Video


Περισσότερες

Πρώτη αναφορά μετά τον καταστροφικό παγετό της 17 Μαρτίου

Ένα άρθρο του : spagric | 18 Μαρτίου 2013 | 5 Σχόλια
Από τις πρώτες πρωινές ώρες και στις περιοχές του κάμπου των Γιαννιτσών γεωπόνοι της agro-help κάνουν παρατηρήσεις για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τον παγετό. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, το πρωί της 17 Μαρτίου παγετός έλαβε χώρα στην περιοχής. Ειδικότερα, οι περιοχές γύρω από τα χωριά Νέος Μυλότοπος, Αχλαδοχώρι, Δροσερό, Αραβησσός, Παλιός Μυλότοπος, Μάνδαλο είχαν θερμοκρασία από -1 έως -6 βαθμούς Κελσίου. Ο παγετός είχε συνολική διάρκεια 5 ώρες. Ακόμη  αναφορές για ζημιές δεχόμαστε και από άλλες περιοχές του Νομού Πέλλας. 

Η παρατήρηση γίνεται στο άνθος όπου διακρίνουμε την κατάσταση του ύπερου. Ύπεροι με σκούρο γκριζοπράσινο χρώμα σημαίνουν και ζημιωμένο άνθος. 

Αναλυτικά:
Βερύκοκα
Τα βερίκοκα φαίνεται να έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά. Ειδικότερα, τα πρώιμα επιτραπέζια βερίκοκα των ποικιλιών Αουρόρα, Κιότο, Spring blush, Pink cot κ.α. έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή σε ποσοστό άνω του 90% επί των ανθέων (Εικόνα 1). Τα βιομηχανικά βερίκοκα της ποικιλία Μπεμπέκο έχουν καλύτερη εικόνα με ποσοστά ζημιάς από 10%-40% επί των ανθέων. 

Εικόνα 1. Βλαστός βερικοκιάς. Κατεστραμένο καρπίδιο μετά την επίδραση του παγετού στις 17 Μαρτίου 2013

Ροδάκινα και νεκταρίνια
Η κατάσταση στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι συγκεχυμένη, διότι αν και παρατηρούμε σημαντικές ζημιές, στις επιτραπέζιες ποικιλίες, ωστόσο τα εναπομείναν υγιεί άνθη μπορεί να επαρκούν για μία αξιοπρεπή παραγωγή. Στις ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου δεν διακρίνονται σημαντικές ζημιές. Αυτό συνέβη γιατί οι επιτραπέζιες ποικιλίες ήταν στην πλήρη άνθιση ενώ οι βιομηχανικές ήταν στη ροζ κορυφή. Πάντως, μεγάλη είναι η ζημιά στις ποικιλίες Φρανσουαζ, Queen crest, spring bell, rich May κ.α. όπως και στα νεκταρίνια Big top.

Εικόνα 2. Άνθος νεκταρινιάς. Κατεστραμμένος ύπερος μετά την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών.

Εικόνα 3. Άνθος νεκταρινιάς. Αργοπορημένη εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το άνθος είναι πλέον στείρο.

Δαμάσκηνα
Η κατάσταση στα δαμάσκηνα θα ξεκαθαρίσει μετά το πέρας της ανθοφορίας. Ακόμη είναι νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση. 

Τα κεράσια και τα ακτινίδια προς το παρών δεν έχουν δείξει σημάδια ζημίας. Η agro-help.com θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις καταγραφές με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

5 Σχόλια: στο άρθρο "Πρώτη αναφορά μετά τον καταστροφικό παγετό της 17 Μαρτίου"

  1. και στην περιοχη μας καταγραφηκε παγετος με μειον 5 βαθμους στις 2 η ωρα ακριβως τα ξημερωματα της κυριακης 17μαρτιου....
    ισως και μειον 6-7 κατα το πρωι.
    ειναι η περιοχη φολωτεια-προδρομος-ιδα,του δημου αριδαιας του νομου πελλης...
    το κτημα με τις δαμασκηνιες μου ηταν ανθισμενο κατα 70-80 % στις ποικιλιες μπλακ σταρ και μπλακ αμπερ,ενω η μπλακ νταιμοντ ηταν απλα με μπουμπουκια στο σταδιο προ ανθοφοριας.
    οταν θα το ελεγξω μετα απο λιγες ημερες θα αναφερω την κατασταση καρποδεσης του με περισοτερα στοιχεια...
    ...........ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. giannitsa....berikoka, damaskina kai nektarinia poli megali katastrofi panw apo 80% se polla kthmata kai 90%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,
    Εχω κατι βερικοκιές στην αυλή μου στην περιοχη της Μακεδονιας και εκτος από την καρπόδεση που σαφώς ειναι μειωμένη εχω παρατηρησει αρκετα μελιτώματα.Αυτο μπορεί να μου απαντήσει καποιος που μπορεί να οφείλεται; Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα μου τα δεντρα αλλα σε καποια από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή