Video


Περισσότερες

Πάγωσε τα πάντα στη Μακεδονία, οι παραγωγοί αναμένουν τώρα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ

Ένα άρθρο του : spagric | 8 Απριλίου 2015 | 3 Σχόλια
   
    Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε ο παγετός στην Κεντρική Μακεδονία το πρωί του Σαββάτου 4 Απριλίου. Ο παγετός κεραυνοβόλησε πολλές ποικιλίες στο στάδιο του άνθους με αποτέλεσμα η καταστροφή να ξεπερνά και το 90% της παραγωγής. 

      Ειδικότερα, ο παγετός έχει καταστρέψει εξ'ολοκλήρου όλα τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε όλο τον Κάμπο τον Γιαννιτσών. Ενώ έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στα κεράσια και τα ροδάκινα (και νεκταρίνια). Οι γεωπόνοι τις agro-help.gr καταμέτρησαν μεγάλες ζημιές σε πολλά αγροκτήματα του νομού Πέλλας και ειδικότερα στα χωριά Νέος Μυλότοπος, παλαιός Μυλότοπος, Καρυότισσα, Τριφύλλι, Παλαίφυτο, Γαλατάδες κ.α. 



       

       Στα νεκταρίνια οι ποικιλίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς είναι η Big Bang (Δεξια φώτο), Big top (αριστερή φώτο.), Adrianna, ενώ στα ροδάκινα ζημιές έχουν όλες οι πρώιμες ποικιλίες. Στα κεράσια η ζημιά περιορίζεται στις πρώιμανθής ποικιλίες όπως η Lapin, η Burlat, η Early lory και η sweet early.

       Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι καθώς αρχικά είχαν ακουσθεί φήμες ότι ο ΕΛΓΑ θα θεωρήσει τις βροχές ως αίτιο της ακαρπίας κάτι που δεν αποζημιώνεται (όπως και η ζημιά στα συμπύρηνα ροδάκινα το 2013) ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μετά το Πάσχα θα δηλωθούν όλες οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί λόγω του παγετού. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

3 Σχόλια: στο άρθρο "Πάγωσε τα πάντα στη Μακεδονία, οι παραγωγοί αναμένουν τώρα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ"

  1. Διορθωστε την ημερομηνια παγετου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν υπαρχει καμια αναγελια ολα ειναι ακαρπια απο βροχες με την ορεξη θα μεινετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή