Video


Περισσότερες

Μερικά Tips για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή σας.

Ένα άρθρο του : spagric | 19 Φεβρουαρίου 2011 | 3 Σχόλια

Στη σύγχρονη δενδροκομία η βελτιστοποίηση της ποιότητας είναι ο κύριος στόχος μέσω των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών. Ωστόσο, η διασφάλιση της ποσότητας της παραγωγής είναι το κύριο ζητούμενο.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες τους οποίους αν τους τηρούμε θέτουμε τις βάσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας των κτημάτων μας.

  1. Η άρδευση των κτημάτων μας δεν πρέπει να γίνεται με κατάκλιση, γιατί η κατάκλιση το καλοκαίρι καταπονεί το ριζικό σύστημα και απενεργοποιεί την εσωτερική κυκλοφορία για πολλές ώρες. Έτσι, καλό είναι να προτιμούμε το πότισμα με σταγόνες ή καταιονιστήρες ανά φυτό (μπεκ).   
  2. Το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, πρέπει να βελτιώνει σημαντικά τον φωτισμό και αερισμό του δένδρου, αυτό αποτελεί βασική αρχή για την σωστή λειτουργία του φυτού αλλά και την δυναμική καρποφορία του.
  3. Το καλοκαίρι, ειδικά στα ροδάκινα, πρέπει να γίνεται μερική αφαίρεση των λαίμαργων (ετήσιων) βλαστών που κατευθύνονται προς το κέντρο του φυτό, διότι έτσι ισορροπούμε την σχέση καρπών-βλαστών , τον φωτισμό αλλά και αερισμό του δένδρου. Καλύτερος φωτισμός σημαίνει και πιο έντονα χρωματισμένα φρούτα.
  4. Τα κεράσια και τα βερίκοκα, πρέπει να κλαδεύονται το καλοκαίρι μετά τη συγκομιδή. Γιατί έτσι οδηγούμε τις αποθησαυριστικές ουσίες που αποθηκεύει το φυτό στο τέλος του καλοκαιριού, στου βλαστούς που μας είναι απαραίτητοι και όχι στους λαίμαργους που έτσι και αλλιώς θα αφαιρούσαμε το χειμώνα, ακόμα μειώνουμε την προσβολή από ασθένειες λόγω της χαμηλής υγρασίας.
  5. Η λίπανση των δένδρων ΔΕΝ πρέπει να γίνεται μόνο σε μία δόση, αλλά σε δύο ή τρεις και ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών και τις εδαφολογικές αναλύσεις. ΔΕΝ πρέπει να εφαρμόζουμε τα λιπάσματα πολύ νωρίς το χειμώνα λόγω της έκπλυσης που παρατηρείται. Τα περισσότερα πυρηνόκαρπα ξεκινούν την άντληση από τις ρίζες 20 μέρες μετά την έκπτυξη των βλαστοφόρων οφθαλμών δηλαδή για την Ελλάδα μέσα Απρίλη.
  6. Τα είδη στα οποία προβαίνουμε σε αραίωση των καρπών είναι η ροδακινιά και νεκταρινιά, η βερικοκιά και μερικές δαμασκηνιές. Το αραίωμα πρέπει πάντα να είναι αυστηρό. Είναι καλύτερο να έχει 2 βλαστούς με 2 ροδάκινα ο καθένας παρά 1 βλαστό με 4 ροδάκινα.
Για οποιαδήποτε απορία ρωτήστε μας...
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

3 Σχόλια: στο άρθρο "Μερικά Tips για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή σας."

  1. καποιος "παλιός" γεωπόνος είπε να αραιώνουμε και τα κερασια και τα μάτια παράλληλα. Εκει που ειναι πολλα στις άκρες των κλαδιών. Εγω φοβάμαι να χαλάσω τα μάτια και δεν το επιχειρώ. Γνωρίζετε κατι τετοιο εσείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν εννοείται να αφαιρείται καρποφόρα μάτια στο κλάδεμα, ναι ισχύει ιδίως για την ποικιλία λαπεν η οποία καρποφορεί πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για τον πολύ χρήσιμο ιστότοπό σας.Θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα. Στις ποικιλίες φεροβία - κόρντια - gracestar - τσολακεϊκα, εφάρμοσα αυστηρό κλάδεμα μετα από το πρώτο έτος μεταφύτευσης στον αγρό (άφησα 15 μάτια σε κάθε βλαστό). Τί πρέπει να προσέξω στην πορεία για να έχουν τα δένδρα επάρκεια σε καρποφόρα μάτια; Αυτό εξαρτάται από το κλάδεμα, την λίπανση, συνδιασμό αυτών; Ποιές οι προτάσεις σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή