Video


Περισσότερες

Όζον (ozone, Ο3), τι πραγματικά ισχύει;

Ένα άρθρο του : spagric | 24 Αυγούστου 2011 | 1 Σχόλια
Τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται συνεχώς το αγοραστικό κοινό από διαφημίσεις που αφορούν μηχανές παραγωγής όζοντος. Διαφημίσεις που συνήθως ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής και της παραπληροφόρησης. Πριν μερικές μέρες ο ΕΟΦ απαγόρευσε όλες αυτές τις διαφημίσεις γιατί προσδίδουν στο όζον ή στο οζονοποιημένο ύδωρ δυνατότητες φαρμάκου.

Είναι λοιπόν η πανάκεια του όζοντος μύθος; Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι. Το όζον είναι είναι απλά ένα πολύ ισχυρό οξειδωτικό.

Το όζον είναι οξυγόνο, για την ακρίβεια τριατομικό οξυγόνο. Βρίσκεται μόνο σε αέρια μορφή, ενώ είναι σχετικά ασταθές, καθώς μετατρέπεται σε οξυγόνο. Στην κατώτερη ατμόσφαιρα το όζον θεωρείται ρύπος, ενώ στην στρατόσφαιρα είναι φίλτρο για τις υπεριώδης ακτινοβολίες του ήλιου, εξαιρετικά απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής στη γη.

Το όζον για ανθρώπινη χρήση παράγεται από γεννήτριες όζοντος. Ουσιαστικά αέρας περνάει μέσα από ηλεκτροφόρα πλέγματα και μετατρέπεται σε όζον.

Η δράση του όζοντος εναπόκεινται στην οξειδωτική του ικανότητα. Το όζον καταστρέφει τις οργανικές και τις ανόργανες ενώσεις με τις οποίες έρχεται σε επαφή. Καταστρέφει όλα τα βακτηρίδια, του ιούς και τους μύκητες, καθώς και μερικές μορφές στοιχείων και βαρέων μετάλλων. Οι μικροοργανισμοί απαιτούν από μερικά λεπτά σε χαμηλές συγκεντρώσεις για την πλήρη καταστροφή τους. Το περισσότερο χρόνο απαιτούν οι ιοί. Το όζον έχει ακόμα τη δυνατότητα να διασπάσει και φυτοπροστατευτικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά. Αλλά μόνο αυτές που είναι στην επιφάνεια και όχι τις διασυστηματικές. 0,04 ppm καταστρέφουν ακόμα και τους πιο ανθεκτικούς ιούς, ενώ τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο.

Ειδικότερα να αναφέρουμε ότι το όζον είναι 100 φορές πιο ισχυρό από τον υποχλωρίτη και τις χλωροουσίες, ενώ το μόνο πιο ισχυρό οξειδωτικό είναι το φθόριο.

Το όζον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων. Κυρίως στις απολυμάνσεις φρούτων και λαχανικών με οζονοπ. νερό ή αέριο όζον σε ψυκτικούς θαλάμους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η agro-help.com σας ενημερώνει ότι το όζον είναι απλά ένα καλό αποστειρωτικό. Δεν είναι πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Μην παρασύρεστε από αερολογίες. Η χρήση του έγκειται για προστασία από μικροοργανισμούς τροφίμων ως ένα βαθμό.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

1 Σχόλια στο άρθρο "Όζον (ozone, Ο3), τι πραγματικά ισχύει;"

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω κείμενο. Γιατί όμως κανείς δεν γράφει για τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ που μπορεί να προκληθούν από τη μη σωστή χρήση όλων των συσκευών οζονισμού οικιακών και εργοστασιακών.

    Το όζον είναι ισχυρό οξειδωτικό γιατί είναι ιδιαίτερα ασταθές και διασπάται αμέσως μετά την παρασκευή του σε ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η γήρανση όλων των ζωντανών οργανισμών προκαλείται από ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα και γι’ αυτό συνιστάται να καταναλώνουμε τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα (π.χ. λαχανικά, φρούτα και ιδιαίτερα ρόδια!). Το όζον είναι αναμφίβολα ο ποιο φυτοτοξικός αέριος ρύπος.

    Η συσκευές οζονισμένου νερού για το σπίτι εκλύουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ συγκεντρώσεις όζοντος που είναι αντιληπτές και με την οσμή. Εάν λειτουργεί κάτω από τον απορροφητήρα θα σας τον χαλάσει γιατί θα οξειδωθούν τα μέταλλα! Εάν λειτουργεί σε κλειστό χώρο και είστε και εσείς παρόν (κάτι που παρουσιαζόταν στις διαφημίσεις παιδάκια να είναι δίπλα) τότε η οσμή είναι δυνατή και οι συγκεντρώσεις ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο αναπνευστικό σας!!!!! Επίσης τα φυτά στον χώρο σας θα εμφανίσουν νεκρωτικές κηλίδες ή θα μειωθεί πολύ η ανάπτυξή τους.

    Συνοψίζοντας με τη σωστή χρήση των οικιακών συσκευών οζονισμένου νερού θα πιείτε νερό χωρίς μικρόβια, μόνο αυτό. Εάν όμως αναπνεύσετε όζον (εξαερώνεται πολύ εύκολα) θα πάρετε και πολλές βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

    Είναι αναρίθμητες οι βιβλιογραφικές πηγές για τα παραπάνω, και σε μερικές από αυτές είμαι και εγώ συγγραφέας. Αφού κυκλοφορεί και έγινε πιστευτεί τέτοιου είδους πλάνη (πως κάνει καλό στην υγεία) φανταστείτε σε τι μεσαίωνα ζούμε!

    Παυλίνα Δρογούδη, αναπληρώτρια ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή