Video


Περισσότερες

Το νέκταρ με φυσικές τοξίνες αποτελεί πρόβλημα για τις μέλισσες

Ένα άρθρο του : Greko | 21 Δεκεμβρίου 2010 | 0 Σχόλια
Μια νέα έρευνα από το Newcastle αποκαλύπτει πως οι μέλισσες, αν και μπορούν να μάθουν να αποφεύγουν νέκταρ το οποίο περιέχει φυσικές τοξίνες των φυτών, αλλά αναγκάζονται να το φάνε όταν δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Current Biology, οι μέλισσες οι οποίες έφαγαν κατά λάθος νέκταρ και αργότερα αρρώστησαν, αργότερα απόφευγαν την μυρωδιά των τοξικών λουλουδιών.

Γνωρίζοντας το πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για την παραγωγή, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην βελτίωση των φυτών, αφού μπορούν να κατευθύνουν την βελτίωση φυτών, στην παραγωγή φυτών τα οποία να μην παράγουν αυτές τις τοξίνες και έτσι να προστατέψουμε τις μέλισσες. 

Σε περιοχές όμως, κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου κυριαρχούν αυτά τα φυτά που παράγουν τοξίνες (π.χ. αμυγδαλιές), δεν υπάρχει εναλλακτική τροφή για τις μέλισσες, έτσι αναγκάζονται να φάνε το τοξικό νέκταρ. Αυτό, σε συνδιασμό όπου ο πληθυσμός των μελισσών παγκοσμίως είναι ήδη ευπαθής και βρίσκεται υπό πίεση, μπορεί να αποβεί κρίσιμο για την επιβίωση των μελισσών σε μια περιοχή. 



Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: