Video


Περισσότερες

Μυκητολογικές ασθένειες σε φυτά καφέ μπορεί να αυξήσουν τις τιμές παγκοσμίως

Ένα άρθρο του : Greko | 19 Μαΐου 2014 | 0 Σχόλια

Οι τιμές κόκκων καφέ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να παρουσιάζουν μια αυξητική τάση και ο ένοχος φαίνεται να είναι μια μυκητολογική ασθένεια. 

Ο λόγος για την σκωρίαση, (βλ. φωτογραφίες κάτω) που οφείλεται στον μύκητα Hemileia vastatrix, που προκαλεί ζημίες μεγαλύτερες του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Λατινική Αμερική. Ο μύκητας επηρεάζει ιδιαίτερα την ποικιλία καφέ Arabica, από την οποία φτιάχνονται ποιοτικά ανώτεροι καφέδες με καλύτερο άρωμα και γεύση. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μέσω των σπορίων της, ιδιαίτερα σε συνθήκες με υψηλή υγρασία. 

Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα μειωθεί από 15-40%, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει 500 000 ανθρώπους να χάσουν την δουλειά τους. Παρόλο που στις περισσότερες χώρες κατάφεραν να φέρουν την ασθένεια υπό έλεγχο, σε χώρες όπως η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα η ασθένεια παραμένει ανεξέλεγκτη.

Οι περισσότεροι καφέδες παράγονται σε Ασιατικές χώρες. Όμως μερικοί από τους ακριβότερους καφέδες παράγονται από μικρές φάρμες σε υψηλό υψόμετρο στην Κεντρική Αμερική. Χώρες που οι παραγωγοί δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν μυκητοκτόνα.

Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ συνεργασία αξίας 5 εκατομμυρίων με το Texas A&M University’s World Coffee Research center σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τον μύκητα. 

Αν το πρόβλημα συνεχιστεί το αποτέλεσμα θα είναι είτε θα αυξηθεί η τιμή του καφέ, είτε θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν αναμείξεις καφέ, μειώνοντας έτσι την ποιότητα του. 




Φωτογραφία διασποράς της ασθένειας τα τελευταία χρόνια


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: