Video


Περισσότερες

Φρούτα και Λαχανικά που αντέχουν μήνες στο ψυγείο

Ένα άρθρο του : Greko | 7 Μαΐου 2013 | 0 Σχόλια

Δεν είναι καθόλου παράξενο, κατά την επίσκεψη μας στην υπεραγορά να βλέπουμε φρούτα και λαχανικά να είναι σε προσφορά. Λόγω αυτής της προσφοράς, ως συνήθως αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε με αποτέλεσμα στο τέλος της εβδομάδας να πετάμε ένα μεγάλο μέρος από αυτά γιατί χάλασαν. 

Αυτό τι σημαίνει, ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε καθόλου; Όχι, απλώς ότι πρέπει να κάνουμε πιο έξυπνα τις αγορές μας και να ψάχνουμε για φρούτα και λαχανικά που να αντέχουν περισσότερο στο ψυγείο.

Σαν αναφορά, η θερμοκρασία του ψυγείου (και όχι της κατάψυξης) είναι 4 oC.


Μήλα
Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης για τα μήλα είναι αυτή που είναι κοντά στους 0-4 oC (εξαρτάται από την ποικιλία). Πέραν αυτής της θερμοκρασίας, τα μήλα ωριμάζουν με διπλάσιο ρυθμό. Σε αυτές τις συνθήκες θα μας αντέξουν για αρκετές εβδομάδες χωρίς να χαλάσουν.
Πάντα τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο στο συρτάρι που είναι για τα φρούτα (αρκετά ψυγεία έχουν και σήμανση πάνω στο συρτάρι). Δεν τα αποθηκεύουμε ποτέ μαζί με τα λαχανικά. Ο λόγος είναι το αιθυλένιο που εκλύουν τα μήλα θα μας ωριμάσουν τα λαχανικά μας πιο γρήγορα.

Λάχανο
Ιδανικό σαν αντικαταστάτης του μαρουλιού στην σαλάτα. Μπορεί να αντέξει στο ψυγείο μέχρι και 2 μήνες αν είναι τυλιγμένο καλά σε διαφανές μεμβράνη φαγητού, εν αντιθέσει με τα μαρούλια που αντέχουν μόνο μερικές ημέρες πριν να αρχίσουν να χαλάνε.

Καρότα
Τα καρότα μπορούν να αντέξουν από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Το μυστικό είναι να τα
διατηρούμε στεγνά. Η υγρασία τα κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα. Για αυτό το λόγο, αν τα έχουμε μέσα σε πλαστική σακούλα, καλό είναι να βάλουμε μέσα και κάτι να απορροφά την υγρασία, π.χ. μια χαρτοπετσέτα.


Παντζάρια
Τα παντζάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και 4 μήνες. Πριν τα αποθηκεύσουμε στο συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο  πρέπει πρώτα να κόψουμε τους βλαστούς (το πράσινο μέρος) και ακολούθως να τα τοποθετήσουμε σε μια πλαστική σακούλα.

Σκόρδα
Δεν αποθηκεύεται αποκλειστικά στο ψυγείο, αφού οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης είναι 15-18 oC. Ένας καλός χώρος αποθήκευσης θα ήταν το υπόγειο του σπιτιού, αν δεν έχεις, το ίδιο καλά μπορεί να αποθηκευτεί και στο ντουλάπι της κουζίνας οι συνθήκες δεν είναι πολύ ξηρικές. Αν το αποθηκεύσεις στο ψυγείο, πρόσεξε να αποθηκεύσεις ολόκληρους του βολβούς, διαφορετικά θα μεταφερθεί η μυρωδιά του σκόρδου σε ολόκληρο το ψυγείο.

Κρεμμύδια
Συνήθως τα κρεμμύδια τα αποθηκεύουμε με τις σακούλες που τα αγοράσαμε και τα τοποθετούμε σε σκοτεινό χώρο. Με αυτό τον τρόπο θα μας αντέξουν μέχρι και ένα μήνα. Αν όμως τα διατηρήσουμε σε θερμοκρασίες από 0-10 oC (θερμοκρασίες ψυγείου) μπορεί να αντέξουν μέχρι και ένα χρόνο. 

Πατάτες
Ως γνωστό αποθηκεύουμε τις πατάτες κυρίως στο υπόγειο μακριά από το φως του ήλιου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντέξουν μέχρι και 4 μήνες. Προσοχή να μην τις αποθηκεύσουμε κοντά σε κρεμμύδια γιατί παράγουν αιθυλένιο, το οποίο θα μειώσει τον χρόνο διατήρησης τους.

Κατεψυγμένα λαχανικά
Επειδή καταψύχονται σχεδόν αμέσως αφότου κοπούν, μερικές φορές μπορεί να είναι το ίδιο υγιεινά με τα φρέσκα. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε και μια έρευνα από το Centre for Food Innovation του Πανεπιστημίου του Sheffield Hallam. Το British Frozen Food Foundation (BFFF) πάει ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει ότι μπορεί να είναι ακόμη και πιο υγιεινά και από τα φρέσκα, για το λόγο ότι στο διάστημα που μεσολαβεί από την κοπή τους μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας χάνουν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Συγκεκριμένα το σπανάκι χάνει μέχρι και το 77% της βιταμίνης C, μέσα σε διάστημα 2 μόνο ημερών.




Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: