Video


Περισσότερες

Έκτακτη Γεωργική Προειδοποίηση, αντιμετώπιση του εντόμου Κόσσος

Ένα άρθρο του : spagric | 14 Φεβρουαρίου 2013 | 0 Σχόλια
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πλήθος αναφορών και επιτόπιων παρατηρήσεων που αφορούν προσβολές από το έντομο Κόσσος (Cossus cossus), σε κτήματα οπωροφόρων κυρίως Ροδακινιάς, Νεκταρινιάς και κερασιάς. Οι γεωπόνοι της agro-help.com εφιστούν την προσοχή των παραγωγών διότι όπως διαπιστώθηκε ο Κόσσος << θερίζει >> στην κυριολεξία τα κτήματα ανυποψίαστων παραγωγών. Καλούνται όλοι οι παραγωγοί Νεκταρινιών, κερασιών, ροδάκινων  λωτών κ.α. να κάνουν επιτόπιες παρατηρήσεις στα αγροκτήματα τους. Ειδικότερα να ξελακιάσουν τυχαία 2 με 5 δένδρα ανά στρέμμα και να ελέγξουν τους κορμούς για ύπαρξη στοών ή και της προνύμφης (σκουλήκι)(Εικόνα 2). 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν το παραμικρό πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τον Γεωπόνο τους και να αρχίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του εντόμου. 

Αντιμετώπιση του εντόμου Κόσσος (Cossus cossus L.)

Ίσως το μεγαλύτερο έντομο που προσβάλει τα οπωροφόρα στην Ελλάδα. Τα θηλυκά έχουν άνοιγμα πτερύγων έως 100 χιλ. Τα αρσενικά όμως είναι μικρότερα. Το χρώμα του εντόμου είναι σταχτί προς καφέ και σε πολλά είδη είναι ίδιο με τον κορμό του δένδρου. Η προνύμφη που είναι και η ζημιογόνος φθάνει σε μήκος τα 0,8 εκ. Το χρώμα της είναι ρόδινο στα νώτα (επάνω) και στα πλευρά. Η προθωρακική χώρα είναι μαύρη. Προσοχή το έντομο μπορεί να  δαγκώσει και να προκαλέσει έντονο πόνο, μην το πιάνετε χωρίς γάντια.

Έχει μία γενεά κάθε 2 χρόνια, Διαχειμάζει μέσα στις στοές που ανοίγει στο δένδρο. Τα ενήλικα (πεταλούδες) εμφανίζονται το Μάιο έως τον Αύγουστο και εναποθέτουν τα αυγά τους στις ρωγμές του φλοιού των δένδρων. Τα αυγά (καστανωπά με αυλακώσεις) είναι συνήθως σε ομάδες των 20-50. Οι προνύμφες μπαίνουν στο φλοιό και τον πρώτο χρόνο δεν ξεπερνούν το Κάμβιο, αδρανοποιούνται ελαφρώς τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη διαρρηγνύουν περεταίρω τη στοά στο εσωτερικό του ξύλου.

Εικόνα 1. Ενήλικο έντομο Cossus cossus



Η αντιμετώπιση το εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι οι προνύμφες προστατεύονται μέσα στις στοές και γιατί το χρονικό περιθώριο όπου υπάρχουν τέλεια και εναποθέτουν αυγά είναι πολύ μεγάλο.  
Εάν αντιληφθείτε την παρουσία προνυμφών στους κορμούς σας πρέπει αμέσων να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες.
   
      1)Ξελακιάστε αμέσως τα δένδρα μέχρι τα σημεία της προσβολή, 6-15 εκατοστά είναι συνήθως.

2)Σκοτώστε μηχανικά όσες προνύμφες βλέπετε.

3)Με ένα σύρμα προσπαθήστε να σκοτώσετε όσες είναι μέσα στις στοές.

4)Αν η ζημιές είναι πολύ μεγάλες μπορείτε να πλύνετε τους κορμούς με οργανοφωσφωρικό εντομοκτόνο π.χ. χλωροπυριφός.

5)Στην Ιταλία εμβαπτίζουν μπατονέτες σε δηλητήριο και τις εναποθέτουν μέσα στις στοές.

6)Αντί για οργανοφωσφωρικό εντομοκτόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοπαθογόνους νηματώδης.

7)Αν η προσβολή είναι σε βραχίονα και όχι στον κορμό τότε αφαιρέστε τον βραχίονα και κάψτε τον


Εικόνα 2. Προνύμφη του εντόμου Cossus cossus
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email της ιστοσελίδας. 


Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: