Video


Περισσότερες

Η διαχείριση υδατανθράκων στα δένδρα

Ένα άρθρο του : spagric | 23 Μαρτίου 2012 | 5 Σχόλια
Τα οπωροφόρα δένδρα και κυρίως τα φυλλοβόλα είναι πολύπλοκοι και εξελιγμένοι οργανισμοί. Τα δένδρα μας μετά την παραγωγή που μας δίνουν δεν κάθονται και περιμένουν το χειμώνα, αλλά εργάζονται ακατάπαυστα για την παραγωγή αποθησαυριστικών ουσιών. Οι ξυλώδεις παλαιοί κλάδοι και βραχίονες εκτός από την στήριξη και την μεταφορά των ουσιών μέσω των ηθμαγγειώδων δεσμίδων τους χρησιμεύουν και στην αποθήκευση υδατανθράκων που θα απαιτηθούν από την νέα βλάστηση και ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. 

Η αποθήκευση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για μία εύρωστη και γόνιμη ανθοφορία. Έτσι είναι απαραίτητο να βοηθάμε το δένδρο μας ώστε να αποθηκεύει όσο περισσότερους υδατάνθρακες γίνεται. Στην έναρξη της βλαστικής περιόδου οι υδατάνθρακες υδρολύονται και μεταφέρονται στις θέσεις που απαιτείται ενέργεια και που λόγο της έλλειψης φύλλων δεν υπάρχει ακόμα φωτοσύνθεση. Άρα ουσιαστικά από την στιγμή της έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι και την  δημιουργία των πρώτων φύλλων για την έναρξη της φωτοσύνθεσης το φυτό μας τρώει από τα "έτοιμα". 

Πως όμως μπορούμε να βελτιώσουμε την διαδικασία αυτή;

Η σημαντικότερη ενέργεια είναι η σωστή χρονικά και ποσοτικά λίπανση. Ειδικά τα μεγάλα δένδρα που είναι πολύ παραγωγικά πρέπει να λιπαίνονται κάθε χρόνο, τουλάχιστον με άζωτο. Για παράδειγμα, τα βερύκοκα που η παραγωγή τους είναι σχετικά πρώιμη πρέπει να λιπαίνονται ελαφρώς μετά τη συγκομιδή ενώ ή άρδευση τους πρέπει να μειωθεί σταδιακά. Το ίδιο ισχύει και για τα κεράσια με τι διαφορά όμως ότι στα νέα υποκείμενα δεν πρέπει να σταματάει η άρδευση καθόλου. Είναι σημαντικό στις πρώιμες παραγωγές να μην παρατάμε την φυτοπροστασία των δένδρων μετά τη συγκομιδή αλλά να διατηρούμε το φύλλωμα σε υγιή κατάσταση, ώστε να είναι παραγωγικό σε υδατάνθρακες.

Μία άλλη ενέργεια που ενισχύει σημαντικά την αποθήκευση είναι η απομάκρυνση των λαίμαργων ζωηρών βλαστών το καλοκαίρι, προσοχή όχι των καρποφόρων. Αν αφήσουμε τους λαίμαργους αυτούς βλαστούς επάνω στο δένδρο μέχρι το χειμερινό κλάδεμα τότε όταν τους κλαδέψουμε το χειμώνα θα πετάξουμε, ουσιαστικά, υδατάνθρακες που αποθηκεύτηκαν στους άχρηστους λαίμαργους βλαστούς. Η ενέργεια αυτή βελτιώνει τον φωτισμό και τον αερισμό του δένδρου μας. 

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψεκασμός με ουρία τον Σεπτέμβριο βοηθάει σημαντικά στην αύξηση των υδατανθράκων και αυξάνει την αντοχή των οφθαλμών στο κρύο. 

Η διαδικασία που σας εξήγησα παραπάνω είναι ένα κομμάτι της φυσιολογίας του δένδρου και βιοχημικά είναι πολύ πολύπλοκη, το άρθρο αυτό προσπαθεί να σας κατατοπίσει χωρίς να εισέρχεται σε δυσνόητες θεωρίες. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

5 Σχόλια: στο άρθρο "Η διαχείριση υδατανθράκων στα δένδρα"

  1. polh kalo to athro sas....alla tha ithela na kano mia episimansh. sta rodakina an aferesoume tous lemargous blastous me kladeytirh dimiourgoume kola sta dentra giayto kalhta ra na ta spazoume ta kladia kai na ta afhnoume pano sto dentro...oso gia ta mhla yparxh farmako pou den afinh na megalosoune oi lemargoi blastoi (regalis)...kai sta kerasia ta aferoume kata thn sygomidh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορεί σε μερικές ποικιλίες να έχουμε κόλλα στις τομές, εγώ που βγάζω χρόνια τα λαίμαργα με κλάδεμα δεν έχω προβλήματα, πετυχαίνω πολύ καλό κόκκινο χρώμα και μειωμένες προσβολές από μονίλια.

      Διαγραφή
  2. σε τι ποσοτητα πρεπει να βαλουμε ουρια για διαφυλικο στα κερασια και μπορει να εχουμε προβλημα αν η ξυρασια συνεχυστει μεχρι το Σεπτεμβριο και δεν εχουμε μεγαλη δυνατοτητα αδρευσης. Επισης αν αφερεσουμε τα λεμαργα στα κερασια το καλοκαιρι βογθαμε το δεντρο να αντεξει στη ξυρασια ή επιδυνονουμε την κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, η δοσολογία κυμαίνεται από 3-6 κιλά ανά τόνο ψεκαστικού διαλύματος. Όσο αφορά την ξηρασία αν το υποκείμενο σου δεν είναι τύπου gizela ή ΜΑΧΜΑ τότε αν ποτίζει κάθε 10-12 μέρες δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά αν είναι αυτά που ανέφερα τότε πρέπει να ποτίζει κάθε 8 μέρες τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  3. αν δεν εχουμε δυνατοτητα αδρευσης μπορουμε να ψεκασουμε με ουρια το Οκτομβριο αμεσως μετα τις πρωτες βροχες, θα εχουμε καποιο αποτελεσμα ή ειναι αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή