Video


Περισσότερες

Η μονίλια απειλεί να καταστρέψει το 50% του συνολικώς παραγόμενου ροδάκινου της χώρας

Ένα άρθρο του : spagric | 29 Ιουλίου 2014 | 2 Σχόλια
Σε μία άνευ προηγουμένου χρονιά βαδίζουν φέτος οι παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιού στην Ελλάδα. Εκτός από την κρίση της αγοράς των φρούτων που έχει οδηγήσει τον κλάδο στην απόγνωση, ήρθε να προστεθεί και ακόμα ένα πρόβλημα. Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου τη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν τρομερή έξαρση προσβολών από τους μύκητες της Μονίλιας. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν σίγουρα τα δύο από τα τρία είδη που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η Monilia laxa και η Monilia fructigena. Η πρώτη είναι η πιο συνηθισμένη και προσβάλει κυρίως τα άνθη ή τον καρπό κατά την ωρίμανση, η δεύτερη είναι πιο επιθετική και προσβάλει τον καρπό σε όλα τα στάδια, δημιουργεί και λανθάνων μολύνσεις οι οποίες γίνονται εστίες έξαρσης σε περιόδους υγρασίας και βροχοπτώσεων. 

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ήταν και ο κύριος λόγος της έξαρσης, υπάρχει εδω και λίγα χρόνια το θέμα της ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα κυριότερα μονιλιοκτόνα της αγοράς. Οι γεωπόνοι της agro-help.com παρατήρησαν ότι ίσως έχει αναπτυχθεί ανθεκτικότητα στις παρακάτω δραστικές, Tebuconazole (και σε όλες τις τριαζόλες), στρομπιλουρίνες και Thiophanate methyl. Υπάρχει άμεσα ανάγκη για ανάπτυξη νέων δραστικών ουσιών εναντίων του πολύ επικίνδυνου αυτού μύκητα. 

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του μύκητα την περίοδο της ωρίμανσης και με τις φετινές καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατη. Τα υψηλά σάκχαρα που έχουν οι καρποί αποτελούν τέλεια τροφή για τον μύκητα που επεκτείνεται και μολύνει με απίστευτη ταχύτητα. 

Ακόμη μερικές αιτίες που προκαλούν την έξαρση είναι οι παρακάτω:
1) κακώς κλαδεμένα δένδρα τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς και ψεκάζονται μερικώς
2) κακώς αραιωμένα δένδρα, οι παραγωγοί προσπάθησαν να βγάλουν τα σπασμένα τις περσινής χρονιάς φέτος φορτώνοντας τα δένδρα υπερβολικά, οι καρποί ακουμπούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να σαπίζουν όλοι μαζί.
3) ελλείψεις στοιχείων , το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθησία στο μύκητα. 
4) η μείωση των ψεκασμών με μυκητοκτόνα επαφής ευρέως φάσματος νωρίς την άνοιξη προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. 
5) κούφιοι καρποί

Η agro-help.com προτείνει την εναλλαγή με μυκητοκτόνα διαφορετικού τρόπου δράσης. Καθώς και την προστασία του οπωρώνα και μετά τη συγκομιδή. 

Διαφημιση

2 Σχόλια: στο άρθρο "Η μονίλια απειλεί να καταστρέψει το 50% του συνολικώς παραγόμενου ροδάκινου της χώρας"

  1. Πώς μπορεί να γίνει η προστασία μετά την συγκομιδή; φέτος μπορεί ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την μονιλια ; μας κατάστρεψε σε ραντισμενα χωράφια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα. Τι να κάνω με τα ποντηκια που δαγκώνουν ροδακινιες και βερικοκιες γυρω γυρω στο κορμο και τα δεντρα ξερενονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή