Video


Περισσότερες

Καλλιεργητικές εργασίες Μαΐου

Ένα άρθρο του : spagric | 21 Απριλίου 2011 | 2 Σχόλια
Με καλές γενικά καιρικές συνθήκες ξεκινάει η νέα σεζόν, τα περισσότερα πυρηνόκαρπα και μηλοειδή είχαν αρκετά καλή ανθοφορία. Μείωση της παραγωγής προβλέπεται σε μερικά κτήματα με ακτινίδια καθώς διαπιστώνονται πολλοί "τυφλοί" οφθαλμοί. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται σε αγροκτήματα με ροδάκινα και νεκταρίνια όπου και υπάρχουν πολλοί πυκνοί πληθυσμοί της προνύμφης του εντόμου φυλλοδέτη (Adoxophyes orana).

Ροδάκινα - Νεκταρίνια:
Στις περισσότερες περιοχές είμαστε στο στάδιο της πτώσης της στεφάνης (κάλυκας) του άνθους. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο ευαισθησίας των ανθέων στη φαία σήψη (μονίλια) αλλά έχουν ξεκινήσει οι προσβολές από το ωίδιο των πυρηνοκάρπων (Sphaerotheca pannosa) (μπάστρα), το κλαδοσπόριο (Cladosporium carpophilum) αλλά και από το κορύνεο. Σε ότι αφορά τους εχθρούς, έχουν αρχίσει οι παρθενογενετικές γενιές των πράσινων αφίδων (Myzus persicae), η αναγνώριση τους είναι εύκολη, βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, των φρέσκων βλαστών, που έχουν συστραφεί ή παραμορφωθεί. Ακόμα, έχει συνεχίζεται η πτήση της ανάρσιας (Anarsia lineatella) με προσβολές νεαρών βλαστών και σημαντικές καταστροφές σε νέες φυτείες, ενώ αναμένεται και η πρώτη πτήση του φυλλορύκτη της ροδακινιάς (καρπόκαψα για τους παραγωγούς) το οποίο προσβάλει της κορυφές των βλαστών μήκους μεγαλύτερου των 20εκ. Τέλος, σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο φυλλοβιός ή περύτελος ή κλεωνός σε διάφορες ποικιλίες. Απαιτούνται προστατευτικοί ψεκασμοί κατά των ασθενειών με μυκητοκτόνα επαφής (βρ. θειάφι, captan κ.α.) αλλά στα νεκταρίνια με ιστορικό προσβολών από ωίδιο απαιτούνται ψεκασμοί με διασυστηματικά μυκητοκτόνα (myclobutanil κ.α.), για την αντιμετώπιση των εχθρών πρέπει να γίνει ένας ψεκασμός κατά των αφίδων με imidaclorpid, σε συνδιασμό με bifenthrin για κλεωνό, φυλλοδέτη και ανάρσια. Επαναληπτικός ψεκασμός θα γίνει μετά από 12 μέρες με χλωροπυριφός ή bifenthrin ή lambda-cyhalothrin ή deltamethrin σε συνδιασμό με βρέξιμο θειάφι ή μυκητοκτόνο επαφής.

Ακτινιδιά:
Η ακτινιδιά δεν απειλείται από εχθρούς και ασθένειες στον ίδιο ίδιο βαθμό με τα πυρηνόκαρπα. Οι βασικότεροι εχθροί είναι η βαμβακάδα (Pseudalacapsis pentagona) από εχθρούς και η φυτόφθορα, η αλτερνάρια και ο βοτρύτης από ασθένειες. Αυτή τη περιόδο απαιτούνται ψεκασμοί μόνο εκεί που έχουμε τροφοπενίες σιδήρου (χλώρωση των νέων φύλλων) με διαφυλλικούς ψεκασμούς χηλικού σιδήρου.

Κερασιά:
Οι κερασιές ανάλογα και με την ποικιλία βρίσκονται στα διάφορα στάδια της άνθηση και στην πτώση πετάλων και κάλυκα. Απαιτούνται ψεκασμοί για την μονίλια που προσβάλει το άνθος (Monilia laxa) αλλά και για την μαύρη αφίδα της κερασιάς. Απαιτούνται ψεκασμοί με διασυστηματικά μυκητοκτόνα όπως (thiophanate methyl, bitertanol κ.α.) αλλά και με αφιδοκτόνα όπως το thiaclorpid.

Μηλιές, Αχλαδιές:
Το φουζικλάδιο από ασθένειες, και η ψύλλα της αχλαδιάς μαζί με την καρπόκαψα των μηλοειδών (Cydia pomonela) είναι τα βασικότερα προβλήματα που συναντούμε τώρα στις αχλαδιες και της μηλιές. Απαιτούνται ψεκασμοί με διασυστηματικά μυκητοκτόνα σε συνδιασμό με εντομοκτόνα (imidaclorpid) για την προστασία των φυτών. Η ένταση και συχνότητα των ψεκασμών εξαρτάτε από την ένταση της προσβολής και το ιστορικό των κτημάτων.

Τα παραπάνω αποτελούν απλές συμβουλές, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις γεωργικές προειδοποιήσεις και τους κανόνες των ορθών γεωργικών πρακτικών. Η προμήθεια των σκευασμάτων πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς γεωπόνους.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

2 Σχόλια: στο άρθρο "Καλλιεργητικές εργασίες Μαΐου"

  1. prosboli apo altenaria se ipokimena rodakinias exoun simiothei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι έχουν εντοπισθεί προσβολές στο εξωρερικό, στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε αν επιβεβαιώθηκε το παθογόνο. Η πρώτη διαπίστωση έγινε στην Ιαπωνία το 1995.

    ΑπάντησηΔιαγραφή