Video


Περισσότερες

Πρώτα εμπειρικά συμπεράσματα από τις νέες ποικιλίες κερασιών

Ένα άρθρο του : spagric | 16 Μαΐου 2013 | 12 Σχόλια

Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιάς έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες περίπου. Οι γεωπόνοι της agro-help.com συλλέγουν στοιχεία που αφορούν τις ποικιλίες και προσπαθούν να προβούν σε μία αξιολόγηση αυτών.

Πρώιμες ποικιλίες:

Early Bigi: Τα πρώτα συμπεράσματα για την ποικιλία αυτή είναι εξαιρετικά. Ωριμάζει 8 ημέρες πριν τα Burlat και έχει ικανοποιητική καρπόδεση. Ο καρπός έχει ικανοποιητικό μέγεθος για την εποχή (28χιλ.).  Παραδόξως, αν και πρώιμη ποικιλία, εμφάνισε μια μικρή ανθεκτικότητα στο σχίσιμο του καρπού. Η συγκομιδής της γίνεται σε 2 χέρια. 

Early Lory: Η ποικιλία χαρακτηρίζεται από πρώιμη ανθοφορία και συνανθίζει μαζί με τη Lapen η οποία φαίνεται ότι τη γονιμοποιεί εξαιρετικά. Παρατηρήθηκαν δύο καρποπτώσεις η μία στο τέλος της άνθησης και η δεύτερη στο καρπίδιο. Η καρπόδεση της ποικιλίας ήταν εξαιρετική ωστόσο και οι συνθήκες της άνθισης ήταν εξαιρετικές. Οι καρποί ήταν μεγάλοι σε μέγεθος έως και 30 χιλιοστά ενώ είχαν διπλούς καρπούς σε μικρό ποσοστό (<10 10="" 2="" 4="" b.="" burlat.="" nbsp="" p="">

Sweet Early: Η ποικιλία αυτή φαίνεται ότι, τελικά, υστερεί σε πολλά από την Early Lory, καθώς στα περισσότερα αγροκτήματα δεν καρποφόρησε σωστά. Αν και θεωρείτε αυτογόνιμη δεν παρουσίασε ικανοποιητική καρπόδεση. Οι καρποί της είχαν εξαιρετικό μέγεθος για την εποχή ωρίμανσης. Αντιθέτως, οι περισσότεροι ήταν διπλοί, σε ποσοστό μάλιστα άνω του 60%!!!! κάτι που οφείλεται στους καύσωνες της περσινής χρονιάς αλλά και στην πρόωρη φυλλόπτωση που κάνει. Η ποικιλία είναι το ίδιο ευαίσθητη στο σκάσιμο όπως και η Early Lory. Ωριμάζει 4 ημέρες πριν το Burlat στον κάμπο των Γιαννιτσών. 

Αυτά τα συμπεράσματα προήλθαν από τις αυτοψίες που έκαναν οι γεωπόνοι μας στα αγροκτήματα των παραγωγών στην πορεία θα ενημερώνουμε το άρθρο και για τις υπόλοιπες ποικιλίες. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

12 Σχόλια: στο άρθρο "Πρώτα εμπειρικά συμπεράσματα από τις νέες ποικιλίες κερασιών"

  1. Είμαι συναδελφος και καλλιεργω κερασια early bigi στα τρικαλα.
    Η φαρμα ειναι τεσσαρων ετων σε γκιζελα 6 διαμορφωμενη σε παλμετα.
    Εχω όμως ενα σοβαρο προβλημα με την γονιμοποιηση.
    επικονιαστες εχω μπουρλα ενα αγριο που το προτεινει ο δημιουργος της ποικιλίας και καποιες ποικιλιες απο 1-2 δενδρα διαφορα.
    Εχουνε τέσσερις μέρες αποκλιση απο την βασική ποικιλία με ολέθρια αποτελεσματα όπως καταλαβαίνετε.
    Στην έδεσα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα;;;
    Υπάρχουν λύσεις;;;
    Εαν θέλετε στειλτε μου email να επικοινωνησουμε και τηλεφωνικά.
    Σαργιωτης βασίλης vasargi@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΓΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

      Διαγραφή
  2. εχω κτημα στην Αγια Λαρισας αρδευομενο θελω να βαλω κερασιες σε μονοκλωνο θελω να μου προτεινετε υποκειμενο και αυτογονιμες ποικιλιες ευχαριστω email oikathanasios@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω 5 στρέμματα ποτιστικό χωράφι χέρσο ...τμήμα του καλλιεργούσα περιστασιακα ζαρζαβατικά διάφορα.Είναι πλέον καθαρό και έτοιμο να φυτευθεί.Κερασιές είναι η επιθημητή καλλιέργεια μα μπερδεύτηκα με τις επιλογές καλλιέργειας και ποικιλιών που υπάρχουν.Τα χώματα δεν είναι βαριά ,στραγγίζουν η περιοχή δεν έχει αέρηδες έντονους βρίσκεται στην επαρχία Αγιάς.Η βασική μου ερώτηση είναι αν η παλμέτα είναι η καλύτερη λύση για την καλλιέργεια της κερασιάς στο χτήμα μου.Παλμέτα ή ελεύθερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΚΙΖΕΛΑ ΠΑΛΜΕΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΠ Η ΜΑΞΙΜΑ ΚΥΠΕΛΟ Η ΚΥΠΑΡΙΣΑΚΙ

      Διαγραφή
  4. Γεια σας, βλεπω στο youtube βιντεάκια με τον αμερικάνο που διαμορφώνει τα κεράσια σε θαμνάκι τύπου "KGB". Ποια είναι η γνώμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να θείξω την εγκυρότητα του επιστήμονα, διαφωνώ με το KGB γιατί δεν γνωρίζω πως θα εξελιχτεί μετά από λίγα χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Ούτε και με την διαμορφωση σε ισπανικό θάμνο να μην προσπαθήσω? Για να κερδίσω όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρουν? Το Ιστιτούτο Φυλλοβόλων δεν είανι αρνητικό σε αυτό το σύστημα. Ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Το σύστημα διαμόρφωσης σε ισπανικό θάμνο είναι πάρα πολύ καλό. Και μπορεί να γίνει σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες.

      Διαγραφή
  5. ποσα συρματα στηριξης χρειαζεται το μονοκλωνο gizela 6 σε παλμετα?εκτος απο τον κορμο πανω στο συρμα πρεπει να δενοντε και τα κλωναρια?αν οχι ,,,για πιο λογο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ CAP6 ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΛΜΕΤΑ ΦΡΑΧΤΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή