Video


Περισσότερες

Λίπανση ροδακινιάς

Ένα άρθρο του : spagric | 22 Φεβρουαρίου 2010 | 0 Σχόλια
100_3490
Η ροδακινιά είναι ένα φυτό με αρκετά μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα οπωροφόρα. Όμως το σημαντικό στην λίπανση της είναι το σωστό Timing και λιγότερο η ποσότητα. Η βασική λίπανση της ροδακινιάς καλό είναι να γίνεται στα τέλη του χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν κοντά στους 15-20 βαθμούς κελσίου, ή γύρω στις 10 Φεβρουαρίου και μετά και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 μονάδες στα πολύ πτωχά εδάφη, στην Ελλάδα 10-12 μονάδες αζώτου είναι καλά. Καλό είναι η λίπανση να γίνεται σε 2 δόσεις, μία στις 15 Φεβρουαρίου γιατί σε 20-30 μέρες θα αρχίσει να “τραβάει” μαζικά η ρίζα από το έδαφος θρεπτικά συστατικά και νερό. Εκείνη την περίοδο 5-7 μονάδες αζώτου μαζί με κάλιο είναι ικανοποιητική. Δηλαδή για παράδειγμα αν έχουμε ένα λίπασμα με τα χαρακτηριστικά νούμερα 20-10-10 Ν-Ρ-Κ ή 21-7-14, το πρώτο στα 100 κιλά έχει 20 κιλά άζωτο ή 20 μονάδες, εφόσον θέλουμε 5-7 μονάδες τότε θα ρίξουμε 5*100/20=25 κιλά στο στρέμμα. Αυτό την άνοιξη, στην πορεία μετά το αραίωμα των καρπών (αρχές Ιούνη) είναι καλό να ρίξουμε και το υπόλοιπο, δηλαδή άλλες 4 μονάδες. Η δεύτερη λίπανση μπορεί να γίνει μετά τη σκλήρυνση του πυρήνα όπου και θα μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος της παραγωγής και τις ανάγκες. Τέλος, μπορούμε και προληπτικά στις πρώιμες ποικιλίες να λιπάνουμε λίγο μετά τη συγκομιδή με μικρή ποσότητα αζώτου. 

Συνιστώ η λίπανση να γίνει σε δύο στάδια, γιατί πρώτον τότε είναι απαραίτητα στο φυτό, και δεύτερον αν το ρίξουμε όλο αρχικά τότε οι πολλές βροχές θα ξεπλύνουν το άζωτο με μορφή νιτρικών (τοξικά) στα υπόγεια νερά.

Προσοχή αυτή η λίπανση Ισχύει μόνο για την ροδακινιά και Νεκταρινιά. Η ενημέρωση αυτή είναι ενδεικτική, ανάλογα με το έδαφος τα νούμερα και οι ποσότητες μπορεί να μεταβληθούν, για περαιτέρω ενημέρωση στείλτε μας email.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: