Video


Περισσότερες

Στο τελευταίο στάδιο η παραγωγή Συμπύρηνου ροδάκινου

Ένα άρθρο του : spagric | 28 Αυγούστου 2012 | 0 Σχόλια
    Στο τελευταίο στάδιο μπήκε η παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου. Οι κύριες ποικιλίες Κατερίνα, Λοαντελ και Άνδρος έχουν τελειώσει καθώς βρισκόμαστε είδη στο πρώτο χέρι της ποικιλίας Έβερτ που είναι και η πιο όψιμη. Η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου κυμαίνεται γύρω στα 25 λεπτά το κιλό στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ η συνολική ποσότητα που θα συγκομισθεί θα είναι αρκετά αυξημένη λόγω του μεγαλύτερου φορτίου που έχουν φέτος τα δένδρα. Οι παραλαβές θα συνεχιστούν για όλο το  πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου ενώ στις ορεινές περιοχές θα συνεχιστούν και αργότερα. 

    Μπορεί σε ότι αφορά τις ποσότητες να ήταν μια καλή χρονιά ωστόσο έγινε το αντίστροφο με την ποιότητα. Όλες οι ποικιλίες εκτός την Άνδρος ήταν ελαφρώς μικρόκαρπες ενώ οι καρποί είχαν προσβληθεί και από το έντομο Anarsia lineatella σε μικρό όμως ποσοστό. Η Άνδρος ωστόσο προσέφερε μεγάλους και ποιοτικούς καρπούς η υπερπροσφορά όμως προκάλεσε λίγη ταλαιπωρία στους παραγωγούς. Τέλος, σε ότι αφορά την ποικιλία Έβερτ τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά καθώς θα αυξηθεί και η ζήτηση. Τα παραπάνω προβλήματα ποιότητας οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει τον κλάδο, καθώς, οι αγρότες δεν μπόρεσαν να αγοράσουν λιπάσματα και εντομοκτόνα διότι έπρεπε να τα προπληρώσουν. Έτσι πολλά κτήματα έμειναν αλίπαντα και αψέκαστα.

Το συμπύρηνο ροδάκινο είναι το καμάρι των Νομών Πέλλας και Ημαθίας καθώς προσφέρει δουλειά και εισόδημα σε πολύ κόσμο. Αγρότες, συνεταιρισμοί (και στέκια), βιομηχανίες κομπόστας και χυμών, φορτηγά δημοσίας χρήσης, χειριστές κλάρκ, φορτοεκφορτοτές, γεωπόνοι και πολλοί άλλοι συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής της καλύτερης κομπόστας ροδάκινου στον Κόσμο. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: