Video


Περισσότερες

Η Ύστατη μάχη με το λεπιδόπτερο Adoxophyes orana (Φυλλοδέτης)

Ένα άρθρο του : spagric | 12 Απριλίου 2011 | 0 Σχόλια
Η ανησυχία είναι διάχυτη στους κόλπους των παραγωγών βιομηχανικού και επιτραπέζιου ροδάκινου. Από την έναρξη της βλάστησης και μετά παρατηρούνται πολύ πυκνοί πληθυσμοί του εντόμου Adoxophyes orana (φυλλοδέτης) στον στάδιο της προνύμφης 3ου σταδίου. Το συγκεκριμένο έντομο διαχείμασε από πέρσι όπου το Σεπτέμβριο ήταν η τελευταία επικαλυπτώμενη γενεά. Αν και η γενιά αυτή όπου και δρα τώρα δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές, διότι παραμένει εντός της φωλιάς που φτιάχνει με φύλλα του δένδρου από τα οποία και τρέφεται ελάχιστα.
Η αντιμετώπιση του εντόμου ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο, ο οποιοσδήποτε ψεκασμός είναι περιττός και ανούσιος, τα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα επαφής και στομάχου που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να ελέγξουν το συγκεκριμένο έντομο.

Η σωστή αντιμετώπιση του εντόμου και σύμφωνα με τις ορθές γεωργικές πρακτικές θα γίνει στα μέσα Μαΐου όπου και θα ωοτοκίσει το τέλειο του εντόμου (εικόνα), απαιτείται παρακολούθηση με παγίδες από περιοχή σε περιοχή. Οι νεαρές τότε προνύμφες θα τρέφονται με μεγάλο ρυθμό. Θα απαιτηθούν 3 ψεκασμοί, ένας κάθε 5 μέρες. Θα χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με διαφορετικό τρόπο δράσης, ενώ σε όλους του ψεκασμούς θα χρησιμοποιηθεί βάκιλος θουριγείας 32000. Οι δραστικές είναι οι εξής, Lamba-cyhalothrin, chlorpyriphos, methoxyfenozide (7 ημέρες μετά τη σύλληψη των ακμαίων), indocaxarb 30% κ.α.

Οι γεωπόνοι της Agro-help.com πιστεύουμε ότι δεν θα καταστεί δυνατή εκμηδένιση των ζημιών από το συγκεκριμένο έντομο. Σε οπωρώνες όπου υπάρχουν πάνω από 20 προνύμφες στο δένδρο θα έχουμε σημαντικές καταστροφές στην παραγωγή.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: