Video


Περισσότερες

Βακτηριακό Έλκος των πυρηνοκάρπων

Ένα άρθρο του : spagric | 29 Απριλίου 2011 | 1 Σχόλια
Σε ασθένεια μεγάλης οικονομικής σημασίας εξελίσσεται το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων. Η ασθένεια προκαλεί αποπληξία (ολική ξήρανση) δένδρων σε αρκετές νέες φυτείες αλλά και παλαιότερες. Η ασθένεια οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. persicae.

Το βακτήριο πρωτοαναγνωρίστηκε από τους Vigoroux και Blache (1967) στη Γαλλία.

Βιολογία
Το βακτήριο υπάρχει καθ όλη τη βλαστική περίοδο επάνω στους βλαστούς και στα φύλλα. Το Φθινόπωρο και από διάφορες ουλές στους βλαστούς εισέρχεται στο φυτό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές για το πως εισέρχεται η ασθένεια. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να γίνει είσοδος ακόμα και από τούς οφθαλμούς που είναι σε λήθαργο το χειμώνα. Ωστόσο ο Vigoroux (1989) διατύπωσε ότι η παγωνιά και η κρυσταλλοποίηση προκαλούν ένα υδατικό σοκ στους ιστούς της ροδακινιάς διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του βακτηρίου. Ενώ ο Luisetti (1981) απέδειξε ότι η είσοδος του βακτηρίου γίνεται ευρέως από τις τομές του κλαδέματος καθώς τα κλαδευτικά εργαλεία μεταφέρουν το παθογόνο. Στο τέλος του χειμώνα το παθογόνο εξαπλώνεται σε όλους σχεδόν τους βλαστούς τους φυτού.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα τις ασθένειας είναι πολύ χαρακτηριστικά Στους ιστούς των βλαστών και τους βραχιώνων όπου αναπτύσσεται το βακτήριο, εμφανίζεται νωρίς το χειμώνα ένας πράσινος μεταχρωματισμός που ξαφνικά γίνεται καφέ (εικόνα 2), ειδικά γύρω από του οφθαλμούς και τις βάσεις νεαρών βλαστών. Τα συμπτώματα είναι ευδιάκριτα την άνοιξη. Νεκροί οφθαλμοί και ξερά κλαδάκια (εικόνα 3) στις πιο ελαφριές περιπτώσεις και ειδικά στα κεράσια έως μερική ή νέκρωση βραχιόνων του δένδρου ή και του δένδρου ολόκληρου στις χειρότερες περιπτώσεις. Οι πιο ευαίσθητες ηλικίες στα δένδρα είναι από 3-6 χρονών.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι μόνον με προληπτικά μέτρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, καθώς δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά στη γεωργία. Το βασικότερη στάδιο της πρόληψης είναι οι ψεκασμοί κατά την πτώση των φύλλων το φθινόπωρο με χαλκό. Ακόμα πρέπει να απομακρύνονται οι προσβεβλημένοι κλάδοι και να απολυμαίνονται τα εργαλεία. Τέλος, πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα τουλάχιστον 3 φορές μέχρι το φούσκωμα τον οφθαλμών.


Εικόνα 2. Σκούρος μεταχρωματισμός που προκλήθηκε από το βακτήριο.


Εικόνα 3. Νεκροί κλαδίσκοι και οφθαλμοί που προσβλήθηκαν.

Κατηγορίες :

Διαφημιση

1 Σχόλια στο άρθρο "Βακτηριακό Έλκος των πυρηνοκάρπων"

  1. Κάποιες από τις κερασιές μου (3 ετών) έδειξαν πρόβλημα στην προσρόφηση νερού (μοιάζουν απότιστα, φύλλα μαραμένα κιτρινισμένα και μάλλον θα ξεραθούν).
    Είδα πως στον κορμό λίγο πάνω απ' το λαιμό έχουν έλκη (και κόμμι σε κάποιες περιπτώσεις) και υποψιάζομαι το βακτήριο.

    Τι μπορώ να κάνω για να σώσω αυτά τα δέντρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή