Video


Περισσότερες

Βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών

Ένα άρθρο του : spagric | 9 Ιουνίου 2010 | 2 Σχόλια
Το βακτηριακό των μηλοειδών (fireblight), είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στα μηλοειδή και κυρίως στην αχλαδιά. Ακόμα προσβάλει την κυδωνιά και μερικά καλλωπιστικά
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας εμφανίζεται στα φύλλα, στις ταξιανθίες και σε βλαστούς με τη μορφή μαυρίσματος. Οι πρώτες μολύνσεις γίνονται την άνοιξη από τα άνθη. Τα προσβεβλημένα άνθη είναι υδαρή και από σκούρο πράσινο σταδιακά μαυρίζουν και ξηραίνονται (Εικόνα). Έπειτα, ταχέως προσβάλλονται τα λοιπά άνθη, η λαμβούρδα και τα φύλλα. Τα νεκρά φύλλα και άνθη δεν πέφτουν από το φυτό ούτε το χειμώνα.
Η προσβολή μπορεί να φτάσει μέχρι τον κορμό του δέντρου όπου σχηματίζονται και έλκη, στα οποία διαχειμάζει το βακτήριο.
Η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Erwinia amylovora. Το βακτήριο έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 25-27C. Διαχειμάζει μέσα στα έλκη κλάδων των πρσβεβλημένων καλλιεργουμένων και αυτοφυών φυτών.
Η καταπολέμηση της ασθένειας είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν μερικά προληπτικά μέτρα που μειώνουν σημαντικά το πρόβλημα.
  1. Αφαίρεση των ελκών το χειμώνα μαζί με το κλάδεμα.
  2. Στην καλλιεργητική περίοδο συνεχείς παρακολούθηση και αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδίσκων, και κλάδων. Προσοχή να αφαιρείται και ένα τμήμα υγιούς βλαστού.
  3. Επιμελής καταπολέμηση των διαφόρων εντόμων και εχθρών για τον περιορισμό των μολύνσεων.
  4. Μην χρησιμοποιείται ευαίσθητες ποικιλίες
Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση των βακτηρίων.

Διαφημιση

2 Σχόλια: στο άρθρο "Βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών"

  1. Episis Xalkouxa skevasmata dunato na periorisoun thn e3aplwsi tis as8eneias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η παρατήρηση σου, μου ξέφυγε στο άρθρο. Ο χαλκός έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Είναι ένα από τα δυνατά όπλα των παραγωγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή