Video


Περισσότερες

Χρήση χημικών για αντιμετώπιση της ζημιάς από παγετούς στις ροδακινιές

Ένα άρθρο του : spagric | 28 Φεβρουαρίου 2012 | 11 Σχόλια
Ο φετινός χειμώνας ήταν θεωρητικά ένας πολύ καλός, για τα οπωροφόρα. Είναι πλούσιος σε ψυχροώρες, υετό και χωρίς αλκυονίδες ημέρες που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τα δένδρα και να τα ξυπνήσουν νωρίτερα κινδυνεύοντας έτσι από τους παγετούς. Ο επόμενος μήνας είναι καθοριστικός για την επιτυχία της ανθοφορίας και τη γονιμοποίηση. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ανοιξιάτικοι παγετοί καταστρέφουν τα άνθη με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής. 

Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, ως ένα σοβαρός επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα είχε ερευνήσει την προηγούμενη δεκαετία τρόπους για την μείωση της ζημιάς από παγετό με χρήση χημικών ουσιών. Τα αποτελέσματα των ερευνών αν και χρίζουν περαιτέρω έρευνας είναι ενθαρρυντικά και μπορεί να βοηθήσουν τους παραγωγούς για τη μείωση αυτών των καταστροφών. 

Προσπαθώντας να κάνουμε το άρθρο μας πιο απλό θα αποφύγουμε να αναλύσουμε όλο το επιστημονικό άρθρο, αλλά θα σας αναφέρουμε μόνο τα σημαντικά ευρήματα. 

Η χρήση της ουρίας στο τέλος του φθινοπώρου αλλά πριν την ανθοφορία φαίνεται να μειώνει αρκετά τα ποσοστά ζημιάς από παγετούς στην άνοιξη.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας όμως αφορούν τη χρήση χημικών μετά τον παγετό. Ειδικότερα, βρέθηκε ότι ο ψεκασμός με γιββερρελλίνη 10ppm, captan 0.75% ή benlate 0,6% και πινολλίνη 0,1%  μείωσε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% την ζημιά από τον παγετό σε σχέση με τους μάρτυρες. Ο ψεκασμός έγινε 9-10πμ την επομένη του παγετού.

Τα παραπάνω σκευάσματα είναι σχετικά φθηνά και χρησιμοποιούνται εκείνη την περίοδο στη ροδακινιά. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ένα ειδικό γεωπόνο. 

Το άρθρο του ινστιτούτου αποτελεί μόνον μια επιστημονική έρευνα, δεν διαβεβαιώνει ότι θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα, καθώς μπορεί να είναι ισχυρότερος ο παγετός ή να συντελέσει κάποιος άλλος παράγοντας στην αύξηση της ζημιάς.


Πηγή:
Τσιπουρίδης Κ., Χατζηχαρίσης Ι., Γκουντάρας Α., Παυλίνα Δρογούδη. Χρήση χημικών ουσιών για την αντιπαγετική προστασία της ροδακινιάς. Πρακτικά 21ου συνεδρίου ΕΕΕΟ. Ινστιτούτο φυλλοβόλων δένδρων Νάουσας. 

Διαφημιση

11 Σχόλια: στο άρθρο "Χρήση χημικών για αντιμετώπιση της ζημιάς από παγετούς στις ροδακινιές"

  1. Kapoio proliptiko print to pageto gia ton karpo kai thn an8foria uparxei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανάλογα την καλλιέργεια πάντα. Έχει βρεθεί ότι η ουρία ψεκασμένη το φθινόπωρο βελτιώνει την αντοχή στο ψύχος της ροδακινιάς και κερασιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ηθελα ναβσας κανω 3 ερωτησεις

    1) Εχω μια καισια μεγαλη στο σπιτι και αν κρινω απο το μεγεθος της θα επρεπε να εχει αυξημενη παραγωγη,σε αντιθεση καρπιζει πολυ λιγο.Την ιδια αρρωστια κολλησε και η κερασια.
    Ενω αναπτυσσει ενα κλαδι της,αρχιζει και ξερενεται. εχει κλαδια τα οποια ειναι καλα(στο αρχικο τους τμημα) στη συνεχεια ειναι ξερο και μετα παλι χλωρο.
    μπορειται να μου συνιστησετε καποιο φαρμακο;

    2) εχω μια γαρδενια με μπουμπουκια, η οποια βγαζει κατι λωριδες σαν βαμβακι και οταν φτασει στο μπουμπουκι πεφτει με αποτελεσμα να μην προλαβαινει να ανοιξει κανενα

    3) μεσω ποιανου email μπορουμε να επικοινωνησουμε μαζι σας;

    Σας ευχαριστω παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, η καισιά σου μπορεί να μην καρπίζει για πολλούς λόγους μερικοί από τους οποίους δεν οφείλονται σε παθογόνα αίτια. Αν έχει πολλά άνθη και μετά αυτά καφετιάζουν και πέφτουν τότε πρόκειται πιθανότατα για την μονίλια του άνθους η οποία προσβάλει και την κερασιά. Ψεκάστε δύο φορές με thiram στην ανθοφορία και θα μειωθεί το πρόβλημα. Τα κλαδιά που ξηρένονται μπορεί και πάλι να έχουν αιτία τη μονίλια. Η γαρδένια που λογικά προσβάλλεται από κάποιο είδος βαμβακάδας πρέπει να μας στείλετε φωτογραφίες για να κάνουμε πιο συγκεκριμένη εκτίμηση. Το εμαιλ μας είναι email@agrohelp.com

      Διαγραφή
  4. Μπορειτε να μας πειτε ποσο περιπου θα κοστισει αν θελει καποιος να διαφημιστει στην ιστοσελιδα σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email και θα σας στείλουμε μια προσφορά.

      Διαγραφή
  5. Στελνω μηνυμα στην παραπανω διευθυνση και μου ερχεται ως απαντηση οτι το μηνυμα δε μπορει να παραδοθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η χρήση των σκευασμάτων πρέπει να γίνει συνδυαστικά; δηλαδή στο βυτίο βάζουμε απ'ολα, και καπταν και γιββερρελίνη και πινολλίνη. Επίσης θα ήθελα να μου πεις και τις ποσότητες για ένα βυτίο ενός τόνου.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα
    Εχω ενα κτημα στο πήλιο κοντά σε θαλασσα οπου απο χρονια προσπαθώ να καλλιεργησω ροδακινα και βερυκοκα χωρις ομως επιτυχια. Ενω τα δενδρα αναπτυσσονται κανονικά ουδέποτε ανθιζουν.Αντιθετα οι πορτοκαλιες, μανδαρινιες,λεμονιες και μια δαμασκινια που επισης υπαρχει στην περιοχη δεν εχουν προβλημα και ανθιζουν κανονικά.
    Μηπως γνωριζετε αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζει κάποιος το ακριβέστατο πρόγραμμα ψεκασμών που γίνεται στην ροδακινιά, (στην περιοχή της Πέλλας για παράδειγμα), για τους εχθρούς (ανάρσια,καρπόκαψα, Myzus persicae Πράσινη αφίδα, Τετράνυχος, Pseudaulacaspis pentagona ΒΑΜΒΑΚΑ∆Α ΤΗΣ ΡΟ∆ΑΚΙΝΙΑΣ, Φυλλοδετες) και για τις ασθένειες (μονίλια,εξώασκος,ωίδιο,κορύνεο). Θα ήθελα εάν είναι δυνατόν ακριβής ημερομηνίες (π.χ από 16- 22 νοεμβρίου --> ψεκασμός με τάδε δ.ο για καταπολέμηση ανάρσιας.. επανάληψη με το ίδιο ή διαφορετική δραστική μετά από 15 μέρες.. (κάπως έτσι)). Είναι για μια εργασία που επρόκειτο να κάνω και είναι απαραίτητο να μάθω από έμπειρους γεοπόνους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα το πρόγραμμα ψεκασμών για τα παραπάνω έντομα & ασθένειες). Θα πρέπει οι δ.ο να βρίσκονται σε ισχύ αυτήν την περίοδο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή