Video


Περισσότερες

Θειασβέστιο, το βιολογικό πολυφάρμακο

Ένα άρθρο του : spagric | 28 Ιανουαρίου 2012 | 61 Σχόλια
Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το φυτοπροστατευτικό προϊόν της κρίσης. Οι λόγοι είναι ότι κατασκευάζεται εύκολα και φθηνά, έχει ευρύ φάσμα δράσης σε ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες, ενώ προσφέρει ακαρεοκτόνο αλλά και κοκοειδοκτόνο δράση.

Τα συστατικά του θειασβεστίου είναι 3. Νερό, οξείδιο του ασβεστίου (σβησμένη άσβεστος) και θειάφι. Ειδικότερα σε ένα καζάνι (150λίτρων) ρίχνουμε 30 λίτρα νερού έπειτα ρίχνουμε 10 κιλά ασβέστη και ανακατεύουμε μαζί με θέρμανση μέχρι να λιώσει. Έπειτα ρίχνουμε στο μείγμα 20 κιλά θειάφι και ανακατεύουμε συνέχεια συμπληρώνοντας νερό μέχρι τα 100 λίτρα. Στο τέλος αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 45 λεπτά, ενώ το χρώμα θα γίνει σοκολατί. Η μυρωδιά του μείγματος είναι ιδιαίτερα έντονη και άσχημη. Το πολυθειούχο ασβέστιο μας συγκέντρωση 29% βάρος κατ όγκο (31 Baume). 

Το θειάφι χρησιμοποιόταν σαν μυκητοκτόνο και στην αρχαιότητα. Το θειασβέστιο είναι μια πιο τοξική μορφή. Οι εφαρμογές του θειασβεστίου μπορούν να γίνουν σε πλήθος καλλιεργειών. Ειδικότερα όμως στην δενδροκαλλιέργεια τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά ενώ μπορεί εν μέρει να αντικαταστήσει τον πολύ πιο ρυπογόνο χαλκό. Η συγκέντρωση του ψεκαστικού υγρού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων για την επιτυχία του ψεκασμού. Το καλοκαίρι μπορούν να γίνονται εφαρμογές θειασβεστίου μέχρι και την συγκομιδή διότι είναι ακίνδυνο. Πρέπει όμως η δοσολογία να είναι κάτω από 8 κιλά θειασβέστιο σε 1 τόνο νερό γιατί θα λεκιαστούν οι καρποί και υπάρχει κίνδυνος φυτοτοξικότητας. Το χειμώνα όμως η συγκέντρωση του ψεκαστικού υγρού είναι 3 φορές μεγαλύτερη  δηλαδή 25 κιλά στον τόνο νερού και καλό λούσιμο των δένδρων.

Πίνακας 1. Καλλιέργειες και χρήσεις του θειασβεστίου. 
Καλλιέργεια
Δοσολογία (κιλά θειασβέστιο/ τόνο ψεκ δ.)
Στόχοι
Ακτινιδιά
Καλοκαίρι 7 κιλ./τονο
Αλτερνάρια, Στεμφύλιο, Τετράνυχοι και Βαμβακάδα
Χειμώνα 25 κιλ./τον
Ροδακινιά, Νεκταρινιά
Καλοκαίρι 7 κιλ./τονο
Εξώασκοι, Ωίδια, Μονίλια, Κορύνεο, Τετράνυχοι και Βαμβακάδα
Χειμώνα 25 κιλ./τον
Μηλιά, Αχλαδιά
Καλοκαίρι 7 κιλ./τονο
Φουζικλάδιο, Σαν σοζέ, Τετράνυχοι
Χειμώνα 25 κιλ./τον

Μπορούμε να κάνουμε 3-4 ψεκασμούς το καλοκαίρι και άλλους τόσους το χειμώνα. Οι επιστήμονες της Agro-help.com πιστεύουν ότι το θειασβέστιο δέν μπορεί να αντικαταστήσει τα σύγχρονα μυκητοκτόνα και ακαρεοκτόνα, ωστόσο η προσωπική μας εμπειρία έχει δείξει ότι το θειασβέστιο  είναι ιδιαίτερα ικανό, ενώ τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά τον τρίτο ψεκασμό. Προσοχή, δεν ψεκάζουμε σε περιόδους ανθοφορίας, σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών κελσίου και σε καρπούς που μπορεί να λεκιάσουν

Το άρθρο που μόλις διαβάσετε είναι πληροφορικά και δεν ευθυνόμαστε για πιθανές επιπτώσεις από  τη κακή χρήση του θειασβεστίου. Ωστόσο, αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

61 Σχόλια: στο άρθρο "Θειασβέστιο, το βιολογικό πολυφάρμακο"

  1. επισης η φυτοτοξικοτητα αυξανεται παρουσια ελαιων και δεν πρεπει να αναμιγνυεται με γαλακτοποιησιμα σκευασματα και το πιο σημαντικο δεν ειναι τοξικο για τα θηλαστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά φίλε αναγνώστη, το θειασβέστιο πρέπει να ψεκάζεται πάντα μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας... πολυ ενδιαφερον το θειασβεστιο ...θα ηθελα να μαθω τι ενοειτε οταν λετε σβησμενη ασβεστος ...και επισης αν το αποθηκευσουμε ...ποσο καιρο κραταει το μιγμα σε δοχεια?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ αναγνώστη, σβησμένη άσβεστο εννούμε αυτή που είναι σε πετρώδη μορφή όχι την υγρή που είναι για σοβάτισμα. Αλλιώς υδροξύδιο του ασβεστίου. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε πλαστικά δοχεία (αυτά που είχαν π.χ. λάδια μέσα 18λίτρων), αμέσως μετά τη βράση μόλις κρυώσει το μίγμα. Πιστεύω ότι μέχρι και 5-6 μήνες δεν θα έχει πρόβλημα αρκεί πριν από την χρήση να το ανακατέψεις πολύ καλά (κούνησε το).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σβησμένος ασβέστης είναι το ξείδιο του ασβεστίου [Ca(OH)2] και είναι ο πολτώδης ασβέστης του σοβατίσματος και του ασβεστώματος. Η στερεά ("πετρώδης") μορφή είναι το οξείδιο του ασβεστίου [CaO] και λέγεται άσβηστος ασβέστης ή άνυδρος ασβέστης.

      Διαγραφή
    2. Αρα λοιπον ,η ασβεστος που χρειαζεται ειναι η ασβεστη και οχι η σβησμενη

      Διαγραφή
    3. Παρακαλω ιδιαιτερως,Το θεισβεστιο μπορει να αντικαταστησει τα χαλκουχα μυκητοκτονα ;;;για καταπολεμηση κυκλοκονιου;;;;Εχω περισεια χαλκου και σε αναλυση εδαφους και διαφυλλικη.Ευχαριστω

      Διαγραφή
  5. 10 EΤΩΝ Η ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΙΑΣΒΕΣΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ 22 ΧΡΟΝΩΝ. ΓΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ. ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΔΕΝ... ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείς να γίνεις πιο περιγραφικός σε αυτό που λες, σεβαστή η άποψη σου αλλά βοήθησε και τον κόσμο να καταλάβει τι εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορει το θειασβεστιο να εφαρμοστει και στην ελια;
    Επισης θα ηθελα να σας ρωτησω τι προτεινετε για την καταπολεμηση της αρρωστιας γνωστη ως “καρκινωση της ελιας“
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι μπορεί να εφαρμοστή και στην ελιά για αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου. Η καρκίνωση της ελιάς οφείλετε στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi, το οποίο προκαλεί ογκίδια σε όλη την κόμη της ελιάς. Η αντιμετώπιση του βακτηρίου είναι απίστευτα δύσκολη, αν και στα αρχικά στάδια αν αφαιρεθούν αμέσως τα ογκίδια και γίνει ψεκασμός με χαλκό τα αποτελέσματα είναι ενθαρυντικά, ωστόσο σε προχωρημένα στάδια προσβολών δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η εμπειρία μου με την ελιά είναι πως ευαίσθητες στην καρκίνωση είναι κάποιες ποικιλίες (Βόλου, Αμφίσσης), ενώ οι περισσότερες δεν είναι ευαίσθητες, αν και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αυτό.
    Κατάπολέμηση με την έννοια της πρόληψης γίνεται με ψεκασμούς χαλκού όταν το δέντρο πληγώνεται (δυνατός άνεμος, παγετοί, κλαδέματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το εχω ακουσει και απο αλλους παραγωγους οτι το θειασβεστιο ριχνει την αποδοση της ροδακινιας,Ωστοσο αν και το εφαρμοζω αρκετα χρονια δεν εχω διαπιστωσει κατι τετοιο. Παντως σιγουρα θελει προσοχη ειδικα στις θερμοκρασιες πανω των 25 βαθμων γιατι ειναι φυτοτοξικο. Οσο για τους καλοκαιρινους ψεκασμους, μειωμενη ποσοτητα και εφαρμογη αργα το βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Yparxei kai 8eiasvestio xalkou.poia einai h dosologia kai pote ton rixnw ton xalko Meta to vrasimo h kata thn diarkeia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ αναγνώστη όντως υπάρχει θειασβέστιο χαλκού, αλλά η τοξικότητα είναι μεγάλη και είναι προτιμότερο να μην αναμιγνύονται. Ωστόσο ο χαλκός πέφτει μετά το βράσιμο και ανακατεύεται αρκετά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Euxaristw.stous posous va8mous prepei ginei h 8ermansh?an valw sto telos
    xalko poia einai dosologia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ η θέρμανση γίνεται σε σημείο βρασμού μέχρι να γίνει σκούρο καφέ το θειασβέστιο. Ο χαλκός πρέπει να πέφτει σε δοσολογία ίση με το 1/5 του ασβεστίου που πρόσθεσες. Η παραπάνω ανάμιξη γίνετε υπ'ευθύνη σου γιατί το σκεύασμα αυτό είναι φυτοτοξικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Fytoto3iko efoswn yparxei sto emporio?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ότι υπάρχει στο εμπόριο δεν σημαίνει ότι δεν είναι φυτοτοξικό, άμα ρίξει χαλκό εμπορίου στα ροδάκινα το καλοκαίρι δεν θα μείνει κολυμβιθρόξυλο. Η χρήση των φαρμάκων γίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kalispera.ifela na kano mia erotisi gia oporofora dendra pos boro na kafisteriso ta anfi tin aniksi logo paxnei kai pagonies

      Διαγραφή
  17. Θα ηθελα να ρωτήσω αν μπορώ να εφαρμόσω το θειασβέστιο σε καλλιέργεια ντοματας και άλλων κηπευτικών. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βεβαίως και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, με σωστές δοσολογίες και ψεκασμό πάντα σούρουπο ή πολύ νωρίς το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρωτα απ ολα θελω να σας ευχαριστησω για τις συμβουλες που δινετε . Μπραβο σας , και μετα θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να χρησιμοποιω το θειασβεστιο σαν μυκητοκτονο προληπτικα η θεραπευτικα σε γκαζον , εαν ναι , τοτε θα ηθελα να μου πειτε σε τι αναλογια η διαλυση του σε νερο , καθε ποτε , ποιες εποχες και εαν αρκει μονο αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείτε, η δόση είναι 7-10 κιλά σε ένα τόνο νερό. Κυρίως, άνοιξη και φθινόπωρο αλλά και τις δροσερές μέρες του καλοκαιριού. Ποτέ όμως όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Επειδή δεν γνωρίζουμε όμως αν κάποιες ή ποιες ποικιλίες γκαζόν μπορεί να είναι ευαίσθητες στο θειασβέστιο μπορείτε να το δοκιμάσετε πιλοτικά σε ένα κομμάτι. Αν δεν παρατηρήσετε κανένα κιτρίνισμα σε 6-7 ημέρες τότε εφαρμόστε το άφοβα.

      Διαγραφή
  20. 8a h8ela na rwthsw exw royagial glory 3.5 etwn kai enw einai pentaka8ara apo arrwsteies moy bgazoyne meli stoys ypobraxiwnes kse ekeino to shmeio poy bgazei meli mayrizei meta kserainetai k spaei o braxiwnas mazi meta rodakina ti mporw na kanw giayto..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το θειασβέστιο μπορεί να καταπολεμήσει την βαμβακάδα σε ανθοκομικά φυτά? Αν ναι, μπορείτε να μου δώσετε οδηγίες για τους ψεκασμούς? Αν όχι, μπορείτε να μου πείτε τί υπάρχει που μπορεί να με βοηθήσει?
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν μπορεί να την καταπολεμήσει, μόνο προληπτικά μπορείς να το ψεκάσεις. Ειδάλως μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερινά παραφινέλαια αφού όμως πρώτα τα δοκιμάσεις σε λίγα φυτά.

      Διαγραφή
    2. Ειμαι απι τυρναβο χρησημοποιω θειααβεστιο εδω και 5 χρονια σε αχλαδια ροδακινα δεν εχω κανενα προβλημα.ειδικα για την ψυλλα αχλαδιας διωχνει τι σταχτωμα απο το ξυλο αλλα σκιτωνει κιωλας.οχθ οπως ενα εντομοκτονο αλλα γθατι να χρησημοποιησω οεριθρινες αυτον τον καιρο και να σκοτωσω ωφελιμα;ωοιτε θειασβεστιο εθναι μια καλη κυση στην αχλαδια το οποιω βοηθαει και στο βακτηριο απλα εκει βαζω και χαλκο μεαα

      Διαγραφή
  22. Στην αμυγδαλια σε τι κανη καλο το θειασβεστειο και ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θειασβέστειο είναι μυκητοκτόνο και μερικώς ακαρεοκτόνο, μπορείτε να μειώσετε τις προσβολές από μύκητες όπως η μονίλια και το κορύνεο αλλά και από βαμβακάδα που είναι κοκκοειδές. Θα σας πρότεινα τώρα το χειμώνα ψεκασμούς με δοσολογία 20-25 κιλά στον τόνο νερού.

      Διαγραφή
  23. ψεκασο και μετα απο 2 ωρες εχει βροχη τι γυνετε θελη επαναλιψη ρωταο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. RE PEDIA STO THIASBESTO MPENI DILITIRIO;AN NAI PIO;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. an ta rantizo meta tin disi tou iliou tha iparxei provlima sta aktinidia to thio asvestio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σας κι απο εμένα πάρα πολύ ωραία άρθρα...θέλω να κάνω μία ερώτηση έριξα βορδιγάλειο πολτό με θειασβέστιο και βγήκε ένα μίγμα μαύρο παρόλα αυτά το ψέκασα και δεν φαίνεται να έπαθε κάποια ζημια στο αμπέλι υπάρχει άλλος κίνδυνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καθως το μιγμα των 100 λιτρων βραζει για 45 λεπτα , συνεχιζουμε να συμπληρωνουμε με νερο για να εχουμε συνεχεια 100 λιτρα η το αφηνουμε ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. σε ελια πιανει??? διοτι τις εχω βιολογικες και ειναι γεματες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αν το φαρμακο το αναμιξοξοθμε το εντομοκτονο shrimida υπαρχει καποια επιπτοση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. μια εντελως ασχετη ερωτηση για ακαρεα εσωτερικου χωρου τι φαρμακο θα μπορουσε να ψεκαστει γνωριζεται γι αυτο το θεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλήμερα!Μπορώ να κάνω θειασβεστιο σε αμπέλι κ αν ναι σε τι δόσεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς αλλά όχι τέτοια εποχή γιατί θα σου βγάλει μυρωδιά στο κρασί.

      Διαγραφή
  32. το θειασβεστιο συνδυαζετε με περιθρινεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Επειδή μου αφήνει αμφιβολία η περιγραφή του ενός (ασβέστης) συστατικού του θειασβεστίου: 5 μέρη, σε βάρος, νερού, 2 μέρη θειάφι, 1/2 (μισό) μέρος ασβέστη. Από ότι γνωρίζω ο άσβεστος (ή άνυδρος) ασβέστης είναι σε στερεά-συμπαγή μορφή (μοιάζει με ακανόνιστες πέτρες). Αυτόν τον ασβέστη αν τον ενώσεις με νερό προκύπτει βρασμός, το σκληρό κομμάτι του άσβεστου ασβέστη λοιώνει, το μίγμα δογκώνεται και προκύπτει πολτός ο οποίος είναι ο σβησμένος (ή ένυδρος) ασβέστης, αυτόν βρίσκεις τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο ακόμη και σε μικρές ποσότητες σε σακκούλες πλαστικές και χρησιμοποιείται στο σοβάτισμα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το μισό μέρος στα συστατικά αφορά άσβεστο ή σβησμένο ασβέστη. Αν αφορά άσβεστο ασβέστη, με πόση ποσότητα σβησμένου ασβέστη πρέπει να τον αντικαταστήσω για να πετύχω ισοδύναμο αποτέλεσμα; ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. τι ακριβως να ζητησω για ακτινιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παρασκευασα θειασβεστιο αλλα τα μπομε ειναι χαμηλα πως μπορω να τ' αυξησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε με τι οργανο μετρας τους βαθμους ?

      Διαγραφή
    2. το μιγμα που εφτιαξες πρεπει να το ξαναβρασεις

      Διαγραφή
    3. το μιγμα που εφτιαξες πρεπει να το ξαναβρασεις

      Διαγραφή
  36. Γειά σας!πολύ ωραίο το άρθρο σας!να ρωτήσω στο αμπέλι από ποια περίοδο το χρησιμοποιώ σε τι δοσολογία και πόσους ψεκασμούς χρειάζεται για να μην έχω ωιδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. psekasa prin liges meres aktinidia me theiasbestio k lekiasan oi karpoi alloi ligo k alloi pio polu.se poso kairo the fugei apo tous karpous? mporo na kano katigia na kathariso tous karpous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Για την Καστανιά μπορώ να ψεκασω για τον μύκητα γνωμονιοψις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. μετα απο ψεκασμο με θειασ
    βεστιο σε ποσες ημερες κανομε συγκομιδη των καρπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπερα.ifela na kano mia erotisi gia oporofora dendra to pos mboro na kafisteriso ta anfi tin anksi logo paxnei kai pagonies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όλα τα πιο πάνω μια πολυ καλη ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θειασβεστιο με χαλκό καλύπτω τις ανάγκες ενός κήπου (ντομάτες αγγούρια μελιτζάνες κτλ)και αν ναι πόσα γραμμάρια και κάθε πόσες μερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μήπως γνωρίζεται εάν το θειασβέστιο βοηθάει και στην καταπολέμηση των νυματοδών (πατατάκι)με ριζοπότισμα; και εάν όχι,γνωρίζεται κάποιο άλλο φάρμακο; Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. μπραβο ρε φιλε αν υσχιουν αυτα για το θειασβεστιο θα γλητωσουμε απο τα ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ θα το δωκιμασω για να δουμε;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο γεωργικος ασβέστης σκόνη είναι το ίδιο πράγμα όπως αυτόν που αναφέρεται στην δοσολογία..Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. εύγε , μόλις είδα την ανάρτηση .παρασκευάζω και το χρησιμοποιώ 10 χρονια σε ελια πυρηνοκαρπα ,κηπευτικά με αριστα αποτελέσματα ψεκάζω πάντα απογευματινές ωρες και θερμοκρασία εως 30 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή