Video


Περισσότερες

Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια σε Συμβατική και Βιολογική Γεωργία

Ένα άρθρο του : Greko | 16 Φεβρουαρίου 2011 | 0 Σχόλια
Μια νέα έρευνα που εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology αναφέρει ότι ο πλυθησμός και βιοποικιλότητα των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων που ζουν στα καλλιεργήσιμα εδάφη διαφοροποιείται περισσότερο ανάλογα με την καλλιέργεια που καλλιεργείτο πριν, παρά με το αν καλλιεργήθηκε συμβατικά ή βιολογικά.

Στην έρευνα καλλιεργήθηκαν δίπλα δίπλα τεμάχια βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας επιτρέποντας έτσι άμεση σύγκριση των δυο μεθόδων. Αναλύθηκαν δείγματα από το έδαφος τον Μάρτη, τον Ιούνιο μετά την εφαρμογή λιπασμάτων (κοπριά σε βιολογική και χημικά λιπάσματα στην συμβατική) και μια τον Σεπτέμβριο μετά την εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης των εχθρών.

Παρόλο που αναμένετο τα βιολογικά λιπάσματα να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, εντούτοις βρέθηκε ότι αμέσως μετά την εφαρμογή χημικών λιπασμάτων τον Ιούνιο οδηγήθηκε σε μια πιο ενεργή κοινότητα αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων που ίσως εξηγείται στην παρουσία φωσφόρου.

Το αντίθετο όμως συμβαίνει τον Σεπτέμβριο, όπου τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια ήταν πιο ενεργά μετά την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης, αφού είναι πολύ ευαίσθητα στα τοξικά χημικά της συμβατικής καταπολέμησης.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: