Video


Περισσότερες

Ποια είναι η σωστή περίοδος λιπάνσεως των φυτών!

Ένα άρθρο του : spagric | 28 Φεβρουαρίου 2012 | 16 Σχόλια

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων για το πότε είναι η σωστή περίοδος για την λίπανση των φυτών και ειδικά των πολυετών καλλιεργειών. Στα ετήσια, η λίπανση γίνεται, όπου συμφέρει να γίνει ως βασική λίπανση πριν τη σπορά ή το φύτεμα.

Στα πολυετή δενδροκομικά είδη όμως υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποια είναι η σωστή περίοδος λίπανσης. Παρά ταύτα, ο σωστός τρόπος λίπανσης είναι η υδρολίπανση, ενώ αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε γίνεται με το χέρι στα πεταχτά κάτω από την κόμη του δέντρου.

H Agro-help.com δηλώνει ότι Δεν υπάρχει χρονικό σημείο ή περίοδος που είναι σταθερή για όλες τις καλλιέργειες. Δηλαδή, η λίπανση είναι μία τεχνική της οποία ο χρονικός συντονισμός εξαρτάται από πολλές μεταβλητές και παραμέτρους. Πότε και ποιες είναι οι απαιτήσεις του φυτού; Τι επιδιώκουμε με την λίπανση, περισσότερη βλάστηση ή καρποφορία; Ποια στοιχεία ρίχνουμε ανά εποχή;

Η λίπανση της κάθε καλλιέργειας και του κάθε αγροκτήματος πρέπει να γίνεται μόνο μετά από τη γνωμάτευση ειδικού γεωπόνου ο οποίος σύμφωνα με τις εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις θα προβεί σε γνωμάτευση και συμβουλή.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές περίοδοι ανά καλλιέργεια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν οδηγοί για τις λιπάνσεις.

Ροδακινιές - Νεκταρινιά: Η λίπανση της ροδακινιάς (εκτός των πολύ πρώιμων ποικιλιών) πρέπει να γίνεται σε 2 δόσεις. Η πρώτη φορά είναι το 1ο 15ήμερο του Μαρτίου, η λίπανση αυτή πρέπει να έχει τουλάχιστον 5-7 μονάδες άζωτο, έτσι προτείνουμε 21-0-0 ( Ν-P-Κ) Περίπου 45 κιλά το στρέμμα και η δεύτερη δόση 40 μέρες πριν την ωρίμανση ή το αργότερο μέχρι 15 Ιουλίου με ένα σύνθετο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των καρπών, 12-7-35 ( Ν-P-Κ) με περίπου 35 κιλά το στρέμμα. Δύο διαφυλλικοί ψεκασμοί βορίου και ψευδαργύρου βελτιώνουν την ευρωστία των δένδρων (να μην γίνονται αν τα σύνθετα λιπάσματα έχουν μέσα τα ιχνοστοιχεία).

Κερασιά: Η λίπανση της κερασιάς μπορεί να γίνει σε μία ή δύο δόσεις. Πιστεύουμε πως η δύο δόσεις είναι καλύτερη περίπτωση. Για την παραγωγή ποιοτικών κερασιών χρειάζονται εύρωστα δέντρα με καλό φωτισμό. Πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη δημιουργία λαίμαργων βλαστών. Αν επιλέξουν μία λίπανση το έτος τότε πρέπει να επεμβαίνουμε τις αρχές της άνοιξης με 1,5 κιλά ανά δένδρο θειικής αμμωνίας και κάθε δυο χρόνια να συμπληρώνουμε κάλιο και φώσφορο με θειικό κάλιο και υπερφωσφορικό. Από την άλλη εμείς στην Agro-help.com πιστεύουμε πως η καλύτερη λίπανση στην κερασιά έχει δύο φάσεις, αρχικά την άνοιξη συμπληρώνουμε της ανάγκες σε άζωτο με περίπου 40 κιλά το στρέμμα θειικής αμμωνίας ή Νιτρικής αμμωνίας αλλά στο φούσκωμα των οφθαλμών. Η δεύτερη φάση είναι 2 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή όπου λιπαίνουμε με 30 κιλά το στρέμμα 15-15-15 μειώνοντας συγχρόνως τις τακτικές αρδεύσεις. Το φθινόπωρο και το στο φούσκωμα των οφθαλμών απαιτούνται ψεκασμοί με διαφυλλικό βόριο για βελτίωση της γονιμότητας.

Μηλιές: Οι μηλιές έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από άλλα δενδροκομικά, έχουν υψηλές απαιτήσεις σε άζωτο που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 24 μονάδες σε πολύ παραγωγικά κτήματα. Εφαρμόζουμε λίπανση αζώτου στο τέλος χειμώνα περίπου 15 μονάδες, δηλαδή 50 κιλά νιτρική ή 80 κιλά θειική το στρέμμα και άλλες 4-5 μονάδες το καλοκαίρι με ένα υδατοδιαλυτό αζωτούχο. Κάλιο εφαρμόζουμε κάθε δυο χρόνια το χειμώνα, περίπου 50 κιλά το στρέμμα νιτρικό κάλιο 13 -0-46 (Ν-P-K) σε ότι αφορά τα ιχνοστοιχεία επεμβαίνουμε μόνο μετά από τροφοπενία.

Ακτινιδιά: Η ακτινιδιά λιπαίνεται δύο φορές το χρόνο, η πρώτη είναι την άνοιξη λίγο πριν αρχίσει το "δάκρυσμα" των δένδρων (στάζουν χυμοί από τις τομές) με πολλές μονάδες αζώτου (15-18 μονάδες), έτσι χρησιμοποιούμε ένα λίπασμα 30-10-10 με ιχνοστοιχεία σε δοσολογία 70 κιλών το στρέμμα, και η δεύτερη λίπανση θα γίνει στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρπού δηλαδή αρχές Ιουνίου με περίπου 30 κιλά το στρέμμα 12-7-36 + ιχνοστοιχεία. Προσοχή, δεν λιπαίνουμε την ακτινιδιά με διαφυλλικά λιπάσματα γιατί το φύλλο της έχει πολύ παχιά εφυμενίδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα προσλάβει, εκτός από 2-3 ψεκασμούς με ασβέστιο για την βελτίωση της μετασυλλεκτικής ζωής των καρπών.

Για περισσότερες καλλιέργειες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

16 Σχόλια: στο άρθρο "Ποια είναι η σωστή περίοδος λιπάνσεως των φυτών!"

  1. τι προτεινετε για τη λιπανση των πρωιμων ποικιλιων ροδακινιας και νεκταρινιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σπρινκ μπελ και μπινκ μπαν απο νεκταρινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Spagric Kane mou mia xarh.koita ligo sto Tiasbestio kati pou se rwtaw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν ριξω στισ αρχεσ τησ ανοιξησ θειικη αμμωνια μηπωσ τα κερασια που θα βγουν θα ειναι μαλακα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, αλλά αν θέλει πιο συγκεκριμένη απάντηση στείλε μου email το παραπάνω άρθρο θα ανανεωθεί σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα.

      Διαγραφή
  5. Θέλω να ραντίσω ροδακινιές με διαφυλλικό λίπασμα 20-20-20.Μπορώ να το δυνδιάσω με κάποιο δηλητήριο όπως chlorpyrifos ή decis;
    Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να αποφεύγεις συνδυασμούς λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων!

      Διαγραφή
  6. poia einai h swsth lipansh ths damaskhnias antelino?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να ριξω ζεολιθο η τυρφη στα ακτινιδια και τα δαμασκηνα τι απο τα δυο θα ηταν προτιμοτερο σε ενα μετριο και λιγο οξινο κτημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οταν γραφετε 3-4 μοναδες λιπασμα τι ενοειτε...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για ξερικο ελαιώνα τι διαφυλικο λιπασμα να βάλω τέλος Φλεβάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα σας παρακαλώ να κανω μια ερώτηση. Έχω κάποια σακια θεϊικής αμμωνίας τα οποία είναι παλιά και έχουν "πετρώσει". Μπορώ, αν τα διαλύσω με τρόπο, να τα κάνω διαφυλλική λίπανση σε δεντρα ροδακινιάς, ή θα προκαλέσω βλάβη στα δέντρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή