Video


Περισσότερες

Ο Φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών (Phyllocnistis citrella)

Ένα άρθρο του : Greko | 11 Απριλίου 2011 | 0 Σχόλια
Αυτή την εποχή, κάνει την εμφάνιση του και ένα έντομο που προσβάλει κυρίως την νεαρή βλάστηση των εσπεριδοειδών, ο Φυλλοκνίστης.

Ο Φυλλοκνίστης (Phyllocnistis citrella) προσβάλει κυρίως τα εσπεριδοειδή, προκαλώντας ζημιές κυρίως στα τρυφερά φύλλα των δένδρων που αρχίζουν να αναπτύσσονται τώρα την άνοιξη. Πρόκειται για είδος με πολλές γενεές, όπου συγκεκριμένα στην Κύπρο έχουν αναφερθεί μέχρι και 12 γενεές ανά έτος. 

Οι ζημιές προκαλούνται κυρίως από την προνύμφη του εντόμου, που ορύσσει την χαρακτηριστική οφιοειδής στοά (βλέπε εικόνα).  Η στοά εξωτερικά μοιάζει σαν αργυρόχρους (παραμένει μόνο η εφυμενίδα), που πλαταίνει όσο η προνύμφη αναπτύσσεται. Στο κέντρο της στοάς παρατηρείται μια μεσαία καφετί γραμμή  που οφείλεται στα αποχωρήματα της προνύμφης. 

Η καταπολέμηση του εντόμου θεωρείται ασύμφορη στα μεγάλα δεντρά, λόγω του ότι δεν προκαλεί ζημιές μεγάλη οικονομικής σημασίας. Η ζημιά πρέπει να ξεπερνά το 20% της φυλλικής επιφάνειας για να είναι απαραίτητο να επέμβουμε με ψεκασμούς.  Αντιθέτως θεωρείται αρκετά επικίνδυνο σε νεαρά δενδρύλια, που σε περιπτώσεις έντονης προσβολής μπορεί να καθηλώσει την ανάπτυξη τους.

Η Agro-Help.com προτείνει για την καταπολέμηση του εντόμου, όπου είναι εφικτό την χρήση φερεμονικών παγίδων νωρίς την άνοιξη (πριν την έναρξη της νέας βλάστησης) για παρακολούθηση του εντόμου και ψεκασμούς ή ριζοπότισμα την κατάλληλη περίοδο με imidacloprid. Καλά αποτελέσματα έδειξε και η επάλειψη του κορμού με imidacloprid. Όταν η χρήση φερεμονικών παγίδων δεν είναι εφικτή συνίσταται ψεκασμός κάθε 15 μέρες καθ όλη την διάρκεια της βλαστικής περιόδου. 

 

  
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: