Video


Περισσότερες

Εξοικονόμηση καυσίμων κατά το όργωμα

Ένα άρθρο του : Greko | 27 Ιουλίου 2011 | 0 Σχόλια
Οι αγρότες χρησιμοποιούν τόνους καυσίμων κάθε χρόνο με σκοπό να καλλιεργήσουν την γη και όλα αυτά τα καύσιμα μεταφράζονται σε έξοδα.

Ερευνητές από το Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials IWM στο Freiburg ανακάλυψαν τον τρόπο για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων κατά το όργωμα. Χρησιμοποίησαν υνιά τα οποία ήταν επενδυμένα με DLC (Diamond-like carbon), άνθρακας βασικά που μοιάζει διαμάντι, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για να προστατέψει τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Λόγω του ότι το υλικό αυτό μπορεί και εισχωρεί στο έδαφος με μεγάλη ευκολία, το αποτέλεσμα ήταν η στην πτώση στην κατανάλωση καυσίμων. Γύρω του 50% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για το όργωμα χάνεται λόγω της τριβής μεταξύ του υνιού και του εδάφους. Με την χρήση αυτού του υλικού η τριβή μειώθηκε στο μισό. Μειωμένη κατά 30% ήταν και η δύναμη που απαιτείται από τον γεωργικό ελκυστήρα για να οργώσει. Μικρότερη δύναμη από τον γεωργικό ελκυστήρα, σημαίνει και μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.

Άλλα θετικά της επένδυσης με DLC είναι ότι κάνει τα υνιά πιο ανθεκτικά στην διάβρωση και την φθορά. Όμως τα υνια πρέπει να είναι επίσης και λίγο ελαστικά έτσι ώστε να μην σπάνε εύκολα όταν χτυπήσουν κατά λάθος καμιά πέτρα. Το DLC ακόμη βρίσκεται υπό δοκιμασία, αλλά στόχος της έρευνας είναι οι αγρότες να μπορούν να οργώσουν για τουλάχιστον 20 Km πριν να αρχίσει να φθείρεται η επένδυση.



Εικόνα: Κανονικό υνί (πάνω αριστερά) και επενδυμένο υνί με DLC (κάτω αριστερά) μετά από όργωμα ίδιας απόστασης

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: