Video


Περισσότερες

Η καλλιέργεια του Λωτού (λωτός)

Ένα άρθρο του : spagric | 19 Απριλίου 2011 | 33 Σχόλια
Ο λωτός γνωστός και από την αρχαία Ελλάδα, είναι ένα φυλλοβόλο είδος δένδρου που ανήκει στην οικογένεια Ebenaceae με πολλά είδη. Το πιο χρήσιμο είδος είναι το Diaspyros kaki με το Diaspyros lotus να χρησιμοποιείται ως υποκείμενο. Ο λωτός καλλιεργείται είτε σαν καλλωπιστικό είδος λόγω της εμφάνισης του, είτε για τον καρπό του.

Το είδος αυτό απαιτεί μέσης σύστασης εδάφη, με πολύ καλό αερισμό και στράγγιση αλλά και καλή γονιμότητα. Για την παραγωγή εξαιρετικών καρπών πρέπει η θερμοκρασίες του καλοκαιριού να μην υπερβαίνουν τους 36 -37 βαθμούς Κελσίου, αλλά και το φθινόπωρο να έχει ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες. Οι περισσότερες ποικιλίες απαιτούν επικονιαστές διότι έχουν μόνο θηλυκά άνθη (μόνοικες) ή έχουν ατελή άνθη, ποικιλίες επικονίασης είναι η Vanighlia και Mercatelli. Ακόμα μία ιδιαιτερότητα του λωτού είναι η παρθενοκαρπία, δηλαδή μπορεί να έχει καρπούς χωρίς σπέρματα, ειδικά οι ασιατικές ποικιλίες, όμως αυτοί οι καρποί έχουν μεγαλύτερη στυφότητα από τους ένσπερμους.

Μετά τη φύτευση τους τα φυτά πρέπει να διαμορφωθούν σε κλάδεμα τύπου πυραμίδας ή κυπαρισσάκι, σε κύπελλο και σε παλμέτα. Οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται από το σύστημα διαμόρφωσης αλλά ποτέ κοντύτερα από το 1,5 μέτρο μεταξύ των φυτών. Το κλάδεμα του λωτού έχει σαν βάση τη διατήρηση του φωτισμού του φυτού, την ομοιόμορφη καρποφορία αλλά και την αφαίρεση προσβεβλημένων κλάδων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο λωτός παρενιαυτοφορεί σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή μια χρονιά με πολύ παραγωγή σημαίνει ότι στην επόμενη θα είναι μειωμένη κάτι που συνεπάγεται και διαφορά στον τρόπο λίπανσης της κάθε χρονιάς.

Η λίπανση εξαρτάται από την παραγωγή που περιμένουμε κάθε χρονιά. Προτείνουμε, την εφαρμογή 6-8 μονάδων άζωτο τέλος χειμώνα και αρχές άνοιξης με ένα απλό λίπασμα και ακόμα μία εφαρμογή το καλοκαίρι στα τέλη Ιουνίου. Η δεύτερη εφαρμογή θα βασιστεί στην εκτίμηση της παραγωγής που θα κάνουμε στο φυτό, δηλαδή αν το φυτό έχει πολλούς καρπούς (>20 κιλά) τότε θα προσθέσουμε σίγουρα με ένα σύνθετο λίπασμα άλλες 5-8 μονάδες αζώτου, 5 μονάδες φώσφορο και 8 μονάδες κάλιο με ένα σύνθετο λίπασμα, για παράδειγμα 60κιλά ανα στρέμμα 12-12-17 με ιχν. Αντιθέτως, αν το φυτό δεν έχει πολλούς καρπούς θα του δώσουμε λίγο άζωτο ακόμα την ίδια εποχή με προηγουμένως.

Ο βασικότερος εχθρός του λωτού είναι η μύγα της μεσογείου, η οποία προκαλεί σημαντικές καταστροφές. Η αντιμετώπιση της γίνεται είτε με μαζική παγίδευση χωρίς όμως καλά αποτελέσματα και με χημική καταπολέμηση με τα κατάλληλα ακμαιοκτόνα. Οι κυριότερες ασθένειες του λωτού είναι αυτές που προσβάλουν το λαιμό και το ριζικό σύστημα προκαλώντας ημιπληγίες ή και ξηράνσεις ολόκληρων φυτών. Ειδικότερα οι Φυτόφθορες και η αλτερναρια (Alternaria spp.) είναι από τις πιο σημαντικές. Και όπως λέμε πάντα για αυτές τις ασθένειες η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Τέλος, σημαντικές καταστροφές προκαλούν και οι νηματώδεις οι οποίοι μεταφέρονται στα αγροκτήματα με την κοπριά.

Οι καρποί του είδους αυτού είναι στυφοί μέχρι και την ωρίμανση. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, οι στυφοί καρποί και οι γλυκοί καρποί. Η στυφότητα οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση τανινών εντός του καρπού. Οι τανίνες είναι υδατοδιαλυτές και στις στυφές ποικιλίες υπάρχουν μέχρι και στη συγκομιδή ενώ αργότερα διαλύονται. Οι γλυκιές ποικιλίες κατά την ωρίμανση έχουν μηδενική συγκέντρωση ταννινών, ενώ οι στυφοί έχουν κάποιο ποσοστό. Οι στυφοί καρποί τρώγονται μόνο όταν είναι τελείως ώριμοι και μαλακοί, τότε μόνο είναι χωρίς στυφότητα. Υπάρχουν τεχνικές μέθοδοι για την μείωση της στυφότητας, όπως είναι ο ψεκασμός με οινόπνευμα, η εμβάπτιση σε θερμό νερό για 24 ώρες, η εφαρμογή διοξειδίου του άνθρακα σε θάλαμο ,η τεχνική ξηρού πάγου. κ.α.

Το φρούτο μπορεί να συντηρηθεί για 3 μήνες σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Η καλύτερη μη στυφή ποικιλία είναι η Fuyu, τα δένδρα της οποίας φυτεύονται 50 ανά στρέμμα και μπορούν να παράξουν έως 2,5 τόννους το στρέμμα.

Εικόνα 1. Καρποί της ποικιλίας Fuyu λίγο πριν την ωρίμανση.




Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

33 Σχόλια: στο άρθρο "Η καλλιέργεια του Λωτού (λωτός)"

  1. χερετε εχο 1000 δεντρα λοτουσ τι πσεκασμουσ πρεπι νακανο για τιν μιγα μεσογιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για καθολικούς ψεκασμούς για την Μεσογειακή μύγα, προτείνονται κυρίως πυρεθροειδή εντομοκτόνα όπως cypermethrin, alpha cypermethrin, deltamethrin. Για δολωματικούς ψεκασμούς γίνεται συνδυασμός υδρολυμένων πρωτεινων μαζί με spinosad ή άλλο πυρεθροειδές εντομοκτόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχω 160 δεντρα λωτους 2 ετων.εχω ακουσει οτι το πολυ ποτισμα του λωτου προκαλει πτωση του καρπου.ευσταθη κατι τετοιο και αν ναι πιο ειναι το σωστο ποτισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο λωτός απαιτεί άρδευση. Όταν δεν ποτίζονται σταθερά, τότε μπορεί να υπάρξει κάποια καρπόπτωση. Το υπερβολικό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ωρίμανσης, προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού, μειώνοντας τα σάκχαρα σε αυτόν και κάνοντας τον πιο ευπαθή στα εγκαύματα από τον ήλιο. Επίσης υπερβολική άρδευση μπορεί να προκαλέσει και σχίσιμο του καρπού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. greko καλησπερα.. και εγω εχω λωτους,450 δενδρα 3 ετων.Φετος ειχα καρποπτωση 95 τοις εκατο και δεν μπορω να πω οτι με βοηθησε ο γεωπονος μου για να βρω μια λυση αλλα κατι μου λεει οτι πρεπει να εχει σχεση με το μη σωστο ποτισμα.Σε γενικες γραμες ανα ποσες μερες ποτιζουμε τους καλοκαιρινους μηνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν τα εδάφη σου είναι αμμώδες θα έλεγα 2 φορές την εβδομάδα, αν είναι αργιλώδες 1 φορά την εβδομάδα. Όπως αναφέρω πιο πάνω κράτησε σταθερό το πότισμα για να αποφύγεις την καρπόπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα.εχω λωτους τριτη χρονια.εχω παραγωγη ομως σκανε οι καρποι πανω στο δεντρο.τι μπορει να φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η υπερβολική ή ακανόνιστη άρδευση μπορεί να προκαλέσει σχισίματα του καρπού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σκεφτομαι να ασχοληθω με την καλλιεργεια λοτου,στο χωραφι που θα το φυτευσω καλλιεργουνταν καλαμποκι1)αν εχει προβλημα στο εν λογω χωραφι?2)οσον αφορα την διαθεση του τι γινεται?και 3)ποια ειναι η καλυτερη ποικιλια?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για και καλη χρονια. θελω να ασχοληθω με τους λοτους.στην κρητη θα ευδοκιμισουν???εχει αρκετει ζεστη το καλοκαιρη ξερεται. αν ναι τι ποικιλια μου προτινεται. πια περιοδο γινεται η φυτευση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ταξιδι μου στο εξωτερικο δοκιμασα την ποικιλια Vaniglia kaki και εντυπωσιαστηκα. Μηπως τη γνωριζετε και εαν ξερετε καπου να τη βρω να φυτεψω μερικα δεντρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΠΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι κλάδεμα πρέπει να δέχονται, και πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λωτός πρέπει να κλαδεύεται κατά την χειμερινή περίοδο, προσπαθούμε να κρατήσουμε την αρχική διαμόρφωση (βλ 3η παράγραφο) αφαιρώντας αδύνατα, προσβεβλημένα και νεκρά κλαδιά καθώς και τους λαίμαργους.

      Διαγραφή
  14. Σχετικά με την στιφάδα διάβασα πολλές περίεργες τεχνικές και δεν αναφέρετε την πολύ γνωστή και απλή μέθοδο που βάζουμε τους καρπούς στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια μέρα και όταν τους βγάλουμε και ξεπαγώσουν είναι γλυκοί και μαλακοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλλιεργω λωτουσ. περσυ κατα τ\ην συγκομιδη οι καρποι ειχαν ενα ασπρο μεγαλο σκουληκι.μηπωσ ξερετε τι ειναι;ποτε μπορω να ψεκασω;σιγουρα ηταν λεπιδοπτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή σας μέρα. Δεν είμαι αγρότης.
    Εχω μια λωτιά στον κήπο μου(7 χρόνια), αλλά ποτέ δεν μου έχει κάνει καρπούς. Κάνει μικρά λουλουδάκια και μετά περίπου από ένα μήνα ξεραίνονται και πέφτουν. Δεν ξέρω σε πια ποικιλία ανήκει. Τι μπορώ να κάνω για να βγάλει καρπούς επιτέλους;
    Σας ευχαριστώ εκ τω προτέρων.
    Ντίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. έχω ένα πεύκο κοντα σε πετρινο τοιχίο που αναπτύσετε πολυ γρηγορα αλλά φοβάμαι μήπως οι ρίζες του σπρώχνουν το τοιχιο.
    Ξερετε να μου πειτε αν οι ριζες του πευκου εκτεινονται οριζόντια ή κάθετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΟΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΛΩΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΑΝ"ΣΟΚΟΛΑΤΑ;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σας,θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι δυνατη η καλλιεργεια λωτου στον καμπο της Καρδιτσας(εδαφος αμμουδια).
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη εποχή για τη φύτευση του λωτού είναι από αρχές Γενάρη έως τέλη Φλεβάρη.

      Διαγραφή
  21. Γεια σας. Είμαι καλλιεργητής στα βόρεια της Κρήτης. Έχω δύο λωτούς περίπου πέντε χρονών, παρουσιάζουν σημαντικά μικρή ανάπτυξη έως μηδενική (ύψος 1,5 μ.), καρποφορούν όμως αρκετά αναλογικά με το μέγεθός τους. Πέρυσι παρουσίασαν καφέ κηλίδες στα άκρα των φύλλων (υποψιάζομαι alternaria) και στο χειμερινό κλάδεμα παρατήρησα νέκρωση σε αρκετούς βλαστούς (μαύρο χρώμα στο κάμβιο). Αφαίρεσα όσο μπορούσα βαθύτερα τους προσβεβλημένους βλαστούς, αλλά η μαυρίλα προχωρά στον κεντρικό κορμό. Αυτή την άνοιξη ψέκασα με χαλκούχο και δεν παρατηρώ προβλήματα (καφέ στίγματα στα φύλλα) εκτός από ένα μικρό βλαστό που τα φύλλα μαραίνονταν, προχώρησα σε αφαίρεση και βρήκα πάλι μαύρο κάμβιο και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη. Στο σημείο αυτό του κήπου έχω προσβολή από νηματώδεις (της αγγουριάς, ντοματιάς κλπ). Τί μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους νηματώδεις θα κοιτάξεις αν τα δέντρα στις ρίζες έχουν κόμβους κτλ, οπότε θα πρέπει να εξετάσεις νηματοδοκτώνα ή ηλιοαπολύμανση.
      ΓΙα τις μηκυτολογικές προσβολές μάλλον πρέπει αν γίνει εργαστηριακή αναγνώριση και να ρίξεις τα κατάλληλα μηκυτοκτόνα την κατάλληλη εποχή ή να πάρεις άλλα μέτρα (πχ. κλάδεμα, αντιμετώπιση υγρασίας, αλλαγές στην άρδευση)..

      Διαγραφή
  22. exo 250 dendra lotus pianun sto karpo aspro skulixi ti boro na kano sas parakalo mia apantisi




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χρειαζονται πολυ νερο οι λωτοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σας έχω μια απορία αφού ο λωτος δεν έχει κουκούτσια πως...? και ενώ εγώ ξέρω οτι δεν έχει κουκούτσια παραξενεύτηκα οταν καθώς έτρωγα έναν βρήκε ενα κουκουτσι σαν βερίκοκου :ο 1η φορά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Geia sas gnoriza oti oi lotoi den exoun koukoutsia Kai simmera kathos etroga vrika ena koukoutsi Mesa San verikokou :s Exw fai para polous lotous os tora gt trelenome Gia tin Idieteri gevsi tous Kai den vrika pote koukoutsi gt ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ειμαι μεγαλη λατρης των λωτων, τωρα 2-3 χρονια τρωμε (τρωω βασικα γιατι δεν προλαβαινει κ καποιος αλλος να κοψει) απο μια λωτια η οποια βρισκεται μεσα σε κοτετσι. Φετος καποιοι καρποι της ωριμαζουν πανω στο δεντρο ενω οι υπολοιποι ειναι αγουροι. Σχεδον ολοι εχουν μαυρα τσιμπηματα τα οποια μετα το κοψιμο μαυριζουν το λωτο και δεν τρωγονται!! :(
    Απορω αν ειναι καποιο ζιζανιο. Θα ειναι η καταναλωση τους ασφαλης? σωζεται καπως η φετινη σοδεια? Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. καλησπέρα



    εχω δεντρα λωτού εδω 3 χρόνια jiro & rojo brilante, μερικά δέντρα άλλα όχι ολόκληρο το δέντρο μόνο κάποιοι βραχίονες τα φύλλα στριβωντε κιτρινίζουν και είναι μαραμένα μήπως σας έχει παρουσιαστή κάτι παρόμοιο και ξέρετε γιατί το παθαίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή