Ο τόπος καταγωγής της τομάτας θεωρείται ότι είναι η Νότιος Αμερική και ειδικότερα η χώρα του Περού. Η περιοχή αυτή γενικά θεωρείται κέντρο καταγωγής πολλών διαφορετικών ειδών φυτών, συμπεριλαμβανομένου και της πατάτας.
Σύμφωνα με στοιχεία, γύρω στο 700 μ.Χ. μεταφέρθηκε σαν ζιζάνιο στην Κεντρική Αμερική, πιθανότατα αναμειγμένη μαζί με σπόρους καλαμποκιού. Και τότε πιστεύετε ότι άρχισε η καλλιέργεια της από τους Αζτέκους και τους Ινδιάνους. Η ποικιλία που καλλιεργούσαν πιθανότατα να ήταν μια ποικιλία κερασοτομάτας (cherry tomato) όπου και θεωρείται και ο πρόγονος της σημερινής τομάτας.
Δεν ήταν μέχρι τον 16ο αιώνα που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όταν επέστρεψαν οι ερευνητές του Νέου Κόσμου και την πίσω έφεραν μαζί τους. Όμως στην αρχή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους Ευρωπαίους κυρίως για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν ότι τα μαγειρικά σκεύη της εποχής περιείχαν μέσα αρκετό μόλυβδο και φαγητά όξινα με χαμηλό pH, όπως η τομάτα, μπορούν να τα διαβρώσουν και να περάσει ο μόλυβδος μέσα στο φαγητό, οδηγώντας σε δηλητηρίαση λόγω μολύβδου και τελικά σε θάνατο. Ένας δεύτερος λόγος ήταν η μεγάλη ομοιότητα της τομάτας με το φυτό Άτροπος ή Μπελλαντόνα, Atropa Belladonna (Βλέπε φωτογραφία κάτω). Ο Άτροπος ήταν γνωστός για τις φαρμακευτικές και δηλητηριώδεις ιδιότητές του. Το φυτό οφείλει τις τοξικές ιδιότητές του στην ουσία ατροπίνη η οποία είναι συνδεδεμένη με ιστορίες κακών μαγισσών, δηλητηριάσεις στρατευμάτων και περίεργες επιδράσεις στους ανθρώπους. Λόγω των ιστοριών αυτών, την τομάτα στη Γερμανία την έλεγαν «ροδάκινο του λύκου», κάτι που κατέγραψε και ο Λινναίος, τον 18ο αιώνα, όπου και έδωσε το επιστημονικό όνομα στην τομάτα Lycopersicon esculentum που σημαίνει, εδώδιμο ροδάκινο του λύκου.
Από εκεί και πέρα η ιστορία της είναι γνωστή, με την τομάτα σήμερα να αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου και είναι από τα πρώτα λαχανικά σε κατανάλωση παγκοσμίως με μόνο κύριο ανταγωνιστή της την πατάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: