Video


Περισσότερες

Η καλλιέργεια του βασιλικού (Ocimum basilicum)

Ένα άρθρο του : Greko | 24 Σεπτεμβρίου 2011 | 46 Σχόλια
Ο βασιλικός ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Xειλανθή) και στο είδος Ocimum basilicum. Ο βασιλικός είναι γνωστός για την χρησιμοποίηση του σε φαγητά, δίνοντας την χαρακτηριστική του οσμή σε αυτά. Ο βασιλικός παράγει επίσης αιθέρια έλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται στην φαρμακοβιομηχανία αλλά και για την παρασκευή αρωμάτων. Η φύτευση του σε λαχανόκηπους αποτρέπει διάφορα έντομα και τροκτικά (Άρθρο: Φυτικά παρασκευάσματα στη βιολογική γεωργία).

Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι τα O. basilicum var. thyrsiflora (Thai basil), O. × citriodorum (lemon basil) και ο Ocimum tenuiflorum (holy basil).

Εδαφοκλιµατολογικές συνθήκες: Ο βασιλικός προτιμά εδάφη μέσης σύστασης που να στραγγίζουν καλά. Ο βασιλικός είναι πολύ ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αφού προτιμά τις ζεστές και ξηροθερμικές συνθήκες. Οι θερμοκρασίες 22-30 oC θεωρούνται ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 5,5-7.


Εποχή και τρόπος φύτευσης: Ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού γίνεται κυρίως με σπόρο αλλά, μπορεί επίσης εύκολα να πολλαπλασιαστεί και με μοσχεύματα. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, απλά τοποθετούμε τον κομμένο βασιλικό μέσα σε νερό για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, έως ότου εμφανιστούν οι ρίζες.

Ο βασιλικός μετά την φύτευση του, μεταφυτεύεται από τα σπορεία Απρίλιο-Μάιο, όταν αυτός έχει ύψος 10 cm  περίπου για να φυτευτεί ακολούθως στο χωράφι. Φυτεύεται σε αποστάσεις φύτευσης των 50 cm μεταξύ των γραμμών και 50 cm φυτό από φυτό.


Συλλογή: Γίνεται όταν το φυτό βρίσκεται στην πλήρη άνθηση, δηλαδή Ιούνιο-Αύγουστο. Κόβουμε είτε ολόκληρο το φυτό πάνω από τα 10 cm από το έδαφος, είτε κόβουμε μόνο τις κορυφές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, η πρώτη θα αποδώσει 3-4 συλλογές, ενώ η δεύτερη 6-7 συλλογές.

Βίντεο: Πως συλλέγουμε τον βασιλικό


Άρδευση: Η άρδευση του βασιλικού πρέπει να γίνεται κάθε 5 μέρες ή και νωρίτερα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η εμφάνιση κίτρινων φύλλων κοντά στην βάση του φυτού μπορεί να είναι ένδειξη στρες λόγω αυξημένης άρδευσης, καλό είναι να μειώσουμε τον χρόνο ποτίσματος. μας.

Λίπανση: Για να έχουμε συνεχή ανάπτυξη του φυλλώματος πρέπει να γίνεται συνεχής προσθήκη με αζωτούχα λιπάσματα, τόσο και σαν βασική λίπανση αλλά και μετά από κάθε κοπή. Όσο για τον βασιλικό στον κήπο μας, μπορεί να κάνει και χωρίς λίπανση, αφού δεν γίνονται τακτικές κοπές.

Συμβουλές: Μετά την άνθηση ο βλαστός αρχίζει να σταματάει την ανάπτυξη φυλλώματος και αρχίζει να ξυλοποιείται. Για να το αποτρέπουμε αυτό, κόβουμε τα άνθη πριν αυτά ωριμάσουν.

Κατηγορίες :

Διαφημιση

46 Σχόλια: στο άρθρο "Η καλλιέργεια του βασιλικού (Ocimum basilicum)"

  1. Παρακαλώ τα φώτα σας! Υπάρχει μια ασθένεια του βασιλικού η οποία έχει εμφανιστεί απο πέρισυ και έχει έρθει για να μείνει καθώς γράφτηκε λέγεται στα αγγλικά γιατί στα ελληνικά δεν την ξέρω downy mildew που σημαίνει χνουδωτή μούχλα των φυτών. Προσβάλει τα φύλλα του βασιλικού και μουχλιάζουν απο κάτω σταδιακά κιτρινίζουν και πέφτουν πάνω στα άλλα φύλλα προκαλώντας και άλλα προβλήματα. Απο ότι καταλαβαίνω είναι μύκητας εκείνο που δεν γνωρίζω (και δεν γνωρίζει κανένας έλληνας γεωπόνος) είναι το φάρμακο με το οποίο μπορώ να το εξαλείψω, αν μπορούσατε να με βοηθήσετε θα το εκτιμούσα! Περιμένω να δω με πολύ αγωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αρρώστια που έχει ο βασιλικός σας είναι ωίδιο, μπορείτε να ψεκάσετε 2 φορές με myclobutanil σε διάστημα 15 ημερών και 1 φορά με dithane m-45. στο τέλος. Για πόσα στρέμματα μιλάμε; Έχεις ψεκάσει τίποτα άλλο; Προσοχή όμως ο βασιλικός δεν έχει εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα. Αυτά που ανέφερα χρησιμοποιούνται για συγγενής ασθένειες με αυτή που έπαθες. Δεν γνωρίζουμε αν προκληθεί τοξικότητα, γιαυτό σου συνιστώ προσοχή στις δοσολογίες και ψεκασμός μόνο το σούρουπο.

      Διαγραφή
    2. Αν δεν έχουμε χαθεί στη μετάφραση... το "downy mildew" είναι "περονόσπορος" (ωίδιο: powdery mildew).

      Διαγραφή
  2. έψαξα πολύ και βρήκα φάρμακα που είναι διαφορετικά απο αυτά που μου προτείνεται. Μετά απο έρευνες σε πανεπιστήμια 2 φάρμακα είναι για την ασθένεια αυτή Revus - confine. Δραστικές ουσίες mandipropamid δεν γνωρίζω έαν αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν στην Ελλάδα αν και διάβασα πως το 1ο έχει άδεια για την ελλάδα και χρησιμοποιήται για την πατάτα (για τον περονόσπορο)
    εδώ είναι και ένα site για να δείτε ακριβής πληροφορίες http://www.longislandhort.cornell.edu/vegpath/photos/downymildew_basil.htm
    Για όσα με ρωτάτε δεν γνωρίζω η καλλιέργεια είναι ενός γνωστού μου ο οποίος με προμήθευσε το βασιλικό εγώ απλώς διαπίστωσα την αρρώστια και ανησύχησα καθώς δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να προσβάλλει στον κήπο μου. Ευχαριστώ για την ανταπόκρίση στο ερώτημα μου και εάν έχετε χρόνο θα ήθελα να δείτε τα φάρμακα που προτείνουν διότι δεν θεωρώ ότι είναι ωίδιο αλλά ένα είδος περονόσπορου. Δεν έχω γνώσεις γεωπόνου και ίσως λέω χαζομάρες για αυτό συγχωρήστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, μπορώ να σου προτείνω 100 μυκητοκτόνα, αυτά που σου πρότεινα βοηθούν σε μεγάλο εύρος μυκήτων, μεταξύ των οποίων είναι και τα ωίδια και οι περονόσποροι.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ! Θα τα δοκιμάσω και θα σας πω τα αποτελέσματα οταν δω τα αποτελέσματα!. Κάτι που δεν καταλαβαίνω όμως! αυτά τα φάρμακα σκοτώνουν τους μύκητες ή υπάρχουν σπόρια και θα συνεχίζει η αρρώστια? μήπως πρέπει να καταστρέψω τα φυτά? και να βάλλω νέα? που όμως θα κινδυνεύουν γιατί η αρρώστια έχει εγκατασταθεί? (δεν γνωρίζω για αυτό και όλες αυτές οι "αφελείς" ερωτήσεις...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το link για το βίντεο δεν λειτουργεί.Μπορούμε να το βρούμε από κάπου αλλού; Επίσης αναρωτιόμουν αν είναι καλύτερο να φυτεύουμε τον βασιλικό σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος συνεχώς ή κάπου πιο σκιερά.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν βρήκα παρόμοιο βίντεο για τον βασιλικό. Ο βασιλικός μπορεί να φυτευτεί και σε σκιερό μέρος και σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Για καλύτερη ανάπτυξη όμως προτίμησε αυτό με τον ήλιο.

      Διαγραφή
  5. Γεια σας,εβαλα κλαρακια Αγιορειτικου βασιλικου σε νερο για πολλαπλασιασμο.Το νερο το αφηνω το ιδιο μεχρι να βγαλουν τις ριζες?Το εχω σε εσωτερικο σημειο φυσικα και θελω να ρωτησω εαν πρεπει καποιες ωρες της μερας να τον βλεπει ο ηλιος.Ευχαριστω!Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, να αλλάζεις το νερό μια με δυο φορές την εβδομάδα και στο ενδιάμεσο να συμπληρώνεις το νερό έτσι ώστε να διατηρείς μια σταθερή στάθμη. Τοποθέτησε τον βασιλικό σε ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια ,εκανα δοκιμη και τον εβαλα μπροστα στο τζαμι του παραθυρου για καμια ωρα που το εβλεπε λιγο ο ηλιος και ,το φυτο αμεσως αντεδρασε!!!Μαζεψε τα φυλλαρακια του αν και ο χωρος εχει εξαιρετικη δροσια και δεν ζεσταθηκε καθολου,απλα δεν του αρεσε το ηλιακο φως!Τωρα περιμενω να μου ξεθυμωσει σιγα-σιγα!Φιλικα.Μ

      Διαγραφή
  6. Έβαλα και εγώ τα ίδια κλαράκια. Τα έβαλα και σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο αλλά τα φύλλα γέμισαν με λευκά και μαύρα έντομα και πολλά αυγά. Τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο βασιλικος που έχω έχει γεμίσει το χώμα του μικρα μικρα σαν μαμουνακια που περπατάνε τι να του ρίξω για να τα απομακρύνω?? Οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή, ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω και εγω έναν βασιλικό, ένα δυόσμο και ένα δεντρολιβανο! Πριν λίγο καιρό ο δυοσμος άρχισε να παρουσιάζει στο κάτω μέρος των φύλλων του κάποια μαύρα αυγά και είναι σαν να βρίσκονται μέσα σε ιστό! Απο την πάνω πλευρά έχει κανει στίγματα και αρχίζουν να κερενονται! Πριν λίγες ημέρες παρατήρησα ότι το ίδιο έπαθε και ο βασιλικος και το δεντρολιβανο και παρουσιάστηκαν στο κάτω μέρος εκτός απο τα μαύρα αυγά και ζουζουνια σαν μικρό μυγακι γκρι- μαύρο με ψηλά πόδια για το μέγεθος του και κάτι σαν μπεζ μπαλακια σαν πολυ μικρό κοκο σουσαμιου! Δεν έχω ιδέα τι είναι και πως να το αντιμετωπίσω! Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλα αυτά τα φυτά μου βρίσκονται δίπλα σε μια μικρή ελιά! Περιμαινω να μου απαντήσετε με αγωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω και εγω ένα βασιλικό που γέμισε μαύρα μαμουνάκια σαν μυρμίγκια τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχουν μυρμήγκια, τότε πρέπει να υπάρχουν και αφίδες. Ψέκασε κάποιο εντομοκτόνο τύπου imidacloprid, acetamiprid για να καταπολεμήσεις τις αφίδες και θα φύγουν και τα μυρμήγκια.

      Διαγραφή
  10. Σας κάτι πιο απλό, βάζετε σε ένα μπουκαλι ΑΖΑΧ 1φλιτζάνι τσαγιού (περίπου) οινόπνευμα, 2φλιτζάνια νερό και 2-3σταγόνες υγρό πιάτων και ψεκάζετε.
    Αυτό θα κρατήσει 5-7 μέρες καθαρό το φυτό. Ενδεχομένως με 1-2 επαναλήψεις θα καθαρίσουν τα φυτά από αφίδες (δείτε εικόνες στο google) και άλλα έντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό Μήνα! θα ήθελα και εγώ την βοήθειά σας...
    σαν έναν αναγνώστη πιο πάνω, και ο δικός μου βασιλικός έχει γεμίζει με πάρα πολύ μικρά μαυράκια τα οποία δεν είναι ζωύφια ή τουλάχιστον δε φαίνονται να κινούνται,σαν σποράκια μου κάνουν εμένα, που έχουν πάει σε όλο το φυτό και τα περισσότερα είναι κάπου εσωτερικά μέσα σε ιστό. Στο κάτω μέρος του φυτού όπου υπάρχουν έχουν κιτρινίσει τα φύλλα και φαίνονται σαν πουά. Αυτό το παρατήρησα σήμερα και πριν 2-3 μέρες δεν υπήρχαν. Ακριβώς το ίδιο είχα πάθει και στον περσυνό μου, αλλά επειδή μου είχε εμφανιστεί τέλος καλοκαιριού δεν ασχολήθηκα και έτσι μου ξεράθηκε σε πάρα πολύ μικρό διάστημα...Σίγουρα δεν είναι αφίδες...και αυτό που με προβληματίζει είναι αν αυτά μεταφέρονται και σε άλλα φυτά και μου χαλάσουν όλα στο μπαλκόνι... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό μήνα!
    Σαν ένα αναγνώστη πιο πάνω, και ο δικός μου βασιλικός εμφάνισε μαύρα σαν σποράκια θα το έλεγα που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το φυτό τις τελευταίες 2 μέρες και τα περισσότερα είναι μέσα σε ιστό. Κιτρινίζουν τα φύλλα δείχνοντάς τα πουά, και μετά ξεραίνονται. Το είχα ξαναπάθει και στον περσινό αλλά παρουσιάστηκε τέλη καλοκαιριού οπότε και το άφησα στην τύχη του όπου και ξεράθηκε άμεσα... τώρα όμως θέλω λύση!! Σίγουρα δεν είναι αφίδες , δε μοιάζουν με ζουζουνάκια, αλλά με μικροσκοπικά μαύρα σποράκια...Φοβάμαι μην εξαπλωθούν και σε άλλα φυτά..
    ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μοιάζουν με μικρά μαύρα σποράκια που δεν κινούνται, το πιο πιθανόν να είναι περονόσπορος. Εμφανίζεται λόγω της αυξημένης υγρασίας. Προσπάθησε όταν ποτίζεις να μην βρέχονται τα φύλλα. Αφαίρεσε όσα είναι μολυσμένα και ψέκασε με κάποιο μυκητοκτόνο κατά του περονοσπόρου.

      Διαγραφή
  13. Έψαξα στο διαδίκτυο αν είναι μελισσοκομικό φυτό, δεν βρήκα κάτι σχετικό. Εσείς μήπως γνωρίζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα στη παρέα. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας, όσο και αν μπορείτε φυσικά. Μια μέρα είδα στο χώμα της αυλής μου κάποια φύλλα βασιλικού. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, αλλά σύντομα κατάλαβα ότι αναπτύσσεται ένας μικρός βασιλικός. Δύο εβδομάδες μετά τον έβγαλα από το χώμα και πράγματι είχε ρίζες, οπότε και το μεταφύτευσα σε ένα γλαστράκι. Εδώ και μία περίπου εβδομάδα τον ποτίζω και αυτός μεγαλώνει. Επειδή η συναισθηματική του αξία είναι ανεκτίμητη, υπάρχει κάποιος τρόπος να διατηρήσω τον βασιλικό τον χειμώνα ώστε να τον έχω και το καλοκαίρι;
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται φυσικά από την περιοχή σου, προσπάθησε να τον προστατέψεις από το κρύο βάζοντας τον σε κάποιο μέρος του σπιτιού που να μην εκτίθεται απευθείας στον άνεμο. Ακόμη ίσως σε βοηθήσουν αυτά τα μικρά έτοιμα θερμοκήπια που βρίσκεις στην αγορά.

      Διαγραφή
    2. Μένω σε νησί στο βόρειο Αιγαίο, οπότε όπως καταλαβαίνεις από αέρα και κρύο το χειμώνα, άλλο τίποτα... Σκεφτόμουν μήπως θα έπρεπε να το βάλω μέσα στο σπίτι σε φωτεινό δωμάτιο, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν θα ευδοκιμούσε. Εκτός από το να τον προστατεύσω από τον άνεμο, πρέπει να κάνω και κάτι άλλο (πέρα από τη συνηθισμένη φροντίδα, μιας και μιλάμε για χειμώνα); Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    3. Τοποθέτησε τον καλύτερα στο εσωτερικό του σπιτιού κοντά σε ένα παράθυρο. Πιστεύω έτσι θα έχεις τις καλύτερες πιθανότητες για να επιβιώσει.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο και τη βοήθειά σου. Ελπίζω να τα καταφέρω. Και αν υπάρχει κάποια νέα απορία, θα επανέλθω. Ευχαριστὠ και πάλι!

      Διαγραφή
    5. Αν το θες, όταν αρχίζει ο βασιλικός να μεγαλώνει και να φτάσει σε ύψος γύρω στα 20cm, θα έχει αρκετά πλάγια βλαστάρια. Πάρε δύο τρια από αυτά, κόψε τα και βάλτα σε ένα ποτήρι με νερό. Μετά από καμιά βδομάδα θα έχουν βγάλει ρίζες. Έπειτα τα βάζεις σε δύο γλαστράκια ρίχνοντας λίγο προσεκτικά το χώμα και έτσι θα έχεις νέα φυτά...

      Διαγραφή
    6. Γεια σας! Εκανα αυτο που λετε γιατι εσπασαν δυ κλαδια απο τον αερα κ τα εβαλα σε βαζακια με νερο αλλα βλεπω οτι τα φυλλα εχουν αποδυναμωθει σαν να ειναι αποτιστος κ δεν ξερω γιατι συμβαινει αυτο. Την αλλη φορα που το εκανα επιασε κ δεν μαραθηκαν καθολου. Μηπως φταιει οτι ειναι γεματο φυλλα κ ανθη;

      Διαγραφή
  15. Θα το κάνω και αυτό. Προς το παρόν, ο ''βασιλικούλης" (προς ευχάριστη έκπληξή μου) έχει φτάσει περίπου τα 7cm. Περιμένω να μεγαλώσει λίγο ακόμα ώστε να τον μεταφυτεύσω γύρω στον οκτώβριο σε μεγαλύτερη γλάστρα, οπότε και θα δοκιμάσω αυτό που μου προτείνεις. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παιδιά καλησπέρα και πάλι. Χρειάζομαι και πάλι τα φώτα σας. Ο βασιλικός μου έφτασε περίπου τα 10 εκατοστά. Ξαφνικά όμως, μέσα σε ένα βράδυ, ξεράθηκε. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά, αφού μέχρι εχθές έδειχνε "υγιέστατος"... Δεν ξέρω αν έκανα καλά, αλλά έκοψα 2 μικρά κλαράκια και τα έβαλα σε ένα ποτήρι με νερό μήπως και βγάλουν ριζούλες. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον βοηθήσουμε ή όχι; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα , αν θέλει κάποιος να καλιεργήσει Βιολογική καλιέργεια βασιλικου ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθησει και επίσης που μπορεί να τον διαθέσει ....επίσης και αλλες πληροφορίες θα είναι χήσιμες ...ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. διαβάζω συνέχεια βρε παιδιά για "μαύρα σποράκια".....εμένα που είναι άσπρα και χνουδωτά, μάλλον για έντομα τα κόβω, τί να κάνω? και γω ήμουν περήφανη για το βασιλικό μου μέχρι πριν μια βδομάδα που έλειψα για ταξίδι και όταν επέστρεψα είδα ότι πολλά φύλλα του είναι φαγωμένα και έχει κάποια χνουδωτά λευκά στιγματάκια που υποθέτω ότι είναι μικροσκοπικά έντομα. Καμιά συμβουλή για να τον σώσω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σας,
    Θα ήθελα να πληροφορήσετε αν χρειάζεται να κλαδέψω πολυετή βασιλικό. Τον έχω ήδη δύο χρόνια και έχει ύψος περίπου ενα μέτρο. Τα κλαράκια του έχουν ξυλοποιηθεί. Το κλάδεμα θα βοηθήσει ή θα χαλάσει? Τον προηγούμενο χειμώνα δεν τον κλάδεψα γιατί ήταν πιο κοντό το φυτό. Σας ετχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι μικρός, μπορείς να κλαδέψεις τις κορυφές χωρίς κανένα πρόβλημα

      Διαγραφή
  20. Γειά σας,
    Ο βασιλικός μου εχει ενα πρόβλημα τον εχω αγορασει αο ανθοπολειο πριν 2ευδομαδες και παρατιρω οτι αρχιζουν και χαλανε τα φυλα του και πεφτουν το κοιταξα ποιο πορσεκτικα και παρατιρισα πληθορα μικροσκοπικων λευκοκιτρινων ζουζουνιον το απομακρινα αμεσα απο τα υπολιπα φυτα μου τι νομιζετε οτι ειναι και τι μπορωνα κανω για την αντιμετωπιση του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να πρόκειται για αλευρώδη. Ψέκασε με οινόπνευμα και σαπούνι (Δες την συνταγή από εδώ Ψέκασε καλά για να πάει το ψεκαστικό υγρό και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, εκεί όπου βρίσκεις και τον αλευρώδη. Διαφορετικά θα πρέπει να ψεκάσεις με κάποιο χημικό τύπου imidacloprid ή acetamiprid.

      Διαγραφή
  21. καλησπερα σας!'Εχω τεράστιο πρόβλημα με τον βασιλικό μου.Τον έχω εδώ και 2 χρόνια και τελευταία μου έχει βγάλει πάνω στους κορμούς του κάτι καφέ εξωγκοματάκια και μέσα τους έχουν κάτι μαύρα ζουζούνια!Έριξα σαπουνόνερο με οινόπνευμα και δεν είδα αποτελέσματα!Απο τι έχει προσβληθεί το φυτό μου και τί μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να μας στείλεις φωτογραφίες στο agrohelp.email@gmail.com για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

      Διαγραφή
  22. Γεια σας. Εχω βασιλικο μεσα στη γλαστρα σε εσσωτερικο χωρο εδω και λιγους μηνες. Εχουν αρχισει ομως τα φυλλα του να γινονται καφε εδω και μια βδομαδα. Τον ποτιζω καθημερινα και ο ηλιος τον βλεπει για περιπου 7 ωρες την ημερα. Γιατι συμβαινει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. εδώ και τρία χρονια εχω μια γλάστρα βασιλικού μέσα στο γραφειο μου ,εχει ήλιο για πολλές ώρες της ημέρας , τις τελευταίες 15 ημέρες εχει πιάσει κόλλα γιατί συμβαίνει αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλησπερα σας και χρονια πολλα εχουν κατσαρωσει τα φυλλα του βασιλικου μου τι κανω????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλησπέρα, ο βασιλικός μου νομίζω ότι έχει προσβληθεί απο βοτρύτη. Τον είχα παραμελίσει τον χειμώνα. Τον πότιζα τακτικά, αλλά δεν είχα δώσει σημασία στην ασθένεια του και τώρα προσπαθώ να τον σώσω. Τον έβγαλα απο τη γλάστα και τον έπλυνα. όλο το χώμα ήταν γεμάτο απο μαύρα σπόρια. Τον κλάδεψα, όλα τα κλαδιά είναι κάπως κούφια, έχουν ατροφήσει και έχουν κιτρινόασπρο χρώμα, τα φύλλα έχουν ακανόνιστες κίτρινες κυλίδες. Τώρα θα τον μεταφυτέψω και ήθελα να σας ρωτήσω εάν απο τα συμπτώματα που περιέγραψα καταλάβατε τι ασθένεια έχει και αν χρειάζεται να ψεκάσω με κάποιο μυκητοκτόνο τις ρίζες και γενικά αν έχετε να μου προτείνετε κάποιου είδους θεραπεία.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα! Εμένα ο βασιλικός μου στα κλωνάρια του έχει στερέψει από φύλλα και το χει παρουσιάσει κάτι σαν κόλλα.τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα έχω στο βασιλικό μυγακι που έγινε καμπια τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα! Έχω δύο βασιλικούς σε γλάστρες, ο ένας είναι Αγιορείτικος και ο άλλος πλατύφυλλος.
    Ο Αγιορείτικος έπεσε κάποια στιγμή από ύψος και κόπηκαν τα μισά του κλαριά, ο υπόλοιπος συνέχισε να μεγαλώνει κανονικά αλλά παραμένει λειψός. Επίσης , έχει βγάλει σε κάποια σημεία κάτι σαν γλίτσα και κάποια φύλλα του είναι ημιδιαφανή με μαύρα στίγματα... Τι μπορώ να κάνω;
    Ο πλατύφυλλος έχει συνεχώς στα φύλλα του κάτι σαν δαγκώματα και γενικά είναι αφυδατωμένος και αδύναμος..
    Και οι δύο γλάστρες είναι σε μπαλκόνια, όχι σε κήπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα,

    θα ήθελα την βοήθειά σας σε κάτι..
    Εχω φυτέψει βασιλικό σε γλάστρα (χειμερινός), και παρατήρησα ότι οι οι βλαστοί (που είναι σαν σχεδόν ξύλινοι) έχουν βγάλει κάτι μαυράκια... δεν είναι πλέον καθαρό το ξύλο..

    Ξέρετε τι μπορεί να είναι αυτό;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή