Video


Περισσότερες

Πως να αυξήσετε το μέγεθος από τα κεράσια σας!

Ένα άρθρο του : spagric | 20 Απριλίου 2013 | 8 Σχόλια
Μετά από πάρα πολλές ερωτήσεις σας αποφάσισα για πρώτη φορά να μπω στη διαδικασία για να αναλύσω έναν συνδυασμό από μεθόδους οι οποίες αποσκοπούν στην βελτίωση του μεγέθους και του βάρους του καρπού στην καλλιέργεια της κερασιάς. 

Η καλλιέργεια της κερασιάς είναι μία από τις πλέον πολύπλοκες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολλοί. Ο αγώνας μέχρι την ημέρα της συγκομιδής είναι τόσο δαπανηρός και ψυχοφθόρος που οι περισσότεροι παραγωγοί αγνοούν στο τέλος την ποιότητα της παραγωγής και επαναπαύονται στο ότι κατάφεραν να τη συγκομίσουν. Ωστόσο, η ποιότητα είναι αυτή που θα καθορίσει την τελική τιμή παραγωγού. 

Σήμερα θα σας αναλύσω μία σειρά διαφυλλικών ψεκασμών οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση του καρπού. Ειδικότερα, ο σκοπός είναι οι καρποί μας να ζυγίζουν παραπάνω από 10 γρ. και να αντέχουν στις βροχοπτώσεις,δηλαδή να μην σκάνε. 

Προφανώς οι εφαρμογές που θα αναφέρω αφορούν ΥΓΙΗ δένδρα τα οποία είναι υπερφορτωμένα. Επί, προσθέτως πρέπει να αναφέρω ότι αναλόγως με τις κλιματικές συνθήκες, τις ποικιλίες και τα υποκείμενα μπορεί να προκληθεί και σκάσιμο του καρπού λόγω της ραγδαίας αύξησης του μεγέθους που θα προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε. 

Η ανάπτυξη του καρπού του κερασιού συμβαίνει σε δύο στάδια, το πρώτο είναι από την καρπόδεση μέχρι και την σκλήρυνση του πυρήνα (κουκούτσι) όπου και έχουμε συνεχείς κυτταροδιαιρέσεις. Και το δεύτερο από την σκλήρυνση έως την ωρίμανση όπου και έχουμε διόγκωση του μεγέθους των κυττάρων. 

Οι εφαρμογές που πρέπει να γίνουν θα διαχωριστούν σε δύο στάδια, το πρώτο στάδιο είναι από την πτώση κάλυκα έως και την σκλήρυνση. Και είναι οι εξής:

1) Εφαρμογή στην πτώση πετάλων με χηλικό βόριο + Αμινοξέα (τα αμινοξέα να περιέχουν και κυτοκινίνες)
2) Εφαρμογή 6-7 ημέρες μετά την πρώτη με Αμινοξέα + Σκευάσματα φωσφόρου - καλίου
3) Εφαρμογή 10-12 ημέρες μετά την δεύτερη με ασβέστιο + βόριο 
4) Εφαρμογή στην σκλήρυνση του πυρήνα με ασβέστιο + σκεύασμα φωσφόρου - καλίου

Το δεύτερο στάδιο ξεκινάει στην αλλαγή του χρώματος από πράσινο σε κίτρινο και οι εφαρμογές είναι οι εξής:

1) Εφαρμογή στην αλλαγή από πράσινο-κίτρινο με Χηλικό ασβέστιο + διαφυλλικό σκεύασμα τύπου 20-20-20 ή οτιδήποτε σχετικό. 
Ή 
Για όσους θέλουν να ρισκάρουν λίγο παραπάνω μπορούν να κάνουν εφαρμογή με γιββεριλλικό οξύ 40% με 50 γρ./ τόνο διαλύματος. (ρισκάρουν γιατί μπορεί να προκληθεί και σκάσιμο του καρπού λόγο της αύξησης του μεγέθους που προκαλεί η γιββερελλίνη)

2) Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή με γλυκίνη-Βεταΐνη στην αλλαγή του χρώματος από κίτρινο σε ροζ μπορεί να αύξησή την αντοχή του καρπού στο σκίσιμο.

Ο παραπάνω συνδυασμός εφαρμογών προτείνεται σαν έκτακτο μέτρο σε υπερφορτωμένα δένδρα που έχουν λιπανθεί όμως κανονικά και γίνεται με ευθύνη του εκάστοτε παραγωγού. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

8 Σχόλια: στο άρθρο "Πως να αυξήσετε το μέγεθος από τα κεράσια σας!"

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε εάν με την χρήση γιββερελλίνης όσο αναφορά το κεράσι υπάρχει περίπτωση το δέντρο να στρεσαριστεί και τέλος θα ξεραθεί ?? . το ρωτώ γιατί με επικοινωνία που είχα πρόσφατα με τον υπεύθυνο γεωπόνο μου , μου είπε τα έξεις αναφερόμενα παραπάνω . Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χρήση της γιβερελλίνης είναι πολύ συνηθισμένη στο εξωτερικό για την αύξηση του μεγέθους του καρπού, θεωρώ πολύ ασήμαντη την πιθανότητα να συμβεί αυτό που αναφέρεις.

      Διαγραφή
  3. sunxaritiria polu kalh kalh douleia kanete einai h deuterh xronia pou douleuw me auton ton tropo ta kerasia kai exei polu kala apotelesmata.exw omws ena problima den mporw na ti skebasma uparxei me glukinh-betainh gia to skisimo ean mporeite na me boh8usete. euxaristw ek ton prwteron.stauros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για σύκο για αύξηση καρπού τι προτείνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή