Video


Περισσότερες

Επιστήμονες δημιουργούν την λίστα με τους 10 πιο σημαντικούς μύκητες

Ένα άρθρο του : Greko | 21 Οκτωβρίου 2012 | 0 Σχόλια

Σχεδόν 500 επιστήμονες έλαβαν μέρος σε μια έρευνα για να αποφασιστεί για το ποιοι μύκητες είναι οι σημαντικότεροι τόσο από επιστημονική άποψη, τόσο και από οικονομική. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Plant Pathology.

Κάθε επιστήμονας δικαιούταν να διαλέξει 3 μύκητες τους οποίους θεωρούσε τους πιο σημαντικούς και με βάση ποιος μύκητας ψηφίστηκε περισσότερες φορές πήρε την πρώτη θέση στην λίστα.

Σύμφωνα με την λίστα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκονται μύκητες που προσβάλουν κυρίως σιτηρά και το ρύζι, αφού και οι δύο είναι σημαντικές καλλιέργειες στις οποίες βασίζεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να τραφεί.

1. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο μύκητας Magnaporthe oryzae που προσβάλει το ρύζι. Πήρε σχεδόν τους διπλάσιους ψήφους από ότι ο μύκητας που βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργεια του ρυζιού, καλλιέργεια η οποία τρέφει σχεδόν το 50% του πληθυσμού.

2. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο βοτρύτης (Botrytis cinerea) λόγω του ευρέως φάσματος ξενιστών που διαθέτει. (βλ. Εικόνα)

3. Στην τρίτη θέση είναι μύκητες του γένους Puccinia, που προσβάλουν κυρίως σιτηρά.

4 και 5. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση είναι δυο μύκητες του γένους Fusarium, το Fusarium graminearum και το Fusarium oxysporum. Ο πρώτος προσβάλει τα σιτηρά, ενώ ο δεύτερος προσβάλει καλλιέργειες όπως η τομάτα και το βαμβάκι.

Στην λίστα ακολουθούν:

6. Έκτη θέση, ο Blumeria graminis

7. Έβδομη θέση, ο Mycosphaerella graminicola

8. Στην όγδοη θέση μύκητες του γένους Colletotrichum

9. Ένατη θέση ο μύκητας Ustilago maydis, λόγω του επιστημονικού του ενδιαφέρον. Είναι βρώσιμος μύκητας που προσβάλει το καλαμπόκι.

10. Και στην δέκατη θέση ο μύκητας Melampsora lini, ο οποίος είναι σημαντικός στην έρευνα 


Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: