Video


Περισσότερες

Τελειώνουν τα παγκόσμια αποθέματα φωσφόρου;

Ένα άρθρο του : Greko | 16 Φεβρουαρίου 2011 | 0 Σχόλια
Ένα νέο άρθρο που εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters, αναφέρει ότι αφού επανυπολογίστηκε η παγκόσμια χρήση φωσφόρου, ενός απαραίτητου συστατικού της σύγχρονης γεωργίας, τα παγκόσμια αποθέματα σύντομα θα φτάσουν σε κρίσιμα όρια και να αναμένουμε παγκόσμιες ελλείψεις. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο φώσφορος είναι και η κύρια πηγή μόλυνση σε ποτάμια, ρυάκια και λίμνες.

Οι Stephen Carpenter του πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και η Elena Bennett του McGill University αναφέρουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα φωσφόρου είναι συγκεντρωμένα μόνο σε λίγες χώρες (ΗΠΑ, Κίνα και Μαρόκο), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε πιθανές ελλείψεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο φώσφορος είναι βασικό συστατικό σε κάθε οργανισμό για την παραγωγή ενέργεια στα κύτταρα, όμως η υπερβολική χρήση φωσφόρου, έχει σαν αποτέλεσμα την απορροή του από τα χωράφια σε λίμνες και ρυάκια με αποτέλεσμα την αλματώδη ανάπτυξη άλγης (βλ. φωτογραφία) η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα του φρέσκου νερού. Μερικές φορές τα άλγη μπορεί να είναι και τοξικά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο άνθρωπο και ζώα.

Τα αποθέματα φωσφόρου, από τα οποία εξορύσσεται ο φωσφόρος, χρειάζονται πολλά εκατομύρρια χρόνια για να σχηματιστούν για αυτό απαιτείται μια πιο αποτελεσματική μεταχείριση του φωσφόρου παγκοσμίως, όπως η μεταφορά φωσφόρου από περιοχές όπου ο φωσφόρος είναι άφθονος σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη, αφαιρώντας τον φωσφόρο π.χ. από την κοπριά, χρησιμοποιώντας χωνευτές κοπριάς.

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: