Video


Περισσότερες

Βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς

Ένα άρθρο του : spagric | 23 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια
Τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς παράγονται όπως και τα κανονικά βιοκαύσιμα μόνο που αυτά προέρχονται από τα υπολείμματα των καλλιεργειών που παρήγαγαν ένα άλλο προϊόν. Δηλαδή για παράδειγμα ένας βαμβακοκαλλιεργητής μετά την συλλογή του βαμβακιού πουλάει τα στελέχη και τα φύλλα που έμειναν στο χωράφι για την παραγωγή βιοκαυσίμων είτε στερεών, είτε υγρών.

Αυτή η νοοτροπία έχει αρχίσει να ακολουθείται από πολλές εταιρίες στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία. Ενώ και μερικές εταιρίες στην Ελλάδα το έχουν σκεφτεί. Οι τιμές που ισχύουν στην αγορά είναι 20-60 ευρώ τον τόνο στερεής βιομάζας.

Πολλοί σκέφτονται βιαστικά και πιστεύουν πως είναι αρκετά καλό βοήθημα αυτό για την στήριξη κάποιων καλλιεργειών και πωλούν τα υποπροϊόντα αυτά. Συμφέρει όμως αυτή η κίνηση πραγματικά τον παραγωγό;

Έστω ότι ένα κτήμα με καλαμπόκια παράγει 850 κιλά και 1,2 τόνους ανά στρέμμα βιομάζα, η οποία κανονικά παραμένει στο χωράφι. Δηλαδή 1,2 τόνοι βιομάζας μένουν ως δευτερογενές προϊόν για πώληση σε εταιρία παραγωγής βιοντήζελ, αν αυτή η ποσότητα αφαιρεθεί από το χωράφι και πωληθεί ο παραγωγός στην καλύτερη περίπτωση να πιάσει το ποσό των 70 ευρώ το στρέμμα. Όμως αυτοί οι 1,2 τόνοι βιομάζας περιέχουν 2% Ν το οποίο δεν θα αφομοιωθεί ξανά στο έδαφος μέσω της οργανικής ύλης αφού αυτή αφαιρείται, ειδικότερα 20 κιλά άζωτο περίπου στο στρέμμα θα χαθούν. Αυτή η ποσότητα αζώτου για αναπληρωθεί στο χωράφι μας μέσω λίπανσης π.χ. με θειική αμμωνία (21-0-0) απαιτούνται 130 κιλά λιπάσματος τουλάχιστον το στρέμμα δηλαδή 35-40/στρέμμα σε τρέχουσες τιμές χωρίς τα έξοδα εφαρμογής της λίπανσης. Βέβαια αυτή η απώλεια που εμφανίζουμε είναι μονόπλευρη και όχι η μοναδική καθώς το έδαφος χάνει και οργανική ουσία που είναι υπερ πολύτιμη για την αειφόρο παραγωγή του.

Η agro-help.com προσπαθώντας πάντα να ενημερώσει σωστά τους παραγωγούς θέτει το ερώτημα της ουσιαστικής ωφέλειας των βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς. Θεωρούμε ότι χρειάζεται σοβαρότερη προσέγγιση από πλευράς εταιρειών, παραγωγών και ευρωπαϊκής ένωσης.

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: