Video


Περισσότερες

Οι βασικές ασθένειες στον Αρακά

Ένα άρθρο του : spagric | 30 Απριλίου 2014 | 0 Σχόλια
Ο αρακάς (Pisum sativum) ανήκει στην οικογένεια Fabaceae ή Leguminosae. Είναι είδος χειμερινό και ψυχανθές. Χρησιμοποιείται για τροφή αλλά και για κτηνοτροφικούς σκοπούς. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο αρακάς καλλιεργούνταν πριν από 8500 έτη. Στην Ελλάδα η παραγωγή νωπού καρπού αρακά φθάνει τους 8500 τόνους ενώ η κατανάλωση ξεπερνά τους 15,000 τόνους. Το κενό καλύπτεται με εισαγωγή κατεψυγμένου αρακά από άλλες χώρες. Ο αρακάς αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας πλούσια σε σίδηρο κάλιο και βιταμίνη Α και C. 

Ποικιλίες:
Οι ποικιλίες διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, οι ποικιλίες με σπόρο με λείο φλοιό όπου αντέχουν στον παγετό και μπορούν να σπαρθούν από Νοέμβριο έως Οκτώβριο, ενώ οι ποικιλίες με ρυτιδωμένο φλοιό μπορούν να σπαρθούν μόνον την άνοιξη. Άλλα χαρακτηριστικά είναι η υφή των σπόρων, το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα αλλά και το ύψος του φυτού (νάνες, ψηλές).

Η σπορά γίνεται απευθείας στο χωράφι, με πνευματική μηχανή σε αποστάσεις 30-50εκ. Το βάθος σποράς εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, σε βαριά εδάφη ο σπόρος φυτεύεται στα δύο εκατοστά ενώ σε ελαφριά στα τρία με τέσσερα. Συνήθως απαιτούνται 15 με 20 κιλά σπόρου ανά στρέμμα. Ο σπόρος καλό είναι να εμβαπτίζεται σε μυκητοκτόνο γιατί είναι ευαίσθητος στη φουζαρίωση. 

Ασθένειες:

Fusarium Solani
Η ασθένεια που προκαλείται από το μύκητα αυτό προκαλεί καστανή σήψη του λαιμού (Εικόνα 1) και χλωρώσεις στα φύλλα ή κιτρινίσματα. Η κοπριά και το ελαφρύ όργωμα ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας. Απαιτείται βαθιά άροση και καλός αερισμός του εδάφους. Πρέπει να χρησιμοποιείται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό εμβαπτισμένο σε μυκητοκτόνο. 

Εικόνα 1. Σήψη λαιμού λόγω προσβολής από το μύκητα Fusarium solani. (πηγή: https://pnwhandbooks.org/plantdisease/pea-pisum-sativum-root-rots)

Colletotrichum pisi (ανθράκωση)
Εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια για την καλλιέργεια του αρακά. Τα συμπτώματα στα νεαρά δένδρα αφορούν σκουρόχρωμες πληγές στις κοτυληδόνες και στο βλαστό. Στα μεγαλύτερα φυτά, οι πληγές σχηματίζουν κηλίδες χρώματος μπλε σκούρο με βαθουλώσει που στα φύλλα εκτείνονται σε μήκος 8-10εκ.  ενώ στους λοβούς έως ένα εκατοστό (εικόνα 2,3). Για την προστασία από το μύκητα απαιτούνται ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά την περίοδο των βροχοπτώσεων. 

 (πηγή: https://www.junglekey.com/search.php?query=Colletotrichum+lindemuthianum&type=image&lang=en&region=us&img=1&adv=1)
Εικόνα 2,3. Προσβολές από ανθράκωση σε αρακά. (πηγή 4:  https://mkk.szie.hu/dep/nvtt/tana/novenykortan/borso_szoja_bab.htm)

Phytopthora phaseoli (Περονόσπορος)
Ο πασίγνωστος περονόσπορος προσβάλει και τον αρακά. Προκαλεί καστανές κηλίδες στα φύλλα με το χαρακτηριστικό ότι στην κάτω επιφάνεια προκαλεί και λευκή επάνθηση. Ενώ σε βαριές προσβολές προκαλεί κηλίδες και στον καρπό. Τακτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα κ.α. περιορίζουν την προσβολή αρκετά. 

Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: