Video


Περισσότερες

Το κάλιο βελτιώνει το μέγεθος στα ροδάκινα

Ένα άρθρο του : spagric | 12 Ιανουαρίου 2013 | 4 Σχόλια
Το κάλιο είναι ένα από τα τρία βασικά μακροστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά σε μεγάλες ποσότητες. Το κάλιο δεν συμμετέχει στις οργανικές ενώσεις των φυτών όπως τα αμινοξέα ή νουκλεικά οξέα, ωστόσο απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες καθώς δρα σαν ρυθμιστής του ωσμωτικού δυναμικού των κυττάρων. Ρυθμίζει την διαπνοή και τη φωτοσύνθεση μέσω του ανοίγματος και κλεισίματος των στομάτων. Ενώ ενεργοποιεί και 50 ένζυμα. 

Το ροδάκινο είναι ένας καρπός ιδιαίτερα πλούσιος σε κάλιο 200mg/100 γρ. καρπού. Το κάλιο είναι ένα πολύ καλό στοιχείο για την υγεία του ανθρώπου γιατί βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

Η λίπανση με κάλιο στα δένδρα γίνεται κυρίως με τη μορφή θειικού καλίου το υπάρχει είτε μόνο του είτε σε σύνθετα λιπάσματα. Ακόμη το νιτρικό κάλιο είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο άμεσα αφομοιώσιμο στο φυτό. Έρευνες κινέζων επιστημόνων έδειξαν ότι αυξάνοντας τη λίπανση με κάλιο αυξήθηκε το μέγεθος των καρπών έως και 12% και η συνολική παραγωγή έως και 15%. Ειδικότερα η έρευνα υποστηρίζει ότι αυξάνοντας την ετήσια λίπανση από τα 300γρ./δένδρο με K2O στα 700 γρ./δένδρο αυξήθηκε και η παραγωγή. Η λίπανση πρέπει να γίνεται σταδιακά και ποτέ σε μία δόση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα δένδρα δεν λιπάνθηκα μόνο με κάλιο αλλά με σύνθετο λίπασμα, για την κάλυψη των αναγκών σε άζωτο και φώσφορο. 

Ειδικότερα θέλοντας να δώσουμε έναν οδηγό στον παραγωγό μπορούμε να προτείνουμε σαν λύση την εξής λίπανση.

Μέσα Φεβρουαρίου - Μέσα Μαρτίου: λίπανση με σύνθετο λίπασμα στο οποίο θα υπερτερεί σαν στοιχείο το άζωτο, π.χ. 21-7-14 ή 20-10-10 (sop) κ.α. περίπου 1 με 1,5 κιλά/δένδρο. (κόστος 0,65-0,95 ευρώ/δένδρο)

Και μετά το αραίωμα  εφαρμογή με νιτρικό κάλιο ή θειικό καλιομαγνήσιο πριν το πότισμα σε δύο δόσεις 0,5 κιλό/δόση/δένδρο, 1 κιλό συνολικά έως και 1 μήνα πριν τη συγκομιδή. (0,45 ευρώ/δόση/δένδρο)

Συνολικά το κοστολόγιο για αυτή τη λίπανση θα κυμανθεί περίπου στο 1,5 ευρώ ανά δένδρο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. 

*R.P. Awasthi, V.P. Bhutani, M.S. Mankotia, N.S. Kaith and G. Dev. 1998. Potash Improves the Yield and Quality of July Elberta Peach. Better Crops International Vol. 12, No. 1. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

4 Σχόλια: στο άρθρο "Το κάλιο βελτιώνει το μέγεθος στα ροδάκινα"

  1. γενικα βρε παιδια.....τα δεντρα ολα γιατι αυτην την εποχη τα βαζουν ολοι 11-15-15 λιπασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι μερικοι γεωπονοι δεν ξερουν προφανως και πολλα πολλα διοτι ειναι παλαιας σχολης και εχουν μεινει πισω και συστηνουν μονο 11-15-15. το ποιο σωστο ειναι εξεταση δειγματος χωματος και λιπανση αναλογα με το ποιο στοιχειο λειπει.το χωραφι θα σου δειξει τι χρειαζεται κανενας αλλος.αυτη ειναι η δικη μου γνωμη ετσι λειτουργω εγω. δεν την επιβαλλω σε κανεναν. καθε σχολιο και αλλη γνωμη δεκτη.


    Γεωργιαδης Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ηθελα τι γνωμη σασ για το λιπανση με φισικη κοπρια ζοων στη ροδακηνια... ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή