω στα δέντρα τότε ίσως δούμε και κάποιους ξερούς, “μουμιοποιημένους” καρπούς από την περσινή καλλιεργητική περίοδο. Ανοίγοντας ένα από αυτά τα αμύγδαλα θα προσέξουμε μέσα ένα μικρό σκουληκάκι, το οποίο είναι η προνύμφη του ευρύτομου (βλ. Εικόνα 1).


Το ευρύτομο είναι ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς. Γεννάει τα αυγά του προς το τέλος της Άνοιξης μέσα στους τρυφερούς καρπούς. Όταν εκκολαφθούν οι προνύμφες τότε αυτές τρώνε το ενδοσπέρμιο του καρπού, χωρίς όμως να θίγουν το περισπέρμιο. Τα αμύγδαλα τότε ξηραίνονται, μουμιοποιούνται και παραμένουν σε αυτή την μορφή πάνω στο δέντρο, δεν πέφτουν κάτω (βλ. Εικόνα 2). Η προνύμφη θα παραμείνει μέσα στα μουμιοποιημένα αμύγδαλα μέχρι το τέλος του ερχόμενου χειμώνα. Μέχρι τότε, το έντομο έχει ήδη μεταμορφωθεί σε τέλειο έντομο (βλ. Εικόνα 3).


Τα μουμιοποιημένα αμύγδαλα μπορούν όμως να μας βοηθήσουν για να γνωρίζουμε τον ακριβό χρόνο εκκόλαψης των τέλειων εντόμων, άρα και τον κατάλληλο χρόνο ψεκασμού. Για να βρούμε τον χρόνο εκκόλαψης, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τα μουμιοποιημένα αμύγδαλα και να τα τοποθετήσουμε σε ένα κλουβί φτιαγμένο από τούλι και να τα κρεμάσουμε πάνω στο δέντρο, δηλαδή κάτω από φυσικές συνθήκες. Μετά παρατηρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για την έξοδο των τέλειων εντόμων. Μέτα την έξοδο, συνίσταται ένας ψεκασμός μετά από 10-15 μέρες με κατάλληλα εντομοκτόνα. Και ακολούθως επαναληπτικοί ψεκασμοί ανά δεκαπενθήμερο. Σε περιπτώσεις μεμονωμένων δέντρων τότε το καλύτερο είναι να συλλέξουμε τους μουμιοποιημένους καρπούς πάνω από το δέντρο πριν το τέλος του χειμώνα και καταστροφή τους με φωτιά, έτσι ώστε να θανατωθούν οι προνύμφες και να μειωθεί η πιθανότητα προσβολής για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


E._amygdali-_larva

Εικόνα 1: Προνύμφη του ευρύτομου [1]


E._Amygdali-almonds Εικόνα 2: Κανονικός καρπός και προσβεβλημένος καρπός από ευρύτομο [2]


E._amygdali-emergence

Εικόνα 3: Τέλειο έντομο ευρύτομου [3]

Κατηγορίες :

Διαφημιση

14 Σχόλια: στο άρθρο "Καταπολέμηση ευρύτομου"

  1. Ποια εντομοκτονα χρησιμοποιούμε και πως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς πολλά από τα εντομοκτόνα για την καταπολέμηση του ευρύτομου έχουν καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή θα συνιστούσα ένα σκεύασμα με την δραστική ουσία Diazinon (π.χ. Diziktol 1κιλό/τόνο) την περίοδο Απριλίου ανάλογα με τον καιρό και τον κύκλο του εντόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ συνάδελφε,
    συγχαρητήρια για την πολύ καλή προσπάθεια και την ιδέα του ιστότοπου.
    Θα σε παρακαλούσα όμως να είσαι πιο προσεκτικός στις συμβουλές σου. Το diazinon έχει καταργηθεί. Τα μόνα επιτρεπόμενα και κατάλληλα για το ευρύτομο είναι το deltamethrin και το pirimicarb.
    Φιλικά,
    Δ.Φ. Γεωπόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΟΝΟΜΟ. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΕ ΨΕΚΑΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πείτε μας σας παρακαλώ σε πια καλλιέργεια; και τι συμπτώματα εντοπίσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ. ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ [ΦΥΡΑΝΙΕΣ] ΣΤΟΝ 7ο ΧΡΟΝΟ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΥΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΝΘΙΣΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙ ΔΕΝΤΡΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η προσβολή και η καταστροφή των οφθαλμών γίνεται στα τέλη του φθινοπώρου, γύρω στις 5 Νοεμβρίου απαιτείται ένας ψεκασμός με cypermethrin 10%, ή chlorpyriphos 48%, με επανάληψη 12 μέρες αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πότε θα ξεκινήσουμε ψεκασμούς για το ευρύτομο στην περιοχή της Λάρισας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό αγαπητέ αναγνώστη θα εξαρτηθεί, από τις συλλήψεις των τέλειων στις εντομοπαγίδες. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε μια πιθανή ημερομηνία, η σωστή χρονολογία του ψεκασμού είναι περίπου 7 μέρες μετά την σύλληψη των ακμαίων και για κάθε 15 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ξεκινισαν να πεφτουν αρκετα φυλλα απο τις αμυγδαλιες με αποτελεσμα τωρα κατα την συγκομιδη μερικα δεντρα να ειναι χωρις φυλλα και ο καρπος σαν ξεραμενος ειχε λιγο σκολυτη αλλα νομιζω οτι ειναι κατι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπορει καποιος να μου δωσει συμβουλη για του σκουλιτες στην αμυγδαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας!
    Γνωρίζει κάποιος αν μπορώ να καταπολεμήσω το ευρύτομο βιολογικά!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπαρχει καποιο βιολογικο για την καταπολεμηση του ευρυτομου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή