Video


Περισσότερες

Στέβια, η ζάχαρη του μέλλοντος

Ένα άρθρο του : spagric | 4 Μαρτίου 2010 | 0 Σχόλια

Η στέβια, είναι ενδημικό φυτό της Παραγουάης, γίνεται προσπάθεια να θεωρηθεί η χώρα τόπος καταγωγής, είναι ένας θάμνος με ύψος γύρω στα 60 εκατοστά, με λευκά άνθη.


Ασουνσιόν: Ένα μικρό βότανο που φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη ίσως αποδειχθεί το «ιερό δισκοπότηρο» της βιομηχανίας τροφίμων. Η στέβια, παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γουαρανών, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς καθόλου θερμίδες.


Ο θάμνος, με την επιστημονική ονομασία Stevia rebaudiana betroni, έχει τραβήξει προσοχή της εταιρείας Coca Cola, η οποία σκοπεύει τώρα να ζητήσει έγκριση κυκλοφορίας για ένα γλυκαντικό με βάση τη στέβια που θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Rebiana.


Στις περισσότερες χώρες, πάντως, η στέβια δεν έχει εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και φαρμάκων προς το παρόν θεωρεί το βότανο «μη ασφαλές πρόσθετο τροφίμων», ενώ η ΕΕ επιτρέπει την πώληση μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής και ως συστατικό καλλυντικών.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιθέτως, έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν στην Παραγουάη έχουν δείξει ότι η στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.


Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της στέβια είναι σταθερή σε θερμοκρασία έως και 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.


Η στέβια είναι ήδη δημοφιλές γλυκαντικό στην Κίνα, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει την Παραγουάη σε παραγωγή. Η Κίνα καλλιεργεί σήμερα στέβια σε 200.000 στρέμματα, ενώ οι καλλιέργειες στην Παραγουάη περιορίζονται στα 15.000 στρέμματα παρά την εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς.


Στην Ελλάδα γίνονται πειράματα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με υπεύθυνο καθηγητή τον Κύριο Πέτρο Λόλα, με σημαντικά αποτελέσματα, ενώ ξεκινούν και πιλοτικές καλλιέργειες στα Τρίκαλα.


H agro-help πιστεύει ότι είναι καλή η προσπάθεια που γίνεται στην έρευνα για το φυτό αυτό, όμως πριν κυκλοφορήσει στην αγορά πρέπει γίνουν ενδελεχείς ιατρικές έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχουν φωνές αντίθεσης στην παραγωγή στέβιας ως γλυκαντικής ουσίας, καθώς την θεωρούν πιθανό καρκινογόνο παράγοντα.

Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: