Video


Περισσότερες

Οδηγίες για την επιλογή ποικιλιών Κερασιάς

Ένα άρθρο του : spagric | 27 Φεβρουαρίου 2013 | 45 Σχόλια
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αρχίσει μαζικές φυτεύσεις κερασιάς, ειδικά από νέους γεωργούς που επιθυμούν την παραγωγή ενός προϊόντος με υψηλή αξία. Εμείς στην Agro-help.com κατακλυζόμαστε από μηνύματα και ερωτήσεις που αφορούν την καλλιέργεια της Κερασιάς. Πολλές από τις ερωτήσεις αφορούν τις ποικιλίες, καθώς οι περισσότεροι έχουν μπερδευτεί με την επιλογή της ποικιλίας. Ακούγονται συνεχώς διφορούμενες απόψεις για την κάθε ποικιλία π.χ. άλλος λέει η Φεροβία είναι πολύ καλή και παραγωγική και άλλος που την φύτεψε έχει δέκα χρόνια και κεράσι δεν είδε. 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα επικρατεί ένα χάος όπου αρκετοί φυτωριούχοι προτείνουν ότι θέλουν (ή ότι φυτά τους περισσεύουν) οπουδήποτε και στον οποιοδήποτε. Με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν φυτέψει κεράσια και αυτά να μην παράγουν ποτέ.

H agro-help.com θα σας προτείνει μερικές οδηγίες για την επιλογή της ποικιλίας:

1) Μην θεωρείτε πάντα σωστά τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας όπως αυτά αναφέρονται στο Ίντερνετ και στα περιοδικά των φυτωρίων, γιατί πολλές φορές αυτά τα στοιχεία είναι αντιγραφή από τους δημιουργούς της ποικιλίας οι οποίοι είναι από το εξωτερικό σε μέρη με διαφορετικό υψόμετρο και κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα μπορεί να αναφέρεται ότι η άνθηση είναι 25 Μαρτίου και στην Ελλάδα σε μία πεδιάδα να ανθίζει 15 Μαρτίου και ειδικά αν πρόκειται για σταυρογονιμοποιούμενη ποικιλία αυτό είναι καταστροφικό γιατί πολύ πιθανόν να μην συνδυάζεται με τον επικονοιαστή. 

2) Μην φυτεύτετε μία ποικιλία γιατί την είδατε κάπου και σας άρεσε, διότι μπορεί σε εσάς να μην συμπεριφερθεί το ίδιο π.χ. Η φεροβία είναι πολύ καλή ποικιλία σε μεγάλα υψόμετρα αλλά στον κάμπο βγάζει μόνο φύλλα (τις περισσότερες φορές)!!

3) Αν την περίοδο της ανθοφορίας 15 Μαρτίου - 5 Απριλίου επικρατούν συνήθως άστατες καιρικές συνθήκες στις τοποθεσίες που θέλετε να φυτέψετε τότε επιλέξτε αυτογόνιμες ποικιλίες

4) Αν δεν έχετε άφθονο νερό άρδευσης στα κτήματα σας αποφύγετε τα υποκείμενα τύπου Γκιζέλα

5) Μην επιλέγετε αυτογόνιμες ποικιλίες σε υποκείμενα Γκιζέλα 5 και 6. Αν έχετε φυτέψει είδη τότε μετά τον 4ο χρόνο πρέπει να εφαρμόσετε κοντοκλάδι. 

6) Επιβεβαιώνεται πάντα τους συνδυασμούς των ποικιλιών από επιστημονικά έγκυρες πηγές (π.χ. Ινστιτούτο φυλλοβόλων δένδρων Νάουσας). Ακόμη, φυτεύεται δύο διαφορετικές ποικιλίες επικονοιαστών αν δεν είστε σίγουροι για την επιτυχία του συνδυασμού. (π.χ. early bigi μαζί με λαπέν και Burlat)

7) Αν πρόκειται να κάνετε μεγάλη επένδυση τότε ζητήστε την άποψη αρκετών παραγωγών και γεωπόνων. 

8) Αν τα αγροκτήματα είναι μεγάλα (άνω των 5 στρεμμάτων) τότε να επιλέγετε δύο ποικιλίες (η μία αυτογόνιμη).

9) Προσοχή, οι αυτογόνιμες ποικιλίες είναι επιρρεπής στις προσβολές από Μονίλια και στην εμφάνιση μικροκαρπίας από μεγάλο φορτίο. 

10) Μην προσπαθείτε να διαμορφώσετε τα δένδρα σας σε διαμόρφωση μονόκλωνου όταν είναι σε υποκείμενο ΜΑΧΜΑ14 , ΜΑΧΜΑ 60 και CAB γιατί δεν θα μπορέσετε να τα τιθασεύσετε (θα γεμίζει ο τόπος ξύλο). 

11) Τέλος, θα σας δώσω μία συμβουλή σαν φίλος και σαν γεωπόνος και κερασοπαραγωγός, Όπου ακούτε πολλά κεράσια (και ευρώ) κρατάτε μικρό καλάθι. Το κεράσι είναι επικερδές αφού το συγκομίσεις και μετά μέχρι τη συγκομιδή όμως ο δρόμος είναι μεγάλος. Υπομονή και μεράκι (και τύχη) θέλει. Η agro-help.com θα είναι πάντα εδώ για να σας βοηθήσει σε ότι θέλετε.
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

45 Σχόλια: στο άρθρο "Οδηγίες για την επιλογή ποικιλιών Κερασιάς"

  1. εχω φυτεψει πριν 4 χρονια κερασια και μια ποικιλια μου την εδωσαν "λάθος" δεν ειναι αυτη που ζητησα και αναφερεται στο τιμολογιο. μπορω νομικα να διεκδικήσω απο τον φυτωριούχο αποζημίωση για την απωλεια εισοδήματος που θα εχω για τα επομενα 4 χρονια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχως φιλε μου, καλυτερα μη σου πω τι θα παρεις...Σαν τι αδκημα θα το κατηγοριοποιησεις? Δεν οφειλεται σε ανθρωπινο παραγοντα...

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας, πριν 5 η 6 χρόνια φύτεψα μια κερασιά δεν θυμάμαι τι ποικιλία μου είπε, αυτός που την αγόρασα. Ήταν χωρίς χώμα, μόνο το ριζικό σύστημα και κανονικά το φυτό. Το περιποιήθηκα και σήμερα είναι ένα πολύ ωραίο δέντρο στον κήπο μου (με ύψος κοντά στα τρεισήμισι μέτρα ). Το περίεργο όμως είναι ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έβγαλε καμιά εικοσαριά άνθη κοντά στην βάση περίπου και όχι σε παλιά βλαστάρια και μέχρι εκεί . Τι μπορεί να συμβαίνει και δεν έχει ανθοφορία κανονική; Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται άλλο δέντρο κερασιάς κοντά του (το κοντινότερο αυτή την στιγμή είναι στα εξήντα μέτρα), αλλά αυτό λογικά θα έπρεπε να είχε σχέσει με την καρποδεσία και όχι με την ανθοφορία, έτσι δεν είναι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο πιθανόν είναι το δέντρο μην συμπληρώνει τις ώρες χαμηλών θερμοκρασιών που χρειάζεται για να ανθοφορήσει κανονικά.

      Διαγραφή
    2. O κήπος μου είναι στα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 115 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Όταν λέτε Greko το δέντρο μην συμπληρώνει τις ώρες χαμηλών θερμοκρασιών που χρειάζεται για να ανθοφορήσει κανονικά τι εννοείτε ? Ελπίζω σε απάντησή σας. Ευχαριστώ.-

      Διαγραφή
    3. Θεωρητικά στα Τρίκαλα έχει αρκετό κρύο..

      Για τις ώρες χαμηλών θερμοκρασιών υπάρχει μια λογική που λέει πως για να σχηματιστούν σωστά τα άνθη και να είναι γόνιμα, πρέπει να δέντρο να βρεθεί κάποιο αριθμό ωρών (διαφέρει από είδος σε είδος και ανάμεσα σε ποικιλίες, μπορεί να είναι 200 ώρες ή 1000 ή 1600..) σε θερμοκρασίες 0°-7° κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν σε κάποια στιγμή (πχ. τον ιανουάριο στις αλκυονίδες) η θερμοκρασία ανέβει αρκετά, ο μετρητής αρχίζει και χάνει ώρες...
      Οπότε αν βρεθείς την άνοιξη με αρκετά λιγότερες ώρες από αυτές που θέλει το δέντρο, έχεις προβλήματα στην άνθηση

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα με τον Ανώνυμο πιο πάνω για το τι είναι οι ώρες χαμηλών θερμοκρασιών. Αν κάνει αρκετό κρύο τον χειμώνα στην περιοχή σου, τότε η μη ανθοφορία οφειλεται σε ελλείψεις ιχνοστοιχείων, είτε Ψευδαργύρου, είτε Βορίου ή και συνδυασμός και των δυο.

      Διαγραφή
  4. tha ithela thn gnomi ton filon pou metexoun sthn sizitisi .
    gia thn pokoilia germersdorfer se syndiasmo me gordia h ferofia se ypokoimeno maxima kai se ypsometro peripoy800 metra.eyxaristo.
    shmeiono kai to email gia opoion ithele.hortisy@yahoo.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. tha fitepsw 1000 monoklona se xwrafi 10 strematwn.thelw na valw larian k red jaina se maxima14.to xwrafi einai se kampo alla exei varia xwmata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί μόνο 2 ποικιλίες πως είσαι τόσο σίγουρος για την επιλογή σου?

      Διαγραφή
  6. καλιμερα κωστασ απο πηλιο θελο να φιτεψο 100 κερασιεσ σκεενα .σουιτ χαρτ ειναι καλεσ ποικιλιεσ .μονοκλονο σηστιμα ι κανονικο.ευχαριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που λες δεν συνάδουν, δηλαδή η Σκήνα και η Σουιτχαρτ είναι και οι δύο αυτογόνιμες άρα δεν μπορούν να μπουν σε υποκείμενο γκιζέλα άρα δεν μπορούν να γίνουν μονόκλωνο. Φύτεψε τα σε μάχμα 14.

      Διαγραφή
    2. ειμαι νεοσ αγροτισ κε θελο να ασχολιθω με τα κερασιεσ κε με ροδακινιεσ αν μπωρισ να με ενημεροσησ τη πικηλιεσ να αγωρασο, ειμαι 500 υψομετρο για αρχη θελο 100 κερασιεσ κε 200 ροδακινιεσ τι με σημφερι κηπελο η παλμετα για περισοτερο καρπο κωστασ

      Διαγραφή
  7. εχω ενα χωραφι 10 στρεματα εχω βαλει κρεη σταρ και ερλι λορι και τζαιν ρεντ και θελω να ρωτησω κατι ακομα η φεροβια στα χαμηλα ειναι μονο φυλα ειναι 10 χρονον αν μπορεισ απαντησε σε παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η ποικιλία Φεροβία σε χαμηλά υψόμετρα δεν καρποδένει εύκολα.

      Διαγραφή
  8. καλησπερα θελο να φητεψο 100 κερασιεσ αυτογονιμεσ τη ποικιλιεσ να βαλο σε υψομετρο 400 500 υψομετρο κε σε τη σχημα. σε παρακαλο πολι να μου απαντισησ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να βάλεις ότι θέλεις δεν έχεις κάποιο περιορισμό. Για παράδειγμα, Λαπέν και Γρεις Σταρ ή Μπλακ σταρ ή Σαμπρίνα

      Διαγραφή
  9. Γειά σας. Έχω μεταφυτεύσει αγριοκερασιές σε ορεινή περιοχή του Ταυγέτου - Μεσσηνία. Η ερώτηση είναι, άν μπορώ να τις εμβολιάσω με κεντράδι απο αυτογόνιμη ποικιλία κερασιάς Σκένα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το κάνεις, αλλά υπάρχει πάντα σημαντικό ποσοστό αποτυχίας.

      Διαγραφή
  10. 8a h8ela na mou protinete mia pikilia gia krhth se xamilo ucometro 8elw na thn kanw epixirish an mporei na me voh8isete sthn epilogi euxaristw..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. tha eithela na matho an h poikilia kristalina gonimopoiitai methn larian h tsolakeikh opos ti leme emeis eyxaristo,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπραβο σας κυριε μια χαρα τα ειπατε,γιαυτο αρχισαμε να τα βγαζουμε τορα. εγο μενο λαμια και σκέφτομαι να βαλο μπουρλα...αρκει φυσικα να βρουμε καλα δεντρα, τι επικονιαστη χρειαζεται? ευχαριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικονοιαστής είναι το Van ή το Lapen απλά η Burlat σκάει πολύ, σκέψου το καλα

      Διαγραφή
    2. Σκάει πολύ απο την βροχή, προσεχε μην την πατήσεις!!!!

      Διαγραφή
  13. καλησπερα.η ποικιλια sweet early ειναι σιγουρα 100% αυτογονιμη? γιατι εδω και 4 χρονια που την εχω φυτεψει δεν μου εχει δωσει καρπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΑΧ60 2/4,5 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΏΜΗ ΣΟΥ ΣΕ ΞΕΡΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. spagric σε παρακαλω πες μου τη γνωμη σου.Θελω να φυτεψω σε υψομετρο 400μ κερασιες και ειμαι αναμεσα στην αυτογονιμη black star και στα τραγανα εδεσης με επικονιαστες τι με συμβουλευεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιατί να βάλεις τραγανά, βάλε Black star και grace star τι θέλεις να μπλέξεις με απαρχαιωμένες ποικιλίες. Να βάλεις και με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρεις.

      Διαγραφή
  16. Γιατι spargic ειναι απαρχαιωμενη ποικιλια τα τραγανα εδεσσης?Ειναι εγκλιματισμενη στο ελληνικο περιβαλλον εχει πιο νοστιμα κερασια απο τις ξενες ποικιλιες και το μονο της μειονεκτημα ειναι οτι δεν εχει ποδισκο που προτιμουν οι καταναλωτες.Επιπλεον μου ειπαν απο το ινστιντουτο φυλλοβολων οτι και τα black star σκιζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου είχα Τραγανά και σου μιλώ βάσει της εμπειρίας μου στο υψόμετρο που μου λες θα έχεις θέματα με τα τραγανά, έχουν βγει τόσες ποικιλίες γιατί να βάλεις μία που δεν θα έχει ποδίσκο

      Διαγραφή
  17. καλησπερα σασ . ειμαι νεος στο αντικειμενο τισ κερασιασ και θελω την βοηθεια σασ. θελω να βαλω καπου στα 500 δεντρα κερασιες. το κτιμα ειναι σε ενα παραλιακο χωριο τισ λαρισας 400 μετρα απο τιν παραλια , εχει αμμωδεσ χωμα βορινη και δυτικη εκθεση αερα . κατελιξα στισ εξησ ποικιλιεσ και θελω τιν γνωμη σασ SABRINA STELLA SAMBA BLACK STAR SKEENA ολα σε μαξιμα 14 .( τα κερασια προοριζοντε για λαικη οχι για εμπορα) . εκανα σωστη επιλογη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ποικιλίες που διάλεξες είναι όλες αυτογόνιμες (η samba μπορεί και όχι) και δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα στις καρποδέσεις.

      Διαγραφή
  18. geia sas de ksero pou na dimosieuso to sxolia mou sas parakalo exo provlima me to kapnodi exoun ginei diskola ta pragmata sto ktima 350 dentra ta mazeua me to xeri alla de paleuete einai para polla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καπνώδης δεν αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα φυτοφάρμακα. Σε περίπτωση προσβολής στους κορμούς από την προνύμφη συστήνουμε εφαρμογή εντομοπαθογόνους νηματώδης.

      Διαγραφή
  19. φιλε spagric σε 3 στρ θα φυτεψω early bigi για πρωιμα λαπεν για μεση και σκινα για οψιμα ποια η γνωμη σου για αυτες τις ποικιλιες; ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. geia sas...ta tsolakeika einai kalh poikilia gia pedina edafh?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σας Ανανεώνω το κτήμα μου σε Φθιώτιδα (κωσταλεξι-φραντζη) υψόμετρο έως 50 μέτρα Είχα μπορλά και χαρτιτζιάν τι ποικιλίες θα μπορούσα να βάλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, μπορείς να βάλεις μία αυτογόνιμη μεσοπρώιμη ποικιλία ή να βάλεις πάλι μία πρώιμη με επικονιαστή. Lapen και Grace star έχουν καλά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
  22. Γεια σας, κάνω και εγώ την πρώτη προσπάθεια μου με τα κεράσια. Οι ποικιλίες που επέλεξα μετα από πολλές ερωτήσεις σε παραγωγούς και φυτωριούχους κατέληξα στις Grace Star, Black Star και Lapins σε cab6. (υψόμετρο 100μ.). Θα έπρεπε να προσέξω κάποια ιδιαιτερότητα σε κάποια ποικιλία? Λέω να τα βάλω σε χαμηλό κυπελλάκι 2,5 επί 4,5 μέτρα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φύτεψα σε υψόμετρο 200 μέτρων από την θάλασσα στο ανατολικό πήλιο 25 δένδρα blackstar και 25 gracestar έκανα καλή επιλογή;;είναι ενός έτους περίπου και τα ποτίζω με αμμωνία για καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη...επίσης είναι αποδοτικά σε καρπό;;;και ποτέ βάση λογικής και σωστής περιποίησης πρέπει να μου δώσει παραγωγή;;;ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. γεια σας εχω βαλει 120 δεντρα big star..ξερω οτι ειναι οψιμη ποικιλια και οτι ο καρπου ειναι πολυ μεγαλος, δεν εχω παρει διγματα ακομα τα δεντρα ειναι μικρα 2χρονων σε υποκειμενο μαξιμα 14 αποστασεις 5-5.αν το εχει δει καποιοσ και εχει δοκιμασει τον καρπο του ας μου απαντησει..ευχαριστω


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. γεια σας έχω φυτέψει σε υψόμετρο 600 μέτρων στην αχαια σε κτήμα επικλινές που βλέπει θάλασσα δυο ποικιλίες [γερμανικό και φράουλα ] θα ήθελα την συμβουλή σας με τι ποικιλία να συνεχίσω ώστε να ταιριάζει και να είναι παραγωγικές και εμπορεύσιμες. ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. γεια σας, εχω φυτεψει σε υψομετρο 30m στον καμπο βεροιας τις εξης 7 ποικιλιες. early lory, erly star ,τσολακεικα, κρυσταλινια sambas και prime giand. το κτημα ειναι 9 στρεμματα. τα σχολια σας παρακαλω θα μου ητανε πολυ χρησιμα. ευχαριστω εκ τον προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή