Video


Περισσότερες

Η γονιμοποίηση στην καλλιέργεια της κερασιάς

Ένα άρθρο του : spagric | 9 Μαρτίου 2013 | 9 Σχόλια
Έχει γίνει το πιο Must θέμα όλων των συζητήσεων. Η γονιμοποίηση στα κεράσια είναι μια σημαντικότατη διαδικασία, η επιτυχία της οποίας κρίνει και την συνολική επιτυχία της καλλιέργειας. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω ποιοι είναι οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμοποίηση στο κεράσι . Έτσι ο καθένας που θα διαβάσει αυτό το άρθρο θα γνωρίζει 5 πράγματα για την σωστή επιλογή ποικιλιών. 

Η κερασιά, γενικά, είναι ένα είδος αυτόστειρο. Δηλαδή, η γύρη του φυτού ΔΕΝ γονιμοποιεί την ίδια ποικιλία αλλά γονιμοποιείτε από κάποια άλλη. Στο παρελθόν μία τυχαία γενετική μετάλλαξη δημιούργησε μία αυτογόνιμη ποικιλία την Stella, η οποία είναι και γονέας ή πρόγονος όλων των γνωστών αυτογόνιμων ποικιλιών. 

Η αυτοστειρότητα της κερασιάς οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και για την ακρίβεια σε κάποια αλληλόμορφα γονίδια που έχουν γαμετοφυτική έκφραση. Αυτές οι θέσεις ονομάζονται S αλληλόμορφα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 19 διαφορετικά τέτοια γονίδια τα οποία φυσικά υπάρχουν ανά δύο σε κάθε ποικιλία. Ο συμβολισμός γίνεται με το S ακολουθούμενο από δείκτη ένα νούμερο. Συνολικά υπάρχουν 24  ομάδες ασυμβατότητας δηλαδή όσες ποικιλίες είναι στην ίδια ομάδα δεν γονιμοποιούνται μεταξύ τους. Ειδικότερα θα πρέπει να υπάρχει διαφορά σε τουλάχιστον ένα S αλληλόμορφο γονίδιο. Για παράδειγμα αν η μία ποικιλία π.χ. ρεγκίνα που έχει S1S3 μπορεί να γονιμοποιηθεί από τη Kordia (Attica), που έχει S3S6, καθώς υπάρχει τουλάχιστον ένα διαφορετικό αλληλόμορφο αλλά και συνανθίζουν ,όμως δεν μπορεί να γονιμοποιηθεί από την Cristallina γιατί είναι στην ίδια ομάδα. 

Εικόνα 1. Η ποικιλία S1S2 δεν γονιμοποιεί των εαυτό της αλλά γονιμοποιεί τις άλλες δυο ποικιλίες που ανήκουν σε διαφορετικό group. 

Η δεύτερη παράμετρος είναι η εποχή άνθισης, δηλαδή οι δύο ποικιλίες θα πρέπει να ανθίζουν τις ίδιες ακριβώς ημέρες ειδάλλως δεν αρκεί να συνδυάζονται μόνον γενετικά. 

Πίνακας 1. Γενότυποι ασυμβατότητας στην καλλιέργεια της κερασιάς (Bekefi Zs. 2006. Review of sweet and sour cherry incompatibility. Int. J. of Hort. Science. 12(2):111-116.)

Θεωρητικά ο παραπάνω πίνακας είναι ότι πιο έγκυρο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, παρά της συνεχείς προσπάθειες του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας δεν έχει βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να αναλύσουμε και να αναγνώσουμε τα S αλληλόμορφα των ελληνικών ποικιλιών π.χ. Μπακιρτζέικα.

Συμπερασματικά, όσες ποικιλίες είναι στο ίδιο Group δεν αλληλοεπικονοιάζονται αλλά επικονοιάζονται με όλες τις υπόλοιπες που συνανθίζουν μαζί τους. 


Κατηγορίες :

Διαφημιση

9 Σχόλια: στο άρθρο "Η γονιμοποίηση στην καλλιέργεια της κερασιάς"

  1. τα μπακιρτσεικα ειναι s3s4 http://www.pomologyinstitute.gr/files/ergasies/BakirtzeikaAGreekSweetCherryCultivar.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν δυο ποικιλιες εχουν και τα δυο αλληλομορφα διαφορετικα και συνανθιζουν τοτε γονιμοποιουνται και οι δυο 100% αν εχουν ενα κοινο 50%. οι αυτογονιμες ποικιλιες γονοποιουν ολες τις ποικιλιες με τοις οποιες συνανθιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την καλημερα μου ...
    ετσι λοιπον εξηγουνται πολλα πραγματα λοιπον.!!!
    ευχαριστουμε για τις σχετικες πληροφοριες και σε ολους τους καλους φιλους εδω,και σε σενα spagric,[αν και ο πινακας ειναι δυσδιακριτος ακομα και φορωντας τα γυαλια μου].παρ ολα αυτα μας διαφωτισες αρκετα.
    εγω προσωπικα με μια εμπειρια αρκετων ετων,θα προτεινα στον κοσμο του φορουμ παντα να καταθετει αληθινες αποψεις ,και να μην ενθουσιαζεται με μια καλλιεργεια μονο,αλλα να μοιραζει τον κινδυνο σε τρεις-τεσσερις τουλαχιστον...
    γιατι μολις θα γινει ενα κτημα με πολυ κοπο και μετα απο χρονια,θα ερθει και η φυση με την σειρα της να μας διαψευσει και να μας προβληματισει για τις υποτιθεμενες σωστες αποφασεις μας πανω στον αρχικο μας σχεδιασμο...
    διασπαση κινδυνου λοιπον [εχω αλλαξει στο παρελθον,απο μηλα-κερασια-ροδακινα-σταφυλι αμασι- και ξανα ροδακινα]και χρηματα μπορουν να δωσουν ολα τα φρουτα,αρκει να κανουμε καλο σχεδιασμο με τις ιδιαιτεροτητες της καθε περιοχης...
    ..........................................................................................................................matrix7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε παιδια τα χαρτιτζαιναν δεν τα βλεπω στον πινακα...
    αυτα τι νουμερα αλληλομορφα εχουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι στο Group I με αλληλόμορφα S1S2 και αναφέρεται ως Stark Hardy Giant.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω φιλε μου,,,
      εισαι ωραιος!!!

      Διαγραφή
  5. Αν αναρτούσατε και εναν πίνακα με τις ομάδες ανθοφορίας των ποικιλιων που καλλιεγούνται στην χώρα μας (αν υπάρχει). θα βοηθούσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για τα τραγανά ξέρει κανείς αλληλόμορφα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή