Video


Περισσότερες

Νέα έρευνα αλλάζει τα πάντα για το πως εξελίχτηκαν τα C4 φυτά

Ένα άρθρο του : Greko | 16 Νοεμβρίου 2010 | 0 Σχόλια

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα φυτά εξελίχτηκαν σε C4 φυτά μετά από μια τεράστια πτώση στην συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά την Ολιγόκαινο εποχή (πριν  από 23 εκατομμύρια χρόνια περίπου). Μια νέα έρευνα ήρθε να ανατρέψει τα πάντα για το πως εξελίχτηκαν τα C4 φυτά. 


Υπάρχουν 3 ειδών φυτά, τα C3, τα C4 και τα παχύφυτα (CAM). Τα C4 φυτά βασικά θεωρούνται καλύτερα από τα C3 λόγω του της διαφοράς που έχουν στον ρυθμό συγκέντρωσης και στον τρόπο δέσμευσης του CO2, που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στην φωτοσύνθεση.  

Οι ερευνητές ανάλυσαν απολιθωμένους κόκκους γύρης γρασιδιού, που αποθέτηκαν στον βυθό μιας αρχαίας λίμνης και στον βυθό της θάλασσας πριν από 16-35 εκατομμύρια χρόνια. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα C4 φυτά εξελίχτηκαν 14 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύετο μέχρι σήμερα.

Ο Dr. Nelson υπεύθυνος της έρευνας, αναφέρει χαρακτηριστικά "Η ιδέα ότι τα C4 φυτά εξελίχτηκαν πριν να αρχίσει να μειώνονται τα επίπεδα του CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό απαίτα να επανεξετάσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε την εξέλιξη της C4 φωτοσύνθεσης."

Τα πιο γνωστά C4 φυτά είναι το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο, και τα δύο σημαντικά στην ανθρώπινη διατροφή και με αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την χρησιμοποίηση τους ως βιοκαύσιμα. 

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: