Video


Περισσότερες

Η γονιμοποίηση στο κεράσι, συνδυασμοί ποικιλιών.

Ένα άρθρο του : spagric | 24 Αυγούστου 2011 | 0 Σχόλια
Πολλές φορές τυχαίνει να βλέπουμε μια κερασιά με χιλιάδες άνθη την άνοιξη, και στο τέλος να μην έχει ούτε ένα κεράσι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες ποικιλίες κερασιάς είναι αυτόστειρες. Δηλαδή δεν μπορούν να επικονιάσουν και να γονιμοποιήσουν τον εαυτό τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχουν μία ποικιλία σαν επικονιαστή. Η ποικιλία αυτή πρέπει να ανθίζει την ίδια εποχή και να μπορεί να γονιμοποιήση τα άνθη της ποικιλίας μας. Υπάρχουν όμως και μερικές ποικιλίες αυτογόνιμες. Η αυτογονιμότητα στο κεράσι δεν είναι όπως του ροδάκινου π.χ. στο 100% των άνθεων κυμαίνεται από 20-40%. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες δεν πρέπει να φυτεύονται με νάνα υποκείμενα γιατί θα προκληθεί μικροκαρπία.

Πολλοί παραγωγοί αναφέρουν ότι ενώ έχουν επικονιαστές δεν έχουν κεράσια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, όπως παρακάτω:

  1. Δεν αρκούν σε αριθμό και πυκνότητα οι επικονιαστές.
  2. Δεν συνανθίζουν οι δύο ποικιλίες ( μπορεί όμως σε μια άλλη περιοχή να συνανθίζουν, π.χ. στην Ιταλία και επειδή εκεί σταυρογονιμοποιούνται κάποιοι θεώρησαν ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα)
  3. Άσχημες καιρικές συνθήκες στην ανθοφορία (βροχές, παγετός κτλ.) . Για την επικονίαση είναι απαραίτητη η πτήση της μέλισσας.

Η agro-help.com αναζήτησε και βρήκε τους βέλτιστους συνδυασούς για τις κυριότερες ποικιλίες. Πάντα όμως υπάρχει και η εξάρτηση από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Πρέπει να κάνετε κλικ στην εικόνα για να γίνει ευανάγνωστη. Οι ποικιλίες με κόκκινα γράμματα είναι αυτογόνιμες.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: