Video


Περισσότερες

Ο κλεονός ή ωτιόρυγχος

Ένα άρθρο του : spagric | 13 Απριλίου 2011 | 0 Σχόλια
Η αισθητή μείωση των διαθέσιμων εντομοκτόνων αλλά και η εξασθένιση των παρόντων τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην επανεμφάνιση πολλών ειδών εντόμων στις καλλιέργειες. Ένα από τα έντομα αυτά που παρουσιάζει έξαρση είναι και ο κλεονός ή ωτιόρρυγχος, το είδος αυτό ανήκει στα Coleoptera και μοιάζει με μικρό σκαθάρι, γύρω στα 15χιλ. Οι σημαντικότερες ζημιές από το έντομο αυτό γίνονται κυρίως σε νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα και δαμάσκηνα, όπου και προκαλεί σημαντικές αλλοιώσεις στους καρπούς.

Το είδος αυτό διαχειμάζει ως προνύμφη στο έδαφος, η προνύμφη είναι λευκού χρώματος. Την άνοιξη γίνεται σκαθαράκι και σε περίπτωση που δεν βρει φρέσκια βλάστηση κάτω από τα δένδρα τότε κινείται προς τα πάνω και μόνο τις βραδυνές ώρες με αποτέλεσμα να προκαλεί σημαντικές ζημιές.

Η αντιμετώπιση του εντόμου δεν είναι εύκολη όταν υπάρχουν πυκνοί πληθυσμοί. Απαιτούνται 2-3 ψεκασμοί από τις αρχές Απριλίου μέχρι και το καρπίδιο να γίνει περίπου 2 εκατοστά. Τα κατάλληλα σκευάσματα για τον κλεονό είναι cylfuthrin, bifenthrin, chloropyriphos κ.α.

Για την μείωση των προσβολών από τον κλεονό υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας, Δεν κάνουμε κανενός είδος ζιζανιοκτονία στο χωράφι μας μέχρι το καρπίδιο να γίνει περίπου 25 χιλιοστά, η φρέσκια βλάστηση κρατάει το έντομο κοντά στο έδαφος.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: