Video


Περισσότερες

Βουλιάζει το πρώιμο κεράσι!

Ένα άρθρο του : spagric | 9 Μαΐου 2013 | 0 Σχόλια

Χάος επικρατεί για άλλη μια χρονιά στην εκκίνηση της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών κερασιών. Αν και η χρονιά φαινόταν ευνοϊκή, μετά την καλή καρπόδεση των περισσότερων ποικιλιών, την τελευταία εβδομάδα ήρθαν τα πάνω κάτω. Δυστυχώς, τα περισσότερα αγροκτήματα της ποικιλίας Burlat, δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν τους καρπούς τους με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ποιότητα και η εμπορική αξία της παραγωγής. Σε 2-3 ημέρες αναμένεται η μαζική εκκίνηση της συγκομιδής στα περισσότερα αγροκτήματα ωστόσο το ενδιαφέρον της αγοράς χαρακτηρίζεται από έντονη χαλαρότητα καθώς οι ποικιλίες αυτές δεν προτιμούνται για εξαγωγή και έτσι οδηγούνται στην εσωτερική αγορά η οποία όμως δεν μπορεί να δώσει υψηλές τιμές στον παραγωγό. 

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η τιμή παραγωγού από τα 4,5€ / κιλό υποχώρησε αισθητά στα 2,5€/ κιλό για την καλή ποιότητα, παρά ταύτα τα μεγάλα κεράσια πληρώνονται μέχρι και 3-3,5€. Από την άλλη ο άστατος καιρός που αναμένεται το Σ/Κ πιθανών να προκαλέσει μεγάλες ζημιές καθώς οι καρποί βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητο στάδιο. 

Η αγορά, διστάζει να επενδύσει εύκολα στις ευαίσθητες πρώιμες ποικιλίες και αναμένει τις πιο ανθεκτικές όψιμες. Το κεράσι είναι ένα πολύ ευαίσθητο και ακριβό προϊόν, έτσι δύσκολα μπαίνει κάποιος εξαγωγέας στη διαδικασία να ασχοληθεί με το πρώιμο κεράσι. Για παράδειγμα, μία νταλίκα με 18 τόνους καθαρό προϊόν για εξαγωγή απαιτεί κεφάλαιο 70.000€ μαζί με την συσκευασία, ενώ το ρίσκο να μειωθεί αισθητά η ποιότητα στη διαδρομή (να σαπίσει δηλαδή ο καρπός) είναι πολύ μεγάλο. 

Στο αγχωτικό αυτόν αγώνα βρίσκονται λοιπόν οι παραγωγοί και οι έμποροι. Οι μεν παραγωγοί κυνηγάν την υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα να κόβουν κεράσια που είναι άγουρα, οι δε έμποροι και εξαγωγείς προσπαθούν να αγοράσουν το προϊόν όσο πιο φθηνά μπορούν. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά το τέλος της ποικιλίας Burlat, όπου αναμένεται να αυξηθεί τον ενδιαφέρον της αγοράς για τις όψιμες ποικιλίες. 

Τέλος, πρέπει να σχολιάσουμε ότι στο κεράσι υπάρχουν δύο φιλοσοφίες η μία είναι πρώιμες ποικιλίες και η υψηλές τιμές και η δεύτερη είναι όψιμες ποικιλίες με μεγάλες παραγωγικότητες και ανθεκτικότητα στο σκάσιμο. Την φετινή χρονιά η πλάστιγγα γέρνει προς την δεύτερη φιλοσοφία. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: