Video


Περισσότερες

Για κλάματα οι τιμές στα ροδάκινα, αντέχουν ακόμα κεράσια και βερίκοκα

Ένα άρθρο του : spagric | 18 Ιουνίου 2014 | 0 Σχόλια
Σε τραγωδία εξελίσσεται η χρονιά για το ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν καταβαραθρωθεί. Αντιθέτως, το ελληνικό κεράσι σαρώνει στις αγορές με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται αυτή τι στιγμή στο 1,7€/κιλό για την έξτρα ποιότητα, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα βερίκοκα, η ποικιλία Μπεμπέκο συγκομίζεται με τιμές ρεκόρ που αγγίζουν τα 60-70 λεπτά/κιλό για αυτά που προορίζονται για εξαγωγή. 

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το ροδάκινο, οι πρώτες ποικιλίες Frasnua, Quin crest συγκομίστηκαν με τιμές από 55-75 λεπτά/κιλό, ωστόσο στην πορεία η τιμή έπεσε και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 30-35 λεπτά/κιλό, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο νεκταρίνι. 

Η ποικιλία Spring bell έχει τελειώσει ενώ στην ποικιλία Ruby rich μόλις έχει ξεκινήσει η συγκομιδή. Σε ότι αφορά τα νεκταρίνια η ποικιλία Bing bang έχει τελειώσει ενώ αναμένεται η συγκομιδή της ποικιλίας Big top. 

Η έρευνα της agro-help.com για την πορεία των τιμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αιτίες για την πτώση των τιμών είναι συγκεκριμένες:

1) Μείωση της αξίας του Ρώσικου νομίσματος στις διεθνείς αγορές καθώς και σημαντική πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων πολιτών.
2) Μεγάλη προσφορά προϊόντος, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η φετινή παραγωγή καθώς ο καιρός ευνόησε την καλή καρπόδεση.
3) Μείωση της μέσης ευρωπαϊκής κατανάλωσης φρούτων.
4) Συμπίεση των τιμών από τους ιδιώτες εμπόρους στο βωμό τις πληρωμής μετρητοίς. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: