Video


Περισσότερες

Νιτρικά στα υπόγεια νερά

Ένα άρθρο του : spagric | 22 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια
Τα υπόγεια ύδατα στην Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές που υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες είναι επιβαρυμένα με νιτρικά ιόντα. Τα ιόντα προέρχονται από τα νιτρικά και αμμωνιακά λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τα θηλαστικά και φυσικά για τον άνθρωπο. Η μεγάλη κατανάλωση νερού με νιτρικά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρκινογενέσεις.

Παρά ταύτα γίνονται προσπάθειες να μειωθεί η ποσότητα των λιπασμάτων έτσι ώστε να μειωθεί και η έκλυση τους στα υπόγεια νερά. Τα υπόγεια νερά αυτά όπως είναι φυσικό χρησιμοποιούνται για άρδευση των καλλιεργειών και έτσι τα νιτρικά που περιέχουν λειτουργούν σαν λίπασμα στα φυτά αυτά. Εδώ θέτεται ένα μεγάλο ερώτημα: Γνωρίζουν οι παραγωγοί ποια είναι αυτή η ποσότητα, την αφαιρούν από την αζωτούχο λίπανση τους;

Έτσι για παράδειγμα, αν σε μία περιοχή οι αναλύσεις νερού δείξουν νιτρικά της τάξης των 40ppm (συνήθης μέτρηση) τότε κάθε 100 κυβικά μέτρα νερού έχουν 0,4kg αζώτου οπότε αν ένας οπωρώνας αρδευτεί το καλοκαίρι με 400 κυβικά ανά στρέμμα τότε θα δεχθεί και 1,6 κιλά αζώτου, δηλαδή αν έπρεπε να λιπάνουμε με 10 μονάδες άζωτο έχουμε ρίξει 1,6 μονάδες από το νερό!

Η agro-help.com προτείνει τους παραγωγούς να αναζητήσουν αναλύσεις νερών των περιοχών τους και να υπολογίσουν πόσο είναι το άζωτο που ρίχνουν στα φυτά τους με το αρδευτικό νερό.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: