Video


Περισσότερες

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί με λίγα λόγια

Ένα άρθρο του : spagric | 4 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια
  1. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, είναι οργανισμοί στους οποίους ο άνθρωπος έχει επέμβει μηχανικά στο γενετικό τους υλικό. Προσθέτοντας συνήθως γενετικό υλικό, δηλαδή DNA από άλλο είδος φυτού για παράδειγμα, ή ακόμα και από οργανισμό άλλου βασιλείου όπως ψαριού σε φυτό.
  2. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι φυτά, με κυρίαρχα τη σόγια, τη τομάτα, το ρύζι, το καλαμπόκι και άλλα. Ωστόσο έχουν γίνει και μεταλλάξεις σε ζώα, τελευταία γενετιστές δημιούργησαν φωσφορίζοντες πιθήκους.
  3. Τα προϊόντα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, είναι πιθανό να είναι επιβλαβή για την υγεία των άλλων οργανισμών, όπως βέβαια και του ανθρώπου. Όμως η περιορισμένη έως τώρα χρήση τους δεν έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους ώστε να το ισχυριστούμε με βεβαιότητα, αν και τελευταία πολλές εργασίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας με τέτοια αποτελέσματα.
  4. Το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του είναι μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα θύματα των Γ.Τ.Ο. , η μόλυνση που επιφέρουν είναι πολυεπίπεδη και πολύπλευρη. Καθώς, γύρη από με το νοθευμένο DNA γονιμοποιεί φυτά αυτοφυή, ζιζάνια ή και καλλιεργούμενα, δημιουργώντας ένα μη φυσικό φυτό το οποίο στην πορεία μπορεί να γίνει ένα ακόμα πιο ανθεκτικό ζιζάνιο. Ακόμα καλαμπόκι γενετικά τροποποιημένο για αντοχή σε έντομα μπορεί να επηρεάσει και έντομα τα οποία είναι θεμιτο να υπάρχουν.
  5. Στην Ευρώπη, αν και το σύστημα εισόδου των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει αυστηρά συστήματα ελέγχου, υπάρχουν προϊόντα Γ.Τ.Ο. που καλλιεργούνται πειραματικά, ενώ στις νέες χώρες που μπήκαν στην Ένωση υπάρχουν και καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων.
  6. Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε προϊόντα των οργανισμών αυτών. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα, έχοντας επάνω την ένδειξη ότι είναι παράγωγο οργανισμού που είναι γενετικά τροποποιημένος. Πιθανότατα να συναντήσετε σόγια ή σογιέλαιο!

Πολλοί από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, φαίνεται να προσφέρουν ασύγκριτα οφέλη στην ανθρωπότητα, όπως μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, αύξηση της παραγωγής, καλύτερη θρεπτική αξία κάποιων προϊόντων κ.α. Όμως, μια πιο συλλογική και βαθύτερη ανάλυση των επιπτώσεων καταδεικνύει προβλήματα που δημιουργούνται από τους οργανισμούς αυτούς. Τα προβλήματα αυτά αφορούν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα καταστροφή μελισσοσμηνών, αύξηση θνησιμότητα της πεταλούδας μονάρχη, επηρεασμός της τροφικής αλυσίδας κυρίως με μειώσεις στους πληθυσμούς διαφόρων εντόμων όπως σκαθάρια, πασχαλίτσες κτλ.


Η agro-help ωστόσο θεωρεί σωστό να γίνεται έρευνα για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όμως θεωρούν πρόωρο και μονοπωλιακό το καθεστώς που ισχύει. Πρόωρο, γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα η έρευνα των επιστημόνων σε σαφή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον ενώ μονοπωλιακό γιατί 2 εταιρίες έχουν φτάσει να ελέγχουν παγκοσμίως την πώληση και παραγωγή τέτοιων προϊόντων.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: