Video


Περισσότερες

Νέες καλλιέργειες, σίγουρο εισόδημα ή νέα "φούσκα χρηματιστηρίου"

Ένα άρθρο του : spagric | 1 Μαΐου 2011 | 0 Σχόλια
Η γεωργία στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναγεννιέται από τις στάχτες της. Όχι όμως με ένα λογικό ρυθμό αλλά με ένα ανώμαλο τρόπο, λόγω έλλειψης στρατηγικής και στόχων. Όλοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν κάτι, κάτι εναλλακτικό που θα τους δώσει εύκολο και γρήγορο χρήμα. Οι φήμες του καφενείου, οι απατεωνίσκοι, η ελπίδα, ο φόβος, όλα αυτά μαζί συντελούν για ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει. Φυτεύονται είδη που θα παράξουν προϊόντα με αμφίβολο μέλλον. Γιατί απλούστατα κανείς δεν έκανε συγκροτημένη έρευνα αγοράς, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τη συμπεριφορά των ειδών αυτών στην Ελλάδα, τις ασθένειες και τα προβλήματα τους. Γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και δίκτυο διανομών. Κάθε μέρα συναντώ πρώσοπα και ανθρώπου που αγωνιούν, θα τα καταφέρω με ρωτούν;

Αγαπητοί, συμπολίτες μου δεν θέλω να κόψω την ορμή σας για παραγωγή, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξουμε σε ένα βατερλό. Ήδη πολλές από τις καλλιέργειες εμφανίζουν προβλήματα παραγωγικότητας και βιωσιμότητας Η επιστημονική κοινότητα υστερεί στην τεχνογνωσία αυτών των καλλιεργειών και πολύ συνάδελφοι γεωπόνοι κινούνται στα τυφλά. Αγρότες, με τεράστια εμπειρία στο χώρο, δυσκολεύονται όταν προσπαθούν να καλλιεργήσουν τέτοιες καλλιέργειες και τις περισσότερες φορές τα παρατάν, φανταστείτε τους αστούς που ξαφνικά σκέφτηκαν να καλλιεργήσουν τα λίγα στρέμματα που τους άφησε ο παππούς στο χωριό. Δεν τους κατηγορώ, απλά του προειδοποιώ ότι έχουν να διαβούν βουνό που δεν ξέρουν πόσο ψηλά είναι η κορυφή του.

Η σύγχρονη γεωργία απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς, χειμώνα καλοκαίρι, θέλει υπομονή και αντοχή. Η εποχή των επιδοτήσεων τελειώνει, ο κλάδος θα καθαρίσει τώρα. Θα φανούν όσοι πραγματικά αξίζουν να ανταμείβονται από την γη. Η γεωργία θέλει μεράκι, γνώσεις και εμπειρία. Ο παραγωγός πρέπει να είναι ένας μικρός γεωπόνος, μόνο έτσι θα επιβιώσει. Όσο, για την πολιτεία αυτή πρέπει να δείξει πυγμή. Πρέπει να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί μεγαθήρια που θα μπορούν να εξάγουν με αξιοπιστία. Πρέπει να νομοθετηθεί η συμβολαιακή γεωργία, και να σταματήσουν να υπάρχουν οι νομάδες παραγωγοί, οι οποίοι προσπαθώντας να "σπρώξουν" την παραγωγή τους καταρρακώνουν τις τιμές.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: