Video


Περισσότερες

Η καλλιέργεια του Μύρτιλλου ή <Μπλούμπερυ>

Ένα άρθρο του : spagric | 13 Φεβρουαρίου 2012 | 3 Σχόλια
Το μύρτιλλο (Vaccinium myrtillus) είναι ένα πολυετής θάμνος που κατάγεται από την Κεντρική Ευρώπη. Το μύρτιλλο είναι διάσημο για τους γευστικούς και θρεπτικούς καρπούς του που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ανθοκυανίνες. Ενώ πιστεύεται ότι έχει εξαιρετικές βελτιωτικές ικανότητες σε προβλήματα όρασης. 

Τα τελευταία χρόνια είναι η δενδρώδης καλλιέργεια του μύρτιλλου θεωρείται ιδιαίτερα κερδοφόρα και εναλλακτική πολλών καλλιεργειών στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το FAO το μύρτιλλο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. το 50% όμως της παραγωγής παράγεται στις Η.Π.Α και ακολουθεί ο Καναδάς με 30%της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα μύρτιλλα καταναλώνονται φρέσκα ή και κατεψυγμένα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μεταποιούνται (π.χ. χυμοί, μαρμελάδες κ.α.). Η αύξηση της ζήτησης του μύρτιλλου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις θεραπευτικές ιδιότητες που ανακαλύφθηκαν σε επιστημονικές έρευνες. 

Το μύρτιλλο είναι ένας θάμνος που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 2 μέτρα, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο κρύο (-25 βαθμούς Κελσίου). Το κλίμα στην Ελλάδα είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια, ωστόσο πρέπει να επιλεχθούν οι κατάλληλες ποικιλίες ανάλογα με τις ψυχροώρες της κάθε περιοχής. 

Το έδαφος αποτελεί ίσως το μόνο περιοριστικό παράγοντα για την καλλιέργεια. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε αρκετά φτωχά εδάφη, τα οποία όμως στραγγίζουν καλά και είναι όξινα (Ph 5-6). Ενώ οι αποδώσεις αυξάνονται σημαντικά όταν η οργανική ουσία είναι πάνω από 3%. Η κατάκλυση με νερό και η συγκράτηση υγρασίας είναι καταστρεπτική. Το μικρό ριζικό σύστημα του φυτού δεν μπορεί να δεχθεί ασφυκτική καταπόνηση λόγω νερού. 

Το είδος αυτό πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με ξυλώδη και με χλωρά μοσχεύματα. Στα φυτώρια όμως χρησιμοποιούνται κυρίως τα χλωρά μοσχεύματα. 

Τα φυτά φυτεύονται στο χωράφι από τα φυτώρια την άνοιξη. Πρέπει να έχουν ηλικία τουλάχιστον 15 μηνών και να φθάνουν σε ύψος τα 40 εκατοστά. Οι αποστάσεις φύτευσεις είναι 2 μέτρα επί των φυτών και 2,5 με 3,5 μέτρα επί των γραμμών. Συνολικά πρέπει να φυτεύονται 200 φυτά στο στρέμμα.  Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν τη φύτευση το έδαφος πρέπει να είναι καλοδουλεμένο και ψιλοχωματισμένο. 

Οι απαιτήσεις του φυτού σε θρεπτικά συστατικά είναι σχετικά μικρές. Ωστόσο, η λίπανση του πρέπει να γίνεται σε μικρές και τακτικά επαναλαμβανόμενες δόσεις. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του φυτού αυτού είναι απορροφά το άζωτο του εδάφους σε αμμωνιακή μορφή και όχι σε νιτρική όπως τα άλλα φυτά. Ειδικότερα, σε παραγωγικά φυτά πέραν του 3ου έτους η agro-help.com προτείνει την εφαρμογή 50 κιλών/στρ. θειικής αμμωνίας (21-0-0) την άνοιξη πριν την έκπτυξη των οφθαλμών, την προσθήκη 12 κιλών/στρ. θειικού καλιομαγνήσιου το Σεπτέμβριο. Ενώ η προσθήκη φωσφόρου πρέπει να γίνει πριν τη φύτευση με 40 κιλά/στρέμμα υπερφωσφορικού. Τέλος σε ότι αφορά τη λίπανση πρέπει να πούμε ότι ίσως απαιτηθεί η προσθήκη ιχνοστοιχείων ανάλογα με τις εδαφολογικές αναλύσεις. 

Εικόνα 2. Χωράφι με Μύρτιλλα, διακρίνονται οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών

Η άρδευση του μύρτιλλου είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα της καλλιέργειας. Το μικρό και επιφανειακό ριζικό σύστημα απαιτεί πολύ συχνές αρδεύσεις. Πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε ένα ρυθμό στα ποτίσματα ανάλογα και με τις βροχοπτώσεις διότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί σχίσιμο καρπών. Το πλέον κατάλληλο σύστημα άρδευσεις είναι η στάγδην άρδευση. 

Το κλάδεμα του μύρτιλλου απαιτεί σχετική τεχνική και πείρα. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια προσπαθούμε να ανοίξουμε το φυτό δίνοντας ένα ομοιόμορφο σχήμα με 4-6 κύριους παραγωγικούς άξονες. Οι βασικοί παραγωγικοί κλάδοι του δενδρώδους μύρτιλλου είναι οι βλαστοί με μήκος 20εκ. περίπου που φύονται σε βασικούς άξονες ηλικίας 2 χρόνων τουλάχιστον. Στο παραγωγικό κλάδεμα αφαιρούμε ασθενικούς και μη παραγωγικούς κλάδους. Ακόμα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά το 7 έτος κάθε χρόνο πρέπει να ανανεώνουμε το 1/5 των βασικών βραχιόνων.  

Εικόνα 3. Χωράφι με Μύρτιλλα

Το μύρτιλλο δεν θεωρείται και από τις πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και τους εχθρούς, καλλιέργειες. Είναι είδος επιρρεπές σε προσβολές από μονίλια, αλτερνάρια, βακτήρια κ.α. Η φυτοπροστασία του πρέπει να καθοδηγείται από ειδικούς γεωπόνους ώστε να αποφευχθούν καταστροφές. 

Τέλος κλείνοντας να πούμε ότι το φυτό είναι παραγωγικό για 30 χρόνια, η μέση παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 1000 κιλά/στρ. ενώ η συγκομιδή είναι η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση της καλλιέργειας. Οι τιμές πώλησεις του προϊόντος τα τελευταία χρόνια είναι 3-5 ευρώ το κιλό ενώ το κόστος συγκομιδής είναι 1000 ευρώ το στρέμμα και γίνεται σε 4 χέρια.

Το παραπάνω άρθρο είναι ενημερωτικό, για περεταίρω λεπτομέριες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

3 Σχόλια: στο άρθρο "Η καλλιέργεια του Μύρτιλλου ή <Μπλούμπερυ>"

  1. 4 xeria x 1000 to strema 4000 e giana paro 3000-5000 balteta eseis poy ta diafimizete kai fonaxteme gia merokamato

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ αναγνώστη, πρώτον δεν διαφημίζουμε αλλά ενημερώνουμε και δέυτερον 1000 ευρώ εννούμε όλο το κόστος συγκομιδής και όχι το κάθε χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΉΣΩ ΑΡΩΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 4-5 ΣΤΡΈΜΜΑΤΑ.
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ BLUEBERRY
    ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΔΥΣΚΟΛΑ ??
    ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή