Video


Περισσότερες

Γιορτές αγροτουρισμού, Γιορτές τοπικές

Ένα άρθρο του : Greko | 19 Ιουλίου 2010 | 0 Σχόλια

Κάθε χρόνο με ενδιαφέρον παρακολουθούμε να αυξάνονται συνεχώς οι τοπικές γιορτές που με διάφορα ονόματα προβάλουν τις τοπικές ομορφιές (φυσικές και πολιτιστικές), την τοπική παραγωγή και τις τοπικές υπηρεσίες της περιοχής τους.
Επήγαμε ή ακούσαμε τις: AGRO Quality Foods (29/4/2010, Τεχνόπολις Αθηνών), 3η AGRO Tourism (14/5/2010, Κασσάνδρα Χαλκιδικής), Φεστιβάλ Γεύσεων (29/5/2010, Καρβάλη Καβάλας), Φάβα της Γριάς (19/6/2010, Σαντορίνη, Κυκλάδων), Τοπικά προϊόντα (23/6/2010, Ζάππειο Αθηνών), το Συνέδριο «Νέο Αγρότες & Πολιτισμός» (27/6/2010, Νέα Κίος Αργολίδας), 10ο Οικολογικό Φεστιβάλ (4/7/2010, Κερκίνη Σερρών) και θα πάμε ή θέλουμε να πάμε στην 6η Γιορτή Αγροτουρισμού (30/7/2010, Χίος), στην Γιορτή Ελιάς (6/8/2010, Σελλασία Λακωνίας), στην Γιορτή Ηλειακής Γης (11/8/2010, Αρχαία Ολυμπία Ηλείας), στην 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (3/9/2010, Μέγαρα Αττικής), στην Γιορτή Φυστικού (16/9/2010, Αίγινα Πειραιά), μέχρι και στην Διεθνή Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων (2/12/2010, expoAthens, Αθήνα).

Αυτής της μορφής οι τοπικές εκδηλώσεις συνεχώς αυξάνονται από την εποχή των νέων Καποδιστριακών Δήμων, σαν αντίδραση (θετική) ή ακόμα και λόγω της νέας δυναμικής. Και περιμένουμε να αυξηθούν θεαματικά με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, διότι σε κάθε δράση (όπως είναι οι συγκεντρώσεις) δημιουργείται μια φυσική αντίδραση (τονισμού των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και της παραγωγικής ταυτότητας των «επί μέρους»).

Αν θα μπορούσαμε να τις διαχωρίσουμε με καθαρά αναπτυξιακή προσέγγιση θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τριών ειδών «Γιορτές». Είναι οι «Γιορτές» που εκμεταλλεύονται μια συγκέντρωση καταναλωτών για να πουλήσουν, είναι οι «Γιορτές» που γίνονται για να επιταχυνθούν επιχειρηματικές ανταλλαγές και βέβαια είναι οι «Γιορτές» που γίνονται αυτόνομα για να προβάλλουν την ταυτότητα της περιοχής, τα προϊόντα (τρόφιμα και τεχνήματα) και τις υπηρεσίες προσελκύοντας τόσο επισκέπτες αλλά και ενισχύοντας την θέληση για τοπική δράση & ανάπτυξη, καθώς και για ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού.

Τώρα το καλοκαίρι γίνονται αρκετές Γιορτές, οι περισσότερες εκμεταλλεύονται την μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών σε μια περιοχή, αντιστρατεύονται ευθέως και ανταγωνίζονται τους τοπικούς εμπόρους-επιχειρηματίες, νοθεύουν την υγιή αγορά, «τάχα» για να προβάλλουν την τοπική ταυτότητα, και τελικά καταλήγουν, όχι λίγες φορές, να είναι γεμάτες με «μπιχλιμπίδια» αγνώστου προέλευσης, πάντως όχι τοπικής, που προσφέρουν «χώρο» σε περιστασιακούς εμπόρους, μερικές φορές και από άλλες περιοχές, εις βάρος των τοπικών επαγγελματιών.

Μια Γιορτή Αγροτουρισμού, Γιορτή Γης, Γιορτή Τοπική, θα έπρεπε να έχει μόνο τοπικά φημισμένα αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & τεχνήματα) από την ίδια περιοχή και από τους ίδιους τους παραγωγούς-κατοίκους της περιοχής, μαζί με την προβολή των τοπικών υπηρεσιών με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής.
Θα έπρεπε να εμπλέκει όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, όπως: Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Επαγγελματοβιοτεχνών, Αγροτικοί Σύλλογοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικά Δίκτυα, Τοπικά Σύμφωνα, Σύλλογοι ξενοδόχων ή/& εστιατόρων, Ενώσεις Πολιτών, Αθλητικοί Σύλλογοι, Τοπικά Συμβούλια, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Συνεταιρισμοί και κάθε άλλη συλλογική δομή πολιτών.

Θα έπρεπε να σχεδιάζεται εκτός περιόδων αιχμής, τόσο για να επιμηκύνει την περίοδο επισκέψεων, όσο και για να μην δρα ανταγωνιστικά για τους τοπικούς επαγγελματίες, που επενδύουν και περιμένουν όλο τον χρόνο για τις συγκεκριμένες περιόδους αιχμής.
Και αν συνδυάζονται με καλλιτεχνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις θα έπρεπε να έχουν μόνο τοπικούς καλλιτέχνες και τοπικά ακούσματα και μουσικές.

Τυπικά σωστή διοργάνωση είναι η 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (ΑγρΟραμα) και ενδιαφέρουσα αξιόλογη προσπάθεια είναι η 1η Γιορτή Ηλειακής Γης, που οργανώνεται από την Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ιδέα και την επιτυχία των κατοίκων της Αρχαίας Επιδαύρου να διοργανώσουν την μουσική εκδήλωση «Τα παιδιά … για την Επίδαυρο» (18/7/2010) από τα παιδιά της περιοχής, που ζουν και βιώνουν τα αρχαία μνημεία, στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου ένα κομμάτι του προγράμματος αναφέρεται στο «Όταν μου λες ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ θα βγαίνω …».

Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαηλίδη Δημήτρη για το άρθρο

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: