Video


Περισσότερες

Φυτικά παρασκευάσματα στη βιολογική γεωργία

Ένα άρθρο του : Greko | 24 Μαΐου 2011 | 3 Σχόλια
Η χρησιμοποίηση φυτικών εκχυλισμάτων ήταν ανέκαθεν μέρος της παραδοσιακής γεωργίας. Στην σύγχρονη γεωργία των χημικών λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αρκετά από αυτά, απλά ξεχάστηκαν. Με την σημερινή στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα, η χρησιμοποίηση τους από των παραγωγό βιολογικής γεωργίας είναι απαραίτητη.

Ουσίες που περιέχουν τα φυτά, εάν αυτές εκχυλιστούν, μπορεί να έχουν αποτελεσματική δράση εναντίον εντόμων όπως αφίδων, αλευρώδη κτλ, ενώ άλλες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν δυναμωτικά των φυτών ή λίπασμα. Σας παραθέτουμε μερικά από τα φυτά, πως μπορείτε να παρασκευάσετε εκχυλίσματα από αυτά και που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.


Τσουκνίδα (Urtica dioica)

Όπως αναφέρεται σε προηγούμενο μας άρθρο "Βιολογική αντιμετώπιση των αφίδων", για να παρασκευάσουμε το τσουκνιδόζουμο, τοποθετούμε τις χλωρές τσουκνίδες μέσα σε ένα βαρελάκι με 5 λίτρα νερό και τις αφήνουμε εκεί μέσα για 10 μέρες να μουλιάσουν. Έπειτα το αραιώνουμε σε αναλογία 1:5 (τσουκνιδόζουμο:νερό). Το παρασκεύασμα είναι αποτελεσματικό για ψεκασμούς ενάντια σε αφίδες, αλλά και σαν αζωτούχο λίπασμα αν ριζοποτιστεί.



Σκόρδο (Allium sativum)

Η μυρωδιά του σκόρδου απομακρύνει τα μικρά ζώα (π.χ ποντίκια) από τα φυτά μας. Για αυτό είτε φυτεύουμε περιμετρικά σκόρδα από τα φυτά μας, είτε παρασκευάζουμε εκχύλισμα και ψεκάζουμε τα φυτά μας. Παίρνουμε 500 γραμμάρια σκόρδο και το πολτοποιούμε, ακολούθως το τοποθετούμε σε 10 λίτρα ζεστό νερό για 20 περίπου λεπτά. Με το αραιωμένο 1:10 παρασκεύασμα ψεκάζουμε τα φυτά μας. Η μυρωδιά του σκόρδου μπορεί να απομακρύνει ακάρεα αλλά και αρκετά έντομα, όπως ο αλευρώδης και οι αφίδες.


Κρεμμύδι (Allium cepa)

Παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και με τα σκόρδα. Το παρασκεύασμα είναι αποτελεσματικό εναντίον μυκητολογικών ασθενειών αλλά απομακρύνει και τα ακάρεα.


Πολυκόμπι (Equisetum arvense)

Παίρνουμε ένα κιλό χλωρής βιομάζας και το τοποθετούμε σε 10 λίτρα νερό για 10 μέρες. Ακολούθως το αραιώνουμε σε αναλογία 1:5. Το παρασκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μυκητολογικών ασθενειών σε κηπευτικά, αλλά αν ψεκαστεί σε νεαρά φυτά, τα βοηθά να αποκτήσουν σκληρή επιδερμίδα (λόγω του πυριτίου που περιέχει) καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε προσβολές από έντομα.

Αρτεμίσια (Artemisia absinthium)

Τοποθετούμε 300 γραμμάρια σε 10 λίτρα ζεστού νερού για 20 λεπτά. Το αραιωμένο 1:3 παρασκεύασμα μπορέι να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σαν απωθητικό εναντίον αφίδων, ακάρεων και μυρμηγκιών.


Χαμομήλι

50 γραμμάρια από αποξηραμένα άνθη τα τοποθετούμε σε 10 λίτρα ζεστό νερό για 20 λεπτά. Τα αιθέρια έλαια, η απιΐνη και το σαλικυλικό οξύ, που περιέχονται στα άνθη έχουν δυναμωτικές ιδιότητες στα φυτά μας. Επίσης το παρασκεύασμα βοηθάει στην χουμοποίηση της κοπριάς.


Στεκούλι (Symphytum officinale)

Παίρνουμε ένα κιλό χλωρής βιομάζας και το τοποθετούμε μέσα σε 10 λίτρα νερό για τουλάχιστον 10 μέρες. Έπειτα το αραιώνουμε σε αναλογία 1:10. Το παρασκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά σαν δυναμωτικό των φυτών, αλλά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καλλίου που περιέχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε κάλλιο όπως οι τομάτες.


Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Το άρωμα του βασιλικού είναι ικανό να αποτρέψει διάφορα έντομα και τρωκτικά. Για να προστατέψουμε τα φυτά μας, το φυτεύουμε σε διάφορα μέρη εντός του λαχανόκηπου μας.


Άλλα βιολογικά παρασκευάσματα

Στάχτη: Προστασία από σαλιγκάρια
Οινόπνευμα και σαπούνι: 300mL οινοπνευμα + 50mL σαπούνι σε 10 λίτρα νερό, Προστασία από αφίδες τετράνυχους


Κατηγορίες :

Διαφημιση

3 Σχόλια: στο άρθρο "Φυτικά παρασκευάσματα στη βιολογική γεωργία"

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ?ΜΙΛΑς ΓΙΑ ΚΑΛΕΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 10 ΣΤΡ.ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΩ ΜΟΝΟΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ.ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗ ΔΤΑΜΑΣ ΤΗΛ.6946901754 e-mail mayrolefki@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζαχαράκη σας απαντήσαμε στο email

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΑΚΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ. ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (babatzanisk@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή