Video


Περισσότερες

Πρόγραμμα Ψεκασμών και Λιπάνσεων στην Κερασιά

Ένα άρθρο του : spagric | 5 Ιουνίου 2010 | 140 Σχόλια

Η κερασιά πλήττεται από πλήθος εχθρών και ασθενειών. Πάντα, πρέπει να γνωρίζουμε πιο είναι το όριο οικονομικής ζημιάς στην καλλιέργεια μας, και εφόσον δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε ή να μειώσουμε τη ζημιά από μία ασθένεια με τις λοιπές καλλιεργητικές τεχνικές τότε επεμβαίνουμε με χημικά μέσα. Η σημαντικότερη ασθένεια της κερασιάς είναι η μονίλια, φαία σήψη, ενώ ο σημαντικότερος εχθρός είναι η μύγα του Κερασιού (Rhagoletis cerasi) ο οποίος ευτυχώς έχει μόνο μία γενεά ανά έτος. Ειδικά την περίοδο της ανθοφορίας απαιτούνται πολλοί ψεκασμοί. Ειδάλλως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα χαθεί.

Πρόγραμμα ψεκασμών στην Κερασιά
Στάδιο επέμβασης, εποχή
Εχθροί/ασθένειες
Ουσία, φάρμακο
Φθινόπωρο, ¾ πτώσης φύλλων
Κορύνεο, ανθράκωση, βακτηριακό έλκος.
Μυκητοκτόνο επαφής, σε συνδιασμό με χαλκούχο σκεύασμα, δύο φορές στην πτώση των φύλλων χαλκός.
Χειμώνας, πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί.
Όλες οι διαχειμάζουμε μορφές μυκήτων.
Βορδιγάλειος πολτός, Θειασβέστιο.
Πριν την έκπτυξη των άνθεων.
Φαία σήψη, κορύνεο, ανθονόμος κ.α.
Μυκητοκτόνο επαφής π.χ. captan, εντομοκτόνο επαφής (μη τοξικό για τις μέλισες), και παραφινέλαιο.
Άνθηση-50% ανοιχτό
Φαία σήψη (monilia sp.)
Με μυκητοκτόνο theiram ή captan, σε συνδιασμό με cypermethrin
Πλήρης άνθηση
Φαία σήψη (monilia sp.)
Τα ίδια με πριν
Πτώση πετάλων
Φαία σήψη, Ρυγχίτης κ.α.
Μυκητοκτόνο επαφής, και πυριθρινοειδές εντομοκτόνο
15 Μέρες από πτώση πετάλων
Ρυγχίτης, αφίδες, φαία σήψη (αν υπάρχει βροχερός καιρός)
Διασυστηματικό μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο (όχι σε γαλάκτωμα για να μην λεκιάσει τα κεράσια)
Αλλαγή χρώματος καρπού
Αφίδες, φαία σήμη, καλιρόα, μύγα του κερασιού.
Διασυστηματικό μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο κάθε 20 μέρες, έως 20 μέρες πριν τη συγκομιδή. Επέμβαση και με διαφυλλικό χλωριούχο ασβέστιο για σκλήρυνση του καρπού.

Φυσικά, πρέπει τα σκευάσματα να είναι εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και να αγοράζονται μόνο από ειδικούς γεωπόνους. Καλό είναι να απομακρύνουμε με το κλάδεμα προσβεβλημένους καρπούς και κλαδιά και να τα καίμε σαν μέσο προφύλαξης. Προσοχή πάντα να τηρείται τα χρονικά όρια συγκομιδής που θέτουν τα σκευάσματα, για να μην υπάρχουν υπολείμματα στο προϊόν. Ακόμη, μην ψεκάζεται τα κεράσια με ορμόνες πρωϊμότητας ειδικά τις πρώιμες ποικιλίες γιατί τα σκευάσματα αυτά δεν είναι εγκεκριμένα στην χώρα μας.

Λίπανση Κερασιάς:
Η κερασιά αντιδράει πολύ ικανοποιητικά στο άζωτο. Η agro-help.com προτείνει. 2-3 τόνους κοπριά/ 3 χρόνια/ στρέμμα για αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Ακόμα προτείνει 40 κιλά θειικής αμμωνία 21-0-0 (Ν-Ρ-Κ) λίγο μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου και ακόμα 30 κιλά 15-15-15 (Ν-Ρ-Κ) μετά την συγκομιδή αργά το καλοκαίρι. Προσοχή, ΔΕΝ λιπαίνουμε την κερασιά από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι και την ανθοφορία. Εξαίρεση αποτελεί, το φούσκωμα των οφθαλμών όπου πρέπει να γίνονται δύο διαφυλλικοί ψεκασμοί με βόριο για βελτίωση της καρπόδεσης. Η κερασιά είναι επιρρεπείς σε τροφοπενίες ψευδαργύρου και βορίου.

Για τις ακριβείς ημερομηνίες ανα περιοχή, μπορείται να συμβουλεύεστε τους τοπικούς Γεωπόνους.

Διαφημιση

140 Σχόλια: στο άρθρο "Πρόγραμμα Ψεκασμών και Λιπάνσεων στην Κερασιά"

  1. Εχω μια κερασιά στην αυλή και εχει προσβληθεί απο Κυλινδροσπόριο. Γενικα δεν εφαρμωζω κανεναν ψεκασμο μιας και την εχω για καλοπιστικό σκοπό και για προσωπικη καταναλωση...Υπαρχει καμια λύση? Αν χρειαστει να την ψεκάσω σε ποιο στάδιο θα την ψεκάσω και με τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σκουλικι ποτε καταπολεμειται και με τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σκουλήκι της κερασιάς έχει μόνο μία γενεά το έτος, στη Μακεδονία ο ψεκασμός γίνεται 20 μέρες πριν τη συγκομιδή με ένα πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοί επικονιαστές της Ferrovia θεωρούνται οι ποικιλίες: Sunburst, Lapins και Van

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EIMAI FRESKOS STIS KERASIES. EVALA FETOS EARLY LORY ME 15% EPIKONIASTH LORY BLUM. EPISHS SAMBA, SABRINA KAI CANADA GIANT. THN TELEYTAIA ANAMESA SE SAMBA K SABRINA. EIDWMEN...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία pesco!! Διάβασε το άρθρο μας Ποικιλίες κερασιάς. Θα το βρεις ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. exo larian kai xarti tzaint 4 xronon to kalokeri eno ta rantisa 2 fores me kapio endomoktono jera8ikan ta perisotera karpofora matia kai se kapia dentra eminan mono kladia xoris matia pote 8eli randisma gia na min jerenontai ta matia kai poses fores.eyxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς η περιγραφή σου δεν βοηθάει τη διάγνωση, αναφέρεις πολλά διαφορετικά συμπτώματα, θα σε παρακαλούσα αν θέλεις να μας στείλεις μερικές φωτογραφίες, έτσι ώστε να δούμε τι φταίει καθώς και κάποια στοιχεία όπως περιοχή, προηγούμενη καλλιέργεια κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. proigoymeni kaliergia rodakina.tora kerasia poikilies kristalina,xarti giant,larian ston 5 xrono dentra poli kala aneptigmena kai zoira gia tin ilikia toys, kirios stis poikilies kristalina kai xarti giant ta karpofora matia mono,to kalokeri bgalane kati san kola me apotelesma ta perisotera karpofora matia na jera8oyn oxi kladia mono matia kai blepis ena dentro zoiro xoris karpofora matia mono lemarga kenoyrgia kladia.perioxi n.pellas poli kali perioxi gia kerasia.mipos mpenei skoyliki mesa sto mati kai to jereni;.foto den jero na balo:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα φιλε αν τα ματια εχουν μικρες τρυπουλες σαν να εχει μπει κατι μεσα τοτε σιγουρα κατι εχει κατοικισει για λιγο καιρο εκει και ειναι ο γνωστος <> ρωτα το γεωπονο σου αν δεν ξερει ψαξε για ντεσις μεσα ιουνιου να το εχεις υποψη σου θα την ακουσουνε τα φυλλα πρωτα και επειτα θα δεις αν υπαρχει τρυπουλα οση μια τελεια. υπαρχει και δευτερος κινδυνος κατα τον αυγουστο απο το ιδιο εντομο. μπορις να ραντισει κατα τις 20/8 και προληπτικα. ενα αλλο ακομα πιο καταλληλο για τη περιπτωση ειναι το ιμιντιν. καλη τυχη

      Διαγραφή
  10. to rantisma gia to skouliki to kanoume ksexorista apo ta mpoyrla kai ta opsima i ola mazi gia ti mazi anthizoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο σπίτι που νοικιάζουμε στο χωριό Άγιος Γερμανός στις Πρέσπες βρίσκεται μια κερασιά,κάθε χρόνο είναι φορτωμένοι με κεράσια,αλλά βρίσκω μέσα κάτι άσπρα δραστήρια σκουληκάκια,προφανώς η κερασιά δεν έχει καμιά περιποίηση,ούτε κλάδεμα ούτε ψεκασμό,θέλω σας παρακαλώ μερικές εύκολες οδηγίες πότε θέλει κλάδεμα και έναν βιολογικό τρόπο-σκεύασμα και για την αντιμετώπιση του σκουληκιού,είμαι παιδί της πόλης και πέρα από όρεξη δεν έχω καμία γνώση.Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η πίσσα που βγάζει η κερασιά στον κορμό της είναι ενδειξη για ασθένεια του δέντρου? Κάποιοι μου είπαν ότι αν συμβεί αυτό το δεντρο είναι καταδικασμένο σε ξήρανση. Ισχύει? Παρακαλώ το σχόλιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πίσσα που βγάζει η κερασιά πάνω στον κορμό της αποτελεί κίνδυνο για το δέντρο? Κάποιοι μου είπαν ότι αν συμβεί αυτό το δέντρο είναι καταδικασμένο σε ξήρανση. Ισχύει αυτό? Παρακαλώ το σχόλιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όταν λες πίσσα προφανώς εννοείς το ρετσίνι. Η έκκριση αυτής της ουσίας είναι σημάδι καταπόνησης του φυτού από βιοτικούς ή αβιοτικούς παράγοντες. Κανείς δεν μπορεί να σου πει με βεβαιότητα και χωρίς ενδελεχή εξέταση τι πραγματικά συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανετε! Θα ηθελα να ρωτησω κι εγω κατι. Ποιο θεωρειτε καλυτερο υποκειμενο για χωματα ελαφρια, αμμωδη και υγρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εχουμε μεγαλο προβλημα στην περιοχη αγρα εδεσσας οι κερασιες δεν κανουν κανονικη πτωση φυλλου μενουν πανω στα δεντρα σε ξερη μορφη εχετε κατι να μου απαντησετε για αυτο το φαινομενο ευχαριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ αναγνώστη, από την περιγραφή σου μπορώ μόνο να κάνω υπόθεσεις πρέπει να μας στείλεις και φώτογραφίες, αλλά, κατά 99% πρόκειται για υποτροπιάζουσα ανθράκωση η οποία προκλήθηκε λόγο υγρασίας το Σεπτέμβριο. Η ασθένια δεν είναι σοβαρή σε γενικές γραμμές (καταπολεμήτε μαζί με τον ψεκασμό για κορύνεο) όμως εφόσον εμφανίστηκε πρέπει να καθαρίσετε τα φύλλα στο κλάδεμα και να επέμβαιτε αμέσως με οξυχλωριούχο χαλκό, ενώ πρέπει να κάνετε επεμβάσεις με κάπταν ή θειασβέστιο (25κιλά/τόννο) τουλάχιστον 3 φορές μέσα στο χειμώνα με πρώτη εφαρμογή 20 μέρες μετά τον χαλκό. Η ασθένεια οφείλεται στο μύκητα Gnomonia erythrostoma. Ωστόσο όπως είπα και στην αρχή κρατώ μία επιφύλαξη επειδή δεν έχω εικόνα και μικροσκοπική ανάλυση. Αν πρόκειται για ανθράκωση πρέπει η καταπολέμιση να είναι αρκετά επιθετική γιατί τα δένδρα θα γίνουν καχεκτικά με την πάροδο του χρόνου. Για οποιαδήποτε οδηγία ή ανάλυση επικοινωνήστε στο εμαιλ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. file esteila foto opos eipes sto email den xero an tis elabes an oxi se parakalo grapse to email edo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εχω 10 στρεματα κερασια ειναι στον 6ο χρονο και δεν εχουν καρπο.τι μπορω να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε αναγνώστη, πρώτα απ'όλα πρέπει να ανακαλύψουμε την αιτία της ακαρπίας σου. Παρακαλώ στείλτε μας ένα email στο οποίο θα αναφέρεται την ποικιλία των φυτών και μερικές φωτογραφίες από τα δένδρα. email@agro-help.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΧΩ 4 ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΝΟΥΝ ΚΕΡΑΣΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ αναγνώστη, οι περισσότερες ποικιλίες κερασιάς απαιτούν την παρουσία επικονιαστή για να δέσουν. Διάβασε το άρθρο μας "Η γονιμοποίηση στο κεράσι, συνδυασμοί ποικιλιών" για δεις ποιες ποικιλίες είναι κατάλληλες σαν επικονιαστές για την ποικιλία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα! Είμαι από ένα χωριό της Έδεσσα, εδώ έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα ποντίκια. Τρώνε γύρω γύρω το υποκείμενο της κεράσιας κάτω από το μάτι που έχει μπολιαστει τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει κάποιο φάρμακο για να τα διώξω από το χωράφι; Κυρίως τρώνε τα maxima 14, λιγότερο το gizela 6 κ το cam.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η τρωκτικοκτονία στον αγρό είναι πολύ δύσκολη. αρχικά πρέπει να προστατέψετε τους κορμούς με πλαστικά κάλυψεις κορμών τουλάχιστον μέχρι 40 πόντους. Δυστηχώς δεν μπορείτε να ρίξετε ποντικοφάρμακο γιατί θα κυνδινέψει όλο το τοπικό οικοσύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι "δολωματικοί σταθμοί" που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα μπορούσε να είναι μια λύση σε μία τέτοια κατάσταση?

      Επίσης, τι προτείνετε για την καταπολέμηση αφίδων - μηρμηγκιών σαν ένα τρόπο πιο ήπιο από πλήρεις ψεκασμούς?

      Διαγραφή
    2. Δεν θεωρώ τα μυρμηγκιά εχθρό στο κεράσι, όσο για τις αφίδες η φυσιολογία της μαύρης αφίδας της κερασιάς δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αντιμετώπιση με μη συμβατικές μεθόδους. Το ρίσκο θα είναι πολύ μεγάλο και η καταστροφή ολοκληρωτική αν αποτύχει η αφιδοκτονία.

      Διαγραφή
    3. Η λογική της καταπολέμησης των μηρμηγκιών έχει να κάνει με το γεγονός που δρουν συνεργιστικά με τις αφίδες, δηλαδή οι αφίδες προσφέρουν τροφή στα μηρμήγκια (μελίτωμα), και αυτά προστασία από τους φυσικούς εχθρούς. Στη δική μου περίπτωση τα αρπακτικά (πασχαλίτσες) υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο δεν έχουν πολλή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο της (μαύρης) αφίδας..

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ φίλε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά σε ένα αγρόκτημα που σέβεται του κανόνες της αειφόρους παραγωγής όλα τα έντομα συνδέονται μεταξύ τους κατά κάποιο τρόπο και αυτό πρέπει να συμβαίνει.

      Διαγραφή
  25. kapies pikilies poy anaferonte plagioklades einai isioklades sto ktima moy kai to antiueto giati synbeni ayto;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητοί φίλοι, ο πατέρας μου πριν 8-9 χρόνια φύτεψε 2 κερασιές στο οικόπεδο, περιοχή Διαβατά Θεσσαλονίκη, μέχρι πέρσι κουτσά στραβά κάτι πέρναμε, η μία απο τις δύο ορίμαζε τον καρπό ποιο γρήγορα απο την άλλη. Φετος δεν βγάλανε και οι δύο ούτε φύλλα ούτε καρπό, τα κλαδιά έχουμε ζαρωσει και ορισμένα λεπτά έχουμε ξεραθεί (το εσωτερικό έχει καφετιάσει) προφανώς έχουν ξεραθεί. Προκειται αυτα τα δέντρα να συνέλθουν, τι προτείνεται να κάνω? Έχει σημασία ότι βρισκονται απέναντι απο τον Βοριά με αποτέλεσμα να τρωνε όλο το κρύο τον χειμώνα και την περίοδο της άνοιξης να τρώνε όλη την βροχή εν μέσω ανθοφορίας? να βάλω καινούργιες σε προστατευόμενο νότιο σημείο που δεν το βλέπει ο βοριάς?
    Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανολογώ ότι πρόκειται για φυτόφθορα ή για κάποια άλλη ασθένεια εδαφογενής. Δεν θα συνέλθουν τα δένδρα. Προσπάθησε όταν τα ποτίζεις να μην βρέχεις τον κορμό. Φτιάξε ένα σαμαράκι γύρω γύρω από τον κορμό με χώμα. Δεν παίζει ρόλο που θα τα φυτέψεις.

      Διαγραφή
  27. Χιλια ευχαριστω για την απάντηση, συνέβαλε τα μέγιστα για τις γνώσεις μου. Στα 5 μέτρα υπάρχει μηλιά, υπάρχει πιθανοτητα να την προσβάλλει? Υπάρχει τρόπος καταπολέμησης? Διπλα του οι κερασιες εχουν τριανταφυλλιές οι οποίες έχουν μείνει ανεπηρεαστες
    Πετρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον πρόκειται για φυτόφθορα τότε μπορεί να προσβληθεί και η μηλιά. Αλλά όχι οι τριανταφυλλιές. Θα σου πρότεινα να ξελακιάσεις τη μηλιά και να βάψεις τον κορμό με βορδιγάλειο πολτό.

      Διαγραφή
  28. εχω 100 κερασιες ανθιζουν δενουν αλλα πεφτουν τα κερασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, η πρόωρη καρπόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά αίτια, περιβαλλοντικά όπως εναλλαγές στη θερμοκρασία, ή γενετικά όπως κακή επικονίαση και γονιμοποίηση. Προσπαθήστε να κρατήσετε σε καλή κατάσταση τα δένδρα σας, να τα ποτίζεται συχνά και να ψεκάζεται ότι πρέπει. Φυτέψτε μερικές αυτογόνιμες ποικιλίες που ανθίζουν την ίδια περίοδο μεταξύ των δένδρων.

      Διαγραφή
    2. ελα φιλε μου,τα δενδρα ειναι σε φοβερη κατασταση καταπρασινα,μηπως κανει ζημια ο ρυγχιτης η" η οπλοκαμπη?

      Διαγραφή
  29. η κερασια μου έχει κιτρινα φυλλα και ενω οι καρποι ειναι μικροι αρχισε να τους ροζιζει που πιστευω οτι μαλλον τους χαλαει τις εριξα σιδηρο η περιοχη που ειναι φυτεμενη ειναι το Καπανδιτι Αττικης. τι μπορει να έχει παθει και πως θεραπευεται?
    Ευχαριστω πολυ γισ την προσοχη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φίλε μου SOS. Η μία κερασιά μου (Αφίδνες Αττικής) έχει κάνει πολλά κεράσια και τώρα που αρχίζουν να μεγαλώνουν αρχίζει και τα μαραίνει και μερικά τα ρίχνει. Μήπως είναι πολλά και πρέπει να τα αραιώσω. Είναι 10 ετών δέντρο και εκτός από μία, δύο χρονιές που πήγε καλά, τις άλλες όλο και κάτι γινόταν και τα χάλαγε. Γι' αυτό και τώρα ανησυχώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι φυσιολογική καρπόπτωση λόγο πιθανού φόρτου. Βέβαια δεν μπορεί να αποκλεισθεί και κάποια ασθένεια. Αν θέλεις στείλε ένα εμαιλ με φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  31. Εχω μία κερασιά στον κήπο μου (20 χρονών )και τα τελευταία 3 χρόνια ξεραίνεται σιγά- σιγά. Φέτος μόνο ένα το 1/3 του δέντρου καρποφόρησε (βέβαια η ποιότητα των κερασιών έπεσε κατά πολύ, κυρίως στο μέγεθος) ενώ το υπόλοιπο είναι ξερό. Το χρόνο που ξεκίνησε η ξηρασία της έβγαλε ρετσίνι στον κορμό. Μπορώ να κάνω κάτι για να σωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά μπορείς να ξύσεις με ένα σουγιά εκεί που έχει βγάλει κόλλα, μέχρι να βρεις υγιεί ιστό και από επάνω να επαλείψεις βορδιγάλειο πάστα.

      Διαγραφή
    2. οταν αρχίζει και βγάζει κόλλες, ίσως, να είναι αργά! σημαίνει ότι αδυνάτισε η " αμυνα" του δένδρου και δέχεται επίθεση απο διάφορους εχθρούς!

      Διαγραφή
  32. λογω κακησ στηριξησ 120δεντρα εχουν γυρει 20-30 μοιρεσ τι να κανω για να μην πληγωσω κορμο ριζεσ και να εχω και ενα ικανοποιητικο αποτελεσμα οι κερασιεσ ειναι στο τεταρτο χρονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη με τα λίγα που έγραψες πιθανολογώ ότι έχεις κερασιές σε υποκείμενο γκιζέλα και σε σχήμα κύπελλο. Στείλε κάποιες φωτογραφίες με τα δένδρα για να σου πούμε ακριβώς τι να κάνεις.

      Διαγραφή
  33. σε χοραφι 10 στρεματα εχω σε σποροφιτο τισ ποικιλεσ φεροβια γερμανικα βασειλιαδη και χαρτι τσιαντ HARDY GIANT στιν ποικιλια χαρτι τσιαντ μονο εχω πολι εντονο προβλιμα με τον σκωλιτη μου εχει ξερανη τα περισοτερα καρποφορα ματια μεχρι και κλαδια ολοκλιρα ποτε πρεπει να ραντισω για σκωλιτη πια εποχη καταπολεμιτε ο σκωλιτησ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πιο λόγο φύτεψες σπορόφυτα; Ο σκωλίτης προσβάλει κυρίως ασθενικά δένδρα ή δένδρα που υποφέρουν από υγρασία. Όπως και να'χει μπορείς να ψεκάσεις με κατάλληλο δηλητήριο στις αρχές Αυγούστου όπου και γίνεται η εναπόθεση των αυγών.

      Διαγραφή
  34. τα σποροφιτα τα φυτεψα γιατι νομίζω πως εχουν μεγαλύτερη διαρκεια ζωής και μεγαλύτερες αποδοσης γιατι εχω απο τον πατερα μου δεντρα φυτεμένα τα οποια ειναι 20 έως 35 ετων με πολυ μεγάλες αποδοσης ανετα τα 100κιλα ποικιλίες τραγανα χαρτι τζαιαντ λαπεν μπουρλα που με το κλαδεμα τα εχω σε καλο μεγεθος τα δεντρα και πολύ καλής ποιότητα καρπούς.εχω βαλει σε γκιζελα 200 δεντρα ερλι σταρ τα δεντρα αυτα το μετάνιωσα για το υποκιμενο που εβαλα.σε cab εχω βαλει λαριαν,κρισταλινα,βασειλιαδη,καναντια τζιαντ,και σκινα. φέτος εβαλα σε μαχιμα 60 τσαιαντ ρεντ και ντορονια.τορα για το πιο υποκιμενο καρποφορεί πιο γρήγορα πιστευω πωσ το δεντρο αν δεν κανει 6 με 7 χρονών παραγωγή δεν περνεισ θα περνεισ 1,2,3 κιλα κερασια το δεντρο οτι υποκιμενο και να ειναι,και πολύ εδώ στην περιοχη Αριδαία εχουν αρχισι να το γυρίζουν παλι στο σποροφυτο[δοκιμαζμενο υποκιμενο]..... ευχαριστώ για την απάντηση του σκωλιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποικιλία.. ποικιλιών και υποκειμένων!
      Χαρά στο κουράγιο σου

      Διαγραφή
  35. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΗ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μας στείλετε κάποια φωτογραφία με φύλλα για να κάνουμε πιο ακριβή διάγνωση της πιθανής ασθένειας.

      Διαγραφή
  36. ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΦΩΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email και επισυνάψτε τις φωτογραφίες!

      Διαγραφή
  37. ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΜΠ, ΜΑΞΙΜΑ 14, ΜΑΞΙΜΑ 60, ΚΑΙ ΓΚΙΖΕΛΑ 5 ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, η ερώτηση σου είναι πολύ στοχευμένη και δύσκολο να απαντηθεί. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά τα υποκείμενα μειώνουν την παραγωγική ζωή του δένδρου γύρω στα 15-20 χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί ακόμα στην εφαρμογή. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ παραγωγικά κάτι που προκαλεί πρόωρο γηρασμό στο δένδρο μας.

      Διαγραφή
  38. ΤΟ ΜΑΞΙΜΑ 60 , ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ ? Η ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΣΠΟΡΟΦΥΤΑ ? ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι αρκετά καλό και ανθεκτικό υποκείμενο, πολύ καλύτερο αντί του σπορόφυτου αν γίνεται και επαναφύτευση στον ίδιο αγρό.

      Διαγραφή
  39. ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΨΙΜΑ , ΒΕΡΟΒΙΑ , ΤΖΩΡΤΖΙΑ , ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΑ , ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ , ΘΕΛΟΥΝ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΤΗ ? ΑΝ ΝΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, κατ' αρχάς συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά, δεν προλαβαίνουμε να απαντήσουμε άμεσα σε όλου. Ποικιλία γερμανικά όψιμα ΔΕΝ υπάρχει, αν εννοείς γερμανικά όψιμα την ρεγγίνα τότε θέλει επικονιαστή τη Φεροβία. Η τζώρτζια επικονοιάζεται με τη Φεροβία. Η κρυσταλίνα και η Βασιλειάδη θέλουν και αυτές επικονοιαστή αλλά δεν γνωρίζω με ασφάλεια να σου προτείνω έναν γιατί ακόμα τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα.

      Διαγραφή
  40. ειστε μια απο της καλυτερες σελιδες....σε θεματα γεωργιας..μπραβο σας..νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΠΡΟΣΗΛΙΟ 80 ΜΕΤΡΑ ΥΨ..5 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ[ΧΡΩΜΑ,ΜΕΓΕΘΟΣ.ΓΛΥΚΑ,ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ.]ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΛΜΕΤΑ..ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού θέλει να φυτέψεις σε κύππελο θα επιλέξει ή ΜΑΧΜΑ14 ή CAB όχι πάντως γκιζέλα αν θέλεις την άποψη μου για το υψόμετρο σου βάλε καλύτερα 2 αυτογόνιμες ποικιλίες πχ. σαμπρίνα και μπλακ σταρ.

      Διαγραφή
  42. ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΤΙ ΤΗΝ 1 - 2- 13 . Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ... ΑΝΑΜΕΝΩ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. γεια σασ.εχω ενα προβλημα με τις κερασιες μου και θα ηθελα τη βοηθεια σας. Ξερενωντε νεαρα κλαδια που τα κλαδεψα την προηγουμενη χρονια αλλα και μεγαλυτερα κλωναρια και υπαρχουν και νεκροι οφθαλμοι.τι μπορει να φταει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε άμεσα φωτογραφίες, στο εμαιλ της ιστοσελίδας.

      Διαγραφή
  44. γεια σας!!!εχω μια απορια,οταν ραντιζουμε για μονιλια η μελισσα πηγαινει στο ανθος για επικονιαση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τα περισσότερα μυκητοκτόνα που ψεκάζουμε τώρα στο άνθος είναι μη τοξικά για την μέλισσα.

      Διαγραφή
    2. Αμα ραντισο με την πτωση πεταλων υπαρχει προβλημα?

      Διαγραφή
  45. Βλέποντας πως προβλέπονται ψεκασμοί πάνω στην άνθηση με εντομοκτόνα (πχ. cypermethrin - πυρεθρινοειδή) έχω την απορία κατά πόσο μένει η μέλισσα ανέπαφη από αυτά, μια και τα ανοιχτά άνθη τραβάνε τις μέλισσες..

    Επίσης, προτείνετε 2-3 εντομοκτόνα (δραστικές) που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη μελισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To cypermethrin θα ψεκαστεί μόνο βράδυ και μόνον εφόσον υπάρχει ιστορικό προβλημάτων. Όπως ανθονόμος.

      Διαγραφή
  46. Καταρχήν συγχαρητηρια για την ιστοσελίδα σας.
    Έχω 120 δέντρα Skeena στον δεύτερο χρόνο, σε υποκείμενο mxm 14 και διαμόρφωση σε κεντρικό άξονα. Στις 23 και 24 Μαρτίου εφάρμοσα χαραγές στον κορμό, για την έκπτυξη πλάγιας βλάστησης και αμέσως μετά ψέκασα με χαλκό. Η διαδικασία των χαραγών έγινε με συνθήκες ξηρασίας, ελαφρού αέρα και ηλιοφάνειας. Από τις 25 Μαρτίου όμως το μεσημέρι και μετά βρέχει συνέχεια. Μήπως πρέπει να επαναλάβω κάποιον ψεκασμό για προστασία απο μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες (π.χ. Pseudomonas S), ή ο ψεκασμός που έκανα μετά απο τις χαραγές είναι προς το παρόν αρκετός;
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας ψεκασμός με υδροξείδιο του χαλκού στην χαμηλότερη συνιστώμενη δόση θα διατηρήσει τα επίπεδα των μολύνσεων χαμηλά.

      Διαγραφή
    2. Όταν λες κεντρικός άξονας εννοείς μονόκλωνο σύστημα που αφήνεις και χαράζεις να βγουν πλάγια? Σε τι αποστάσεις τα έχεις βάλει? Δεν σου βγήκαν υπερβολικά ζωηρά για κεντρικό άξονα?

      Γνώμη μου είναι πως σε τέτοιο σύστημα μόνο gizella (με τα αρνητικά και θετικά του..)

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ αναγνώστη, αυτό που λες είναι το Α και το Ω για το μονόκλωνο σύστημα διαμόρφωση. Μόνον σε γκιζέλα μπορεί να γίνει, όλα τα άλλα υποκείμενα είναι πολύ ζωηρά.

      Διαγραφή
    4. Αν πράγματι είναι δεντρύλια στον πρώτο χρόνο και είναι maxma 14 που τα προορίζεις για μονόκλωνο, σου συστήνω να τα κόψεις την κορυφή και να τα αφήσεις σε ύψος 70-100cm για να εκπτυχθούν τα πλάγια και μην τα πάς για μονόκλωνο.
      Ψάξε να τα φτιάξεις κύπελλο ή ισπανικό θάμνο ή παλμέττα ή κάτι άλλο, παρά μονόκλωνο με κεντρικό άξονα. Θα αργήσεις μια χρονιά να πάρεις μεγάλη παραγωγή, αλλά θα γλιτώσεις 15 χρόνων κλαδέματα. Μην το ρισκάρεις με maxma.
      ΥΓ. το gizella πάλι σαν επιλογή έχει σοβαρό θέμα με το νερό και την υποστύλωση. Θέλει ελαφριά υποστήλωση οπως και δήποτε (έστω τον δεύτερο χρόνο) γιατί δεν το στηρίζει επαρκώς η ρίζα μεγαλώνοντας. Από θέμα νερό, στην καρδιά του καλοκαιριού πάνω από 5 μέρες χωρίς νερό χάνεις δέντρα. Επομένως, θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις καθαρό και άπλετο νερό με ηλεκτρισμό για να ποτίζει αυτόματα. Επίσης, νερά επιφανειακά κτλ δεν κάνουν γιατί θα βουλώνουν φίλτρα και σταλάκτες (επομένως, δέντρα θα μένουν απότιστα και θα χεις προβλήματα..).

      ΥΓ2. το σενάριο να τα πας σε κύπελλο ή οτιδήποτε άλλο, προυποθέτει πως θα έχουν μια απόσταση σχετικά μεταξύ τους.. (αν είναι πχ. ανά 2 μέτρα, πάλι είναι πρόβλημα. εδώ μια σκέψη ίσως να ήταν το Υψιλον)

      Διαγραφή
  47. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 300 ΔΕΝΤΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΚΗΛΙΕΣ ΟΠΩΣ ΜΠΟΥΡΛΑ ΦΕΡΟΒΙΑ ΒΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑΡΑ 2 ΧΡΩΝΩΝ ΚΡΗΣΤΑΛΙΑ ΓΚΟΡΝΤΙΑ ΚΑΙ ΓΚΡΕΙ ΣΤΑΡ.ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 700-800 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΝ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΗΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΧΕΙΜΩΝΑ Κ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός ότι είναι μη αρδευόμενα δεν έχει τόση σχέση με το κλάδεμα. Γενικά μια λογική στα κεράσια είναι να κλαδεύονται το καλοκαίρι μετά τη συγκομιδή ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με βακτηριακό έλκος. Εννοείται πως θέλεις συνθήκες ξηρασίας, γιατί η υγρασία, οι βροχές κτλ διασπείρουν το μόλυσμα. Αν κλαδέψεις χειμώνα, καλό είναι να ακολουθήσει χαλκός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

      Καλό είναι να πάρεις κάποια μέτρα για τη συγκράτηση νερού πάντως (δημιουργείς μια λεκάνη για να κρατάει νερό της βροχής, διατηρείς ή εμπλουτίζεις με οργανική ουσία, αποφεύγεις το φρεζάρισμα για τη διάβρωση, αλλά φροντίζεις τα χόρτα να κόβονται τακτικά). Μια κάποια λύση είναι να βρεις ένα τρόπο (πχ. με μεταφορά νερού ή να δημιουργήσεις μια λιμνοδεξαμενη) ώστε να δίνεις έστω και λίγο νερό..

      Διαγραφή
  49. έχω φυτέψει γερμανικά σε καμπ. θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να τα φρεζάρω και όταν μεγαλώσουν γιατί έχω δει ότι έχει την ρίζα πολύ επιφανειακά και κάνω ζημιά στο ριζικό σύστημα του δέντρου ή θα πρέπει να κόβω μόνο το χόρτο. Συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερη λύση στη δεντροκομία πάντα είναι ο καταστροφέας..
      Εναλλακτικά μετά το 2ο έτος μπορείς να εφαρμόσεις ζιζανιοκτόνο.

      Διαγραφή
  50. Συνάδερφοι καλημέρα. Πριν απο 20 ημέρες έκανα χαραγές σε δεντρήλια κερασιάς, (υποκείμενο Gisela 6 - ποικιλία Black Star) για τον σχηματισμό μονόκλωνου συστήματος διαμόρφωσης.
    Φυσικά μετά απο τις χαραγές ακολούθησε ψεκασμός με υδροξείδιο του χαλκού, ο οποίος επαναλήφθηκε πέντε ημέρες μετά. Τις τελευταίες ημέρες παρατήρησα ότι σε αρκετές χαραγές εμφανίστηκε η έκκριση κόμμεως, σαν δάκρυ, το οποίο είναι διαυγές.
    Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνω κάποια επιπλέον επέμβαση, με διεγερτικές ουσίες, π.χ. Atonic, πέρα απο το καθορισμένο πρόγραμμα ψεκασμών που εφαρμόζεται αυτήν της περίοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω ότι θα είναι κάτι σοβαρό, καλύτερα κάνε έναν ψεκασμό με αμινοξέα

      Διαγραφή
    2. Spagric ακολούθησα την συμβουλή σου και έκανα έναν ψεκασμό με διαφυλλικό λίπασμα αμινοξέων στις 13/4, αν και τα φύλλα που είχαν εκπτυχθεί ήταν ακόμα σχετικά μικρά για να το απορροφήσουν.

      Αυτό που διαπίστωσα όμως ήταν μία έκρηξη νέας βλάστησης απο την επόμενη κιόλας ημέρα στα περισσότερα δέντρα.

      Υπάρχουν βέβαια και κάποια δέντρα που δεν είχαν τόσο εμφανές αποτέλεσμα, ίσως γιατί δεν είχαν αρκετή φυλλική επιφάνεια κατά την εφαρμογή του σκευάσματος, γιαυτό και σκέφτομαι να κάνω άλλη μία εφαρμογή σύντομα, με την χαμηλότερη δόση που προτείνει ο κατασκευαστής.

      Θεωρείς ότι υπάρχει κίνδυνος φυτοτοξικότητας αν γίνει εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα; Σε ευχαριστώ...

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας, συνέχισε με 1-2 λίτρα/τόνο νερού κάθε 10 ημέρες.

      Διαγραφή
    4. Η χρηση του χαλκου στις τομες και στις χαρακιες προκαλει την εκκριση κόμμεως.

      Διαγραφή
  51. γεια σασ απο τη στιγμη που θα ανθησει η κερασια για ποσεσ μερεσ γινεται η γονιμοποιηση?αν βαλω καποια μελισια στο περιβολι βοηθαει καθολου?οι μελισεσ θα παθουν καποια ζημια απο τσ ψεκασμουσ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γονιμοποίηση γίνεται καθ όλη την διάρκεια της άνθισης. Αν προσθέσεις μελίσσια στο περβόλι σίγουρα θα βοηθήσεις τις μη αυτογόνιμες ποικιλίες. Προσοχή όμως στα ψεκάσματα να βάζεις εντομοκτόνα που δεν σκοτώνουν τις μέλισσες

      Διαγραφή
  52. γεια σας εχω ενα χωραφιμε 500 δεντρα φεροβια απο λαθος δεν εχω επικονιαστες φετος εκανα 60 δεντρα καλεμια γκορντια και ρεγγινα το υποκειμενο ειναι γκιζελα 6 βρισκονται στον 6 χρονο σε καμπο περυσι ειχε δειγματα φετος να περιμενο παραγωγη [τα εχω αφησει ακλαδεφτα φετος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε γλιζελα επρεπε να εχεις διγμα στο 2 χρονο και παραγωγη στο 3. αν ανθισαν οι επικοινιαστες φετος πρεπει να παρεις οποσδηποτε αλιως υπαρχει καποιο αλλο προβλημα.

      Διαγραφή
  53. βαλε καλεμια σε ολα τα φεροβια για να σοθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Θελω να ρωτησω σετικα με τους ψεκασμους με αμινοξεα, ποσα κιλα πρεπει να βαλουμε στο τονο και ποσοι ψεκασμοι χρειαζονται για να εχουμε αποτελεσμα, τα ιχνοστοιχεια πρεπει να υπαρχουν μεσα στο σκευμασμα των αμονοξεων ή μπορουμε να τα προσθεσουμε εξτρα. Τα αμινοξεα συνδυαζινται με μυκητοκτονο και δυλητηριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μπορεί να εξηγήσει κάποιος που γνωρίζει γιατί δεν πρέπει να λιπαίνεται η κερασιά κατά την περίοδο της άνθησης; Αυτό ισχύει και όταν τα δέντρα είναι μικρά και δεν έχουν μπει ακόμα στην παραγωγή, ή ισχύει μόνο για τα παραγωγικά δέντρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ξερω γιατι παντως εγω που εχω λυπανει με νιτρικο καλι κρισταλικο ειδα αποτελεσμα αλλα ειναι πολυ ακριβο

      Διαγραφή
  56. δεν βαζεισ λιπασμα απο τιν ανθοφορια και μετα γιατι μαλακωνη ο καρπος,σε μη παραγωγικα βαζε ολο το καλοκαιρι για αναπτιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ποσα χρονια παραγωγικησ ζωησ εχει το μαχιμα 60 ξερει κανεισ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. συγχαρητήρια για την σελίδα σας, προσφέρει σημαντική βοήθεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μια απορία μου:Η επιλογη της διαμόρφωσης της κερασιας δεν πρεπει να καθορίζεται απο το αν η ποικιλία ειναι ορθόκλαδη ή πλαγιόκλαδη? Εαν π.χ διαμορφωθει σε κύπελο μια ορθόκλαδη ποικιλία τα κλαδιά που εκφύονται απο τους βραχίονες έχουν κατακόρυφη διεύθυνση (σαν λαμπαδες), με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η ζώνη καρποφορίας ψηλά και να δυσκολεύει η συλλογή
    Ποιά συστήματα διαμόρφωσης ειναι καλύτερα για τις ορθόκλαδες ποικιλίες?
    οποιος εχει σχετικη γνωση και εμπειρία μπορει να βοηθήσει με την απάντησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεις να διαμορφωσεις μια ορθοκλαδηδη ποικιαλια σε κυπελο, τα προτα χρονια φιαχτιες τους βασικους βραχιονες που θελεις και στα επομενα χρονια δεν κοβεις καθολου και τα κλαδεια απο το βαρος σιγα σιγα πεφτουν , μπορεις να το διαπηστοσεις αν δεις τα μπακιρζεικα που ειναι εντελως ορφοκλαδη ποικιλια.

      Διαγραφή
  60. Γεια σε ολους και ευχαριστω προκαταβολικα για την οποια απαντηση δωσετε.
    Εχω δυο κερασιες στο σπιτι οι οποιες ειναι καπου 6-7 χρονων διαφορετικες ποικιλιες που βεβαια δεν ξερω τι ειναι.
    Περισυ το καλοκαιρι η μια ενω ξεκινησε εγινε καταπρασινη,καποια στιγμη κατα ιουλιο εβλεπα να μαρενονται τα φυλλα μεχρι που επεσαν σχεδον ολα. Προσπαθουσα να καταλαβω τι γινεται και μια μερα παρατηρουσα τον κορμο , ειδα τον κορμο να εχει εκατονταδες μικρες τρυπες σαν το κεφαλι καρφιτσας και απο καποιες εβγαιναν απο μεσα μαυρα ζουζουνια .Απο ολες τις τρυπες εβγαινε κολλα , για να καταλαβεται μια μερα που εβρεξε η κολλα εγινε σα ζελες και ειχε καλυψει το χωμα γυρω απο τον κορμο.Πηγα σε ενα γεωπονο και μου εδωσε ενα φυτοφαρμακο (echo) . Ραντισα τον κορμο και εξαφανιστηκαν ολα αυτα τα ζουζουνια . Μετα ξαναπεταξε φυλλα το ιδιο καλοκαιρι ομως οχι παντου , φανταστειτε κλαδια να εχουν φυλλα μονο στη μεση και στην αρχη και στο τελος να ειναι νεκρα να μην βγαζουν τιποτα. Φετος παλι εβγαλε φυλλα αλλα το μοτιβο ιδιο , φυλλα οχι παντου στα κλαδια και οι τρυπες στον κορμο ειναι ετσι οπως περσυ , σα σκοροφαγωμενος ειναι ο κορμος.Αυτη ειναι η μια περιπτωση που δεν ξερω τι να κανω για να το ξαναφτιαξω το δεντρακι.

    Η αλλη περιπτωση ξεκινησε φετος στην δευτερη κερασια .Εχει δυο κορμους μεσα απο το χωμα . Ο ενας ξεκινησε εβγαλε φυλλα κανονικα ανθισε εχει κανει πολλα κερασια, ο αλλος αργησε να ξεκινησει να βγαζει φυλλα αλλα και οταν ξεκινησε δεν εβγαλε παντου φυλλα δεν εσκασαν τα ματια δηλαδη και καποια που κοβω ειναι ξερα και εχουν μια τρυπα στη μεση .Επισης τα φυλλα που ξεκινησαν να βγαινουν εμειναν στασιμα μικρα και μαραζωμενα και πιστευω θα ξεραθει.Τι ειναι αυτο το πραγμα παλι και τι να κανω.Φοβαμαι μην χαλασει και τον αλλο κορμο διπλα .
    Δεν κανω ποτε ραντισμα σε κερασιες γιατι δεν ξερω αλλα και γιατι παντα ειχαμε κερασιες για το σπιτι και δεν παθαιναν τιποτα. Ειμαι νομο Ηλειας σχεδον παραθαλασσια και χωρις υψομετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην σελιδα λεει γεια τις ασθενειες κερασιας σπανια ζει κερασια σε καθολου υψομετρο

      Διαγραφή
  61. γεια σασ εχω ενα περιβολι 60 περιπου δενδρων ποικηλια μπουρλατ.μεσ το περιβολι δεν υπαρχει αλλη ποικηλια δενδρο για επηκονιαστησ.σε μικρη αποσταση υπαρχουν αλλεσ ποικηλιεσ περιπου στα 200 300 μετρα.χρειαζεται να υπαρχουν και μεσα στο περιβολι δενδρα αλλη ποικηλια για επηκονιαστησ? και αν ναι ποια ποικηλια και ποσα δενδρα??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πρέπει να έχεις επικονοιαστές και μέσα στο χωράφι σου.

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα.
    έχω στο κτήμα 3 μεγάλες κερασιές, περίπου 25 χρονών, ωραία μεγάλα δένδρα. τάχα πάρει σαν Βοδενων, αυτά ήξερα. το πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο γεμίζουν άνθη και δένουν μάλιστα πολλά κεράσια, στη συνέχεια όμως,
    τα ρίχνουν σχεδόν όλα. τι μπορεί να φταίει;; τώρα μαθαίνω για αυτογόνιμες κερασιές. δεν τάξερα αυτά.
    έβαλα άλλα τρία δένδρα πέρυσι .αλλά δεν είδα βελτίωση. ολόκληρο δένδρο και έχει κρατήσει 30 κεράσια.

    τι μπορώ να κάνω;;;

    ευχαριστώ

    Μασούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα

    Έχω μία κερασούλα (ενός έτους) στη γλάστρα και εδώ και 10 μέρες άρχισαν να ξηραίνονται τα φύλλα από έξω προς τα μέσα. πχ το μισό φύλλο είναι καταπράσινο και ζωηρό ενώ το το άλλο μισό κατάξερο. Πριν από 5 ημέρες την έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και την έχω σε σκιά. Την άνοιξη ήταν τόσο ζωντανό! Υπάρχει ελπίδα να σωθεί το δεντράκι;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλησπέρα,

    Εχω κερασιες early lorry και ενω το φύλλωμα ειναι σε πολύ καλή κατάσταση πολλά δεντρα μεσα στο κτημα εμφανιζουν μικροφυλια και στη συνεχεια ξεραίνονται.Απο τί μπορεί να προέρχεται αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ειχα 2 κερασιες αρσενικη και θηληκη .η μια ξεραθηκε και οι αλλοι δεν εκανε ποτε κερασια.μετα απο 25 χρονια φυτεψα μια αυτογονημη κερασια και μια βησηνια για να μου γονημοποιησει την κερασια.τον αλλο χρονο λοιπον γονημοποιηθηκε για πρωτη φορα οι κερασια μετα απο 25 χρονια.εκανε πολλα τσαμπια με κερασια και οταν ειταν σε μεγεθος φακης τα τηναξε ολλα.μαραθηκαν ολλα τα τσαμπια .μονο κατι λιγα εμειναν ενα ενα διασπαρτα συνολο που εφαγα 20 κερασια.την ποτησα μια ωρα οταν ειταν τα κερασια σε μεγεθος φακης και μετα απο 2-3 μερες τα τοιναξε ολλα.δεν επρεπε να την ποτησω καθολου.οι μηπως συμβενει κατι αλλο.δεν την ειχα ψεκασει καθολου.μιλαμε για νοτια κρητη.οποιος ξερει κατι να μου απαντησει.ευχαρηστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Εχουμε μια κερασια στον κηπο, την θελουμε και ας μη βγαζει κερασια το θελουμε το δεντρο!!!!. Φετος εβγαλε πολυ λιγα κερασια αλλα την ειχαμε κλαδεψαμε οπως οπως. Το προβλημα ειναι η παραγωγή ρετσινιου εδω και χρονια. Πολύ ρετσίνι κυρίως στον κορμο και λιγο στα κλαδια. Τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. πως μπορώ να καταπολεμήσω την κόλα από τα δεντρά και πότε για κεράσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Σας παρακαλω βοηθεια. εχω εναν προυνο και τωρα καλοκαιρι ριχνει τα φυλλα του. Βεβαια η περιοχη απο λαθος μου ποτιζοταν υπερβολικα, τι να κανω Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καλημέρα. Πότε ρίχνω λίπασμα σε κερασιές σε παραγωγή και τι λίπασμα σε περιοχή Λάρισας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αυτή την κόλλα , μελούρα , που βάζουν οι κερασιές με τι τη θεραπεύουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα και γω σε κερασιές και βανίλιες . Χρησιμοποίησα ΕΚΟ ΠΛΑΝΤ , τις χάραξα λίγο στον κορμό και αμέσως τις πέρασα και πάνω στις χαρακιές με παχύρευστο χαλκό κορμό και μπράτσα . Βελτιώθηκε πολύ η εικόνα του δέντρου στο δεύτερο χρόνο .

      Διαγραφή
  71. Σε κερασια ενος ετους αν βαψουμε καποια ματια με χαλκο και ασβεστη υπαρχει περιπτωση αυτα τα ματια να μην στειλουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Εχω κεράσια 7 ετών lapens. Ειναι αρκετά φορτωμένα με καρπούς. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω το μέγεθος τους; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Kalimera apo kavala!deila deila kapoioi paragwgh dokimazoun thn kaliergia tis kerasias,enas ap autous eimai kai egw me 850 dentra pikilias early lory k ferouvia..dustixws oi geoponoi mas den exoun idea oso anafora ta kerasia i fenikotera ta oporofora dioth paragoume kurios stafulia kai elies..mou protine lupasma tis yara to complex to rixnw k sta ampelia..einai katalilo?mipos tha prepei na prosthesw kai theiki ammonia?h einai arga?giati exw hdh anthoforia sta prwhma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. καλησπερα εχω κερασιες σε συστημα διαμορφωσης ελευθερο κυπελλο..ποτε πρεπει να δεσω τους βραχιονες ετσι ωστε να απλωσουν στα πλαγια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Καλησπέρα και κατ αρχην συγχαρητήρα για στην ομάδα σας. Έχω μια κερασιά Βοδενά και ένα Ναπολέοντα. Πέρσι τα Βοδενά μου παρουσίασαν ρετσίνι σε κανα 2 βραχίονες. Πήρα μια σχετικά μικρή παραγωγή αλλά διαπίστωσα ότι από τον Αύγουστο είχα ασθενικά φύλλα και τα οποία έπεφταν σε σημαντικές ποσότητες. Τον περασμένο χειμώνα δεν την περιποιήθηκα καθόλου ούτε και ράντισα και φέτος αν και έδωσε καλή ανθοφορία, η καρποφορία της ήταν πενιχρή σχεδόν μηδενική. Διαπίστωσα επίσης ότι δύο βραχίονες ήταν ξεροί. Φοβάμαι ότι έχει προσβληθεί από Μονίλια. Αν είναι σωστή η διάγνωσή μου ή κάποια άλλη που θα με καθοδηγήσετε μπορώ να σώσω το δένδρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Καλησπέρα. Πήρα μια κερασια από ένα θερμοκήπιο μέσα σε γλάστρα. Πολύ υγιής ήταν αρχικά με το που έβαλα στον κήπο άρχισαν να φαίνονται μαραμενα τα κάτω φύλλα και να στρίβουν προς τα μέσα. Το δεντράκι είναι 2 χρονών. Τα ψηλοτερα φύλλα φαίνονται μια χαρά από κάτω αρχίζει το πρόβλημα. Τι να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Εχω την ποικιλια κρυσταλλινα σε νανο μεγεθος ειναι φετος στον εκτο χρονο αλλα η πλειοψηφεια των δενδρων δεν εχουν οφθαλμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ta souit erli se ti ipsometro karpofofoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Exw souit erli den karpizoun einai ston 6 xrono se ipsometro 100 metron kai enai se maxima 16 eleftera kipelo. Kserete kati..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Για χαρα. Να ρωτησω για τις κερασιες lapin,stella και burla αν καποια κανει σε περιοχες χωρις υψομετρο.Ευχαριστω και καλη ανασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Για χαρα. Υπαρχει καποια ποικιλια για περιοχες χωρις υψομετρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. ΈΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΕΡΟΒΙΑ? https://www.youtube.com/watch?v=fMMojbdnE9A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλημέρα σας, έχω κερασίες και χθες παρατήρησα κόκκινα φύλλα σε μια από αυτές, είναι κάποια ασθένεια ή τροφοπενία?
    Εδώ θα δείτε και φώτος Ευχαριστώ!

    https://drive.google.com/open?id=0B555BkUaKo9WRk5rSzJMQ2tJLUU
    https://drive.google.com/open?id=0B555BkUaKo9WXzRiMjNKSGpnaVk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Μια ερωτηση σε κερασιες εκτος απο σκολυτη που δεν βλεπω καποια τρυπιτσα στα ματια μπορει να ξερενονται και απο τιποτα αλλο ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. καλησπερα εχω βαλει black star σε ελευθερο κυπελλο και ειναι τεσσαρων ετων μου ξεραθηκαν 5 δεντρα στο κορμι τους ειχαν βγαλει κατι σαν ρετσινι τι μπορει να φταιει?ευχαριστω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Τα κερασια μου ειναι στην ανθοφορια στο σταδιο 40% θελω να τα ραντησω για μυκητοκτωνω κ για ενα περιέργω μαυρο σκαθαρη η εντομο μαυρο παντως ειναι κ δν ειναι μελησσα. Ειναι σωστο να ραντησω τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Έβαλα πέρυσι κεράσια κ σε κάποια δεντρα τα φύλλα τους είναι κιτρινα κ μικρά κ το προηγούμενο καλοκαίρι έτσι ήταν. Τι μπορεί να φτάσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Καλησπερα εχω 4κερασιες για προσωπικη καταναλωση δυστυχως τελειως απεριποιητες η μια εξ αυτων μολις φτανει ο καιρος για συγκομιδη εμφανιζει μαυρο στιγμα στον καρπο τι πρεπει νακανω επισης δεν εχουν κλαδευτει ποτε μπορω να τις κλαδεψω μετα το περας της καρποφοριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Καλησπέρα
    Εχω μια βυσσινιά στον κήπο που δένουν οι καρποί αλλά όταν φτάσουν στο μέγεθος των 78 χιλιοστών αρχίζουν και κοκκινίζουν και πέφτουν. Τι φταίει;Το δένντρο φαίνεται καταπράσινο και ζωηρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Καλημέρα, έχω μία κερασιά στον κήπο, αυτογόνιμη ποικιλία, μάλλον Lapins. Σαν δένδρο είναι ορθόκλαδο, μετρίου μεγέθους, πολύ παραγωγικό με σταθερή απόδοση.
    Γεμίζει με άνθη, όμως με δυσκολία καταφέρνει να δέσει το 1/10 του καρπού. Τα περισσοτερα κεράσια σχηματίζονται, αλλα δεν καταφέρνουν να γίνουν. Ξερένονται. Μοιάζει με τροφοπενία από κάτι που αγνοώ.Φέτος έκανα ένα ψεκασμό στα φύλα με ιχνοστοιχεία. (ψευδαργυρος, βόριο κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Πολύ καλή η δουλειά σας!!! Έχω ξυνοδεντρα στη περιοχή της Αρτέμιδας( αεροδρομιοΣπατα). Πρόβλημα με κορυφοξυρα και με ένα φυτό που φυτρώνει κάθε άνοιξη σε όλο το λακο.απο κάτω έχει κονδύλους και κάνει πράσινες ανάποδες καμπανούλες. Τι ψεκασμούς να κάνω για κορυφοξυρα και αν η ύπαρξη του φυτού συνδέεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλημέρα έχω ένα πρόβλημα με κερασιές gizela 6 Ιούλιο Αύγουστο κιτρινίζουν τα φύλλα και πέφτουν έχουν και κάποια σημάδια και μετά ξεραίνονται τα μάτια ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Καλημέρα έχω ένα πρόβλημα με κερασιές κιτρινίζουν τα φύλλα και πέφτουν έχουν και κάποια σημάδια και μετά ξεραίνονται τα μάτια ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή