Video


Περισσότερες

Φυτά στην παραγωγή νέων φαρμάκων

Ένα άρθρο του : Greko | 3 Νοεμβρίου 2010 | 0 Σχόλια

Από παλιά ο άνθρωπος αξιοποιούσε τις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που παράγουν τα φυτά. Μερικοί επιστήμονες από το MIT, βρήκαν μια νέα μέθοδο για να αυξήσουν το σύνολο αυτών των φαρμακευτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας την γενετική μηχανική.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν στο φυτό Αγριολίτσα (βλ. φωτο), γονίδια από ένα βακτήριο, το οποίο δίνει την δυνατότητα να προστεθούν αλογόνα (στοιχεία όπως το Χλώριο και το Βρώμιο) πάνω σε μια ομάδα ουσιών που παράγει το φυτό, γνωστά σαν αλκαλοειδή. Ο λόγος είναι ότι πολλά αλκαλοειδή έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η προσθήκη αλογόνων (που συχνά προστίθενται σε αντιβιοτικά), μπορεί να κάνει τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά και να διαρκούν περισσότερο εντός του ανθρώπινου σώματος.


Η προσθήκη γονιδίων στα φυτά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά έχει ξαναγίνει, ένα γνωστό παράδειγμα από την δεκαετία του 90, είναι το καλαμπόκι που ανάπτυξαν οι  επιστήμονες για να παράγει μια πρωτεΐνη που προέρχεται από ένα βακτήριο, την εντομοκτόνο τοξίνη Bt. Όμως η μέθοδος της επιστημονικής ομάδας του MIT διαφέρει από την άποψη ότι δεν είναι μόνο μια απλή προσθήκη ενός γονιδίου το οποίο παράγει μια μόνο πρωτείνη, αλλά η αλλάγη ενός ολόκληρου μεταβολικού μονοπατιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία διαφορετικών τελικών προϊόντων. 


Ο πρωταρχικός στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι ένα αλκαλοειδές γνωστό σαν vinblastine, που χρησιμοποιείται στην θεραπία κατά του καρκίνου, όπως αυτός του λυμφώματος Hodgkin's. Το όραμα της ομάδας είναι η μετατροπή των ουσιών αυτών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η  αποτελεσματικότητα τους.

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: