Video


Περισσότερες

Ο χαλκός ως φυτοφάρμακο

Ένα άρθρο του : spagric | 28 Νοεμβρίου 2012 | 44 Σχόλια
Ο χαλκός στην γεωργία και στη βιολογική και στη συμβατική γεωργία χρησιμοποιείται σε τρεις μορφές, Ο βορδιγάλειος πολτός είναι θειικός χαλκός σε συνδυασμό με ασβέστη είναι ιδιαίτερα φυτοτοξικός και χρησιμοποιείται το χειμώνα σε φυτά άνω των 2 ετών, ο βουργούνδιος πολτός ο οποίος υστερεί σημαντικά του βορδιγάλειου γιατί είναι πιο φυτοτοξικός και έχει μικρότερη προσκολλητική ικανότητα. Τέλος, υπάρχει και ο οξυχλωριούχος χαλκός που είναι ο λιγότερο τοξικός από τους υπόλοιπους ενώ πλέον χρησιμοποιείται για πλήθος ασθενειών ακόμα και το καλοκαίρι, σε μερικά είδη.

Αναφορικά μπορούμε να πούμε ότι ο χαλκός δρα κυρίως στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων αλλάζοντας την περατότητα ενώ όταν εισέρχεται στο εσωτερικό του κυττάρου προκαλεί ανωμαλίες στην αναπνοή. 

Η agro-help.com προτείνει τη χρήση βορδιγάλειου πολτού, ή υδροξειδίου του χαλκού από την πτώση των φύλλων και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ενώ μετέπειτα μπορεί να γίνει εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού ή πάλι υδροξειδίου του χαλκού που είναι λιγότερο φυτοτοξικόι, ώστε να μην κινδυνεύει η νέα βλαστήση την άνοιξη. Ο βορδιγάλειος πολτός είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση μυκήτων των γενών Peronospora, Phytopthora, Plasmopara, Septoria, Monilia, Exoascus, Venturia, Coryneum, Colletotrichum, Glomerella, Gnomonia, Cycloconium, Cladosporium, Cercospora  και σε σκωριάσεις που οφείλονται στα γένη Uromyces, Gymnosporangium, Puccinia και σήψεις των ριζών που οφείλονται στα είδη των γενών Pythium, Verticillium και Sclerotinia. Η σύσταση του βορδιγάλειου πολτού είναι απλή. Ειδικότερα είναι γαλαζόπετρα σε μίξη με σβησμένη άσβεστο σε αναλογία 1:2, ενώ το τελικό ψεκαστικό υγρό πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε θειικό χαλκό 1-1,5%. Η δράση του βορδιγάλειου πολτού έγκειται στην ιδιότητα των μυκήτων να παράγουν μηλικό οξύ και αμινοξέα όταν βλαστάνουν τα σπόρια, η αλλαγή του τοπικά του Ph απελευθερώνει υδροξείδιο του χαλκού το οποίο κατά τον ψεκασμό είχε δημιουργήσει μία κρούστα επάνω στο φυτό και ήταν σε αδιάλυτη μορφή, έτσι με αυτή την κίνηση αυτοκτονίας των μυκήτων δρά και ο χαλκός. Μια άλλη εφαρμογή το πολτού αυτού είναι στο βάψιμο του κορμού των δένδρων, το οποίο γίνεται με πολτό μεγάλης συγκέντρωσης και μια βούρτα. Το βάψιμο προστατέυει  τους κορμούς από μολύνσης εδαφογενών ασθενειών. Τέλος να πούμε ότι ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται και στην βιολογική γεωργία. 

Όσο πλησιάζουμε στην νέα βλάστηση και ανθοφορία πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση βορδιγάλειου πολτού και να χρησιμοποιούμε τον οξυχλωριούχο χαλκό. Ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι λιγότερο τοξικός από τον βορδιγάλειο πολτό αλλά και με μικρότερη προσκολλητική ικανότητα,  γιαυτό πρέπει να ψεκάζεται μέχρι απορροής. Δεν χρησιμοποιείται στην άνθηση αλλά πριν από αυτή. Ενώ το εύρος δράσης του καλύπτει πλήθος μυκήτων στα πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και στο αμπέλι. 

Ο χαλκός εκτός από μυκητοκτόνο δράση έχει και σημαντική βακτηριοκτόνο δράση. γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και προστασία από βακτήρια όπως το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς και το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων. Η δράση του χαλκού εναντίων των βακτηρίων ενισχύει και την άμυνα των φυτών στους παγετούς. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα χαλκούχα σκευάσματα είναι δηλητήρια και η χρήση τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις μέλισσες αλλά είναι πολύ τοξικά για τα ψάρια και τα παραγωγικά ζώα. Η  χρήση τους πρέπει να γίνεται υπό τις οδηγίες ειδικού γεωπόνου.


Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

44 Σχόλια: στο άρθρο "Ο χαλκός ως φυτοφάρμακο"

  1. Καταπληκτικό άρθρο!! Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ενα αρθρο για το θειασβεστιο για οσους δεν γνωριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σας.Καλό και αναλυτικότατο το άρθρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O vordigalios sudiazetai me alliete mpordo gia xrhsh me vourtsa stous kormous kai an nai poia einai h dosologia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει λόγος να συνδιάσεις το συγκεκριμένο σκεύασμα με τον βορδιγάλειο, πρώτον γιατί είναι διασυστηματικό και δεύτερον γιατι την μυκητοκτονία θα στην κάνει ο βορδιγάλειος άρα το δεύτερο είναι περιττό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εισται η καλυτερη σελιδα στα αγροτικα θεματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθετε να γράφετε να πάρει η ευχή! Κοντεύουν να μου βγουν τα μάτια..."είσται", δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω γω...;

      Διαγραφή
  7. για να κανουμε βορδιγαλεο πρεπει να αναμηξουμε 2 μερη ασβεστη και 1 γαλαζοπετρα?. ποια ειναι η σωστη αναολια ο καθενας δινει διαφορετικη αναλογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη η αναλογία είναι 2 ασβέστη 1 γαλαζόπετρα.

      Διαγραφή
  8. υπαρχει ειδικη συσκευασια οξυχλωριουχου χαλκου?το οποιο ειναι καταλληλο για βιολογικη καλιεργεια? για να το ζητησω απο τον γεωπονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λέτε 2 ασβέστη, 1 γαλαζόπετρα σε τι ποσότητα νερού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ 100 ΚΙΛΑ ΝΕΡΟ ΒΑΖΟΥΜΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ 3 ΚΙΛΑ ΑΣΒΕΣΤΗ!

      Διαγραφή
    2. Όμως αυτό θα είχε αποτέλεσμα 4,5% περιεκτικότητα του τελικού διαλύματος. Το άρθρο λέει 1-1,5% περιεκτικότητα. Άρα αυτό σημαίνει στα 100 κιλα νερό, μισό κιλό χαλκό και ένα κιλό ασβέστη, ΤΟ ΠΟΛΥ! Έτσι;

      Διαγραφή
    3. 2 ασβεστη 1 χαλκος.καλως... αλλα ολα καλα τα βρισκετε χωρις κανενας να λεει σε ποια αναλογια νερου.κουτουρου?

      Διαγραφή
  10. οξυχλωριουχο χαλκο πως μπορουμε να κανουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θελω να φτιαξω γαλαζοπετρα για ραντισμα ελιων.γινεται χωρις ασβεστογαλα
    και τι αναλογια χρειαζεται για 500 λιτρα ψεκαστικου διαλυματος¨΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενα προς χιλια οχι πιο δυνατο με προσμιξη βοριου κ ψευδαργυρου πριν την ανθηση ομως

      Διαγραφή
  12. ερωτηση
    θελω να φτιαξω γαλαζοπετυρα για ραντισμα ελιων.Γινεται χωρις ασβεστογαλα
    και τι αναλογια χρειαζεται για 500 π.χ.λιτρα ψεκαστικου διαλυματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε spagric, έχω 5 αχλαδιές (3 κοντούλες, 2 κρυστάλλια) οι οποίες έχουν προσβληθεί από βακτηριακό κάψιμο. Μπορώ να ψεκάσω τώρα με χαλκό και με τι είδους χαλκό;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορεί να κάνει ένα υδροξείδιο του χαλκού σε ελαφριά δόση.

      Διαγραφή
  14. Σε κερασιές και ροδακινιές μπορεί να γίνει χαλκός τώρα που έχουν φύλλα ή θα τα κάψει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχω λιγες ντομάτιες καικατι τρυπαει τον καρπό, να βαλω λιγο θειικό χαλκό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάτι τρυπάει τον καρπό, το πιο πιθανόν να πρόκειται για tuta absoluta. Ο χαλκός δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Αν θες, ανέβασε μερικές φωτογραφίες στο φόρουμ για να σου πω ακριβώς για τι πρόκειται;

      Διαγραφή
  16. Ψέκασα με Κοπερίλ μετά από πόσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται να μαζέψω ντομάτα, πιπεριά κ.λ.π.? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχω ελιες 2 χρονων με τι μπορω να τις ραντισω το Φθηνοπορο?Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θέλω νε ψεκασω τις ελιες μου κατα την ανθηση με ορμονη καρποδεσιας. Τι θα χρησιμοποιησω βορδιγαλειο ή οξυχλωριούχο; και κάτι ακόμα ο βορδιγάλειοσ ή ο ξυχλωριούχος αναμιγνυονται με υγρό θειάφι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όπου έχουμε ραντισει με γαλαζόπετρα είναι επικίνδυνο για να φαμε τον καρπό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλησπέρα σας,είμαι νέος αγρότης και θα ήθελα σας παρακαλώ τήν δοσολογία βορδιγάλειου πολτού για 1000 λίτρα,και άν μπορώ να κάνω εφαρμογή στό φούσκωμα τών οφθαλμών κερασιάς.ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλησπέρα.ειμαι από πιερια και καλιεργω νεκταρίνια και ροδάκινα συνολο 500 δεντρα τριων χρονων.το πρόβλημα είναι ότι οι γεοπωνοι εδώ εχουν αγνοια με το προγραμα ραντισμάτων.καποια φαρμακα που είναι για ροδάκινα δεν κανουν για νεκταρίνια και ο ενας λεει τα αντίθετα από τον άλλο.υπαρχει η δυνατοτητα να μου στειλετε ένα αναλυτικο προγραμα ραντισμάτων με κοινα σκευασματα και για τις δυο καλιεργειες; email: petros41b@gmail.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα. Καλλιεργώ όσπρια στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού. Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν βοηθάει το ψέκασμα με χαλκό σε φασόλια και αν ναι, πότε και ποια είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος.
    email : sdoudou16@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μετά από πόσο καιρό είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έχουμε ραντίσει με γαλαζόπετρα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε εάν το φυτοφάρμακο OCTAVE 46 BASF είναι αποτελεσματικό στα πυρινόκαρπα για την μονίλια των ανθέων και το FLINT 50 BAYER είναι αποτελεσματικό για το φουζικλάδιο στην μηλιά - αχλαδιά. Τι κατάλοιπα μένουν στα φρούτα. Έχω μερικά δένδρα στον κήπο του σπιτιού μου. Ψάχνω για φυτοφάρμακα όσο γίνεται λιγότερο επιβλαβή. Εάν πριν την άνθηση βάλω γαλαζόπετρα στο έδαφος μήπως έχω πολύ καλά απότελέσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το OCTAVE είναι εξαιρετικό μυκητοκτόνο αλλά είναι μόνο για την ανθοφορία, το Φουζικλάδιο είναι ένας μύκητας με τρομερά δύσκολη καταπολέμηση, πρέπει να γίνουν απανωτοί ψεκασμοί την περίοδο της άνθησης, σχεδόν ένας μετά από κάθε βροχή ή μία φορά την εβδομάδα, με εναλλαγή μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης, ένα από αυτά είναι και το flint.

      Διαγραφή
  25. exo mia lemonia arkrta megali mporo na po to provlima tis einai oti molis kitrinisei ta lemonia ta petaei kato kai mesa einai tzoufia ti mporo na kano ?kai ti xreiazetai na tin psekaso ?kai pote mporo na to kano ?tora einai katalili epoxi ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπορώ να ψεκάσω με Αliet τις καρυδιές 1ος έτους τον Σεπτέμβριο μήνα η θα τις κάνω ζημιά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ποια είναι η ιδανική ώρα για να ψεκασουμε τις ελιες με βόρεια λείο πολτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. κατά την ανθοφορια εάν ραντισω με χαλκο θα κανω ζημνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ποιο σκευασμα χρησιμοποιουμε για τις καμενες βεργες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. εχω 30 ριζες καλαμον 30ετιας θα τους ριξω 200λιτρα γαλαζοπετρα μ ασβεστοσκονη...πια ειναι η καλθτερη αναλογια..μου ειπαν 3 κιλα πετρα χαλκο με 2 κιλα ασβεστοσκονη...εγω ελεγα να βαλω 3 κιλα ασβεστοσκονη...πια η γνωμη σας..ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα ράντισα υδροξειδιο χαλκού με μανεμπ και ντεσιζ . Έχω κάνει κάτι λάθος με αυτόν τον συνδυασμό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πρέπει οπωσδήποτε να ψεκασω με χαλκο μετα το κλαδεμα τελος μαρτιου; θελω αγνο ελαιολαδο για ιδια χρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή